Blogpost: Nicolaas Overbeeke

Het blijft verbazen

Non Solus                                                        23 juni 2019

Het blijft verbazen
Drie zaken deden mij weer verbazen, zo ook verbaasde het mij dat deze drie zaken enig verband met elkaar lijken te hebben.

Ten eerste:
Gezien op de televisie bij het programma Nieuws uur van de NOS.De NOS, met een speciaal neusje voor soms bijzondere zaken, had de rector magnificus van de Technische Universiteit Eindhoven, Professor Baaijens, uitgenodigd, vanwege een speciale proef.
De heer Baaijens heeft een, hem opkomende gedachte uitgewerkt als een idee, het eerst komende half jaar de vacatures voor wetenschappelijke functies alleen voor vrouwen beschikbaar te stellen aan de T.U. Eindhoven.
Deze gedachte gang is hem ontsproten bij het bekend worden van de procentuele verdeling van deze functies tussen mannen en vrouwen.De T.U. Eindhoven komt met 16,2 % vrouwen in vergelijk met andere universiteiten in Nederland er bekaaid af.
Het zal wel een oorzaak hebben dat zo weinig vrouwen deel uitmaken van de populatie professoren in Eindhoven. Of zij zien het niet zo zitten, of er wordt onbewust de vrouw gemeden, of nog wel wat andere oorzaken.
Mij verbaasde wel bij het door denken van de idee van de professor, dat gezien zijn ervaring jaren, er niet een idee is ontsproten in de geest van:Hallo jongens en meisjes,
Het wordt tijd dat ik het managen van de universiteit aan de kapstok ga hangen,nog niet mijn toga, en mij  meer voor de wetenschap ga inzetten,Voor proef zal e beste vrouwelijke wetenschapper als mijn vervanger  binnen gehaald worden.
Waarschijnlijk door een vrouw op deze functie in te zetten, wordt en wil ik de verhouding binnen de populatie wetenschappers in Eindhoven  aanmerkelijk verbeteren.
Maar ja, je hoeft geen prof. te zijn om zo iets gewoons te bedenken. 

Ten tweede.
Dezelfde NOS deed mij anderzijds verbazen, bij het door denken van hun soms lijkende slimmigheidjes, zij zo veel en vaak, bij groot schijnende problemen, de kast opentrekken met een verscheidenheid aan hoogleraren.Nog gebeurd het wel dat er deskundigen uit de hoed worden getoverd maar dat wordt langzaam aan verminderd.De mening van werkenden tussen de professoren en het gewone volk op de werkvloeren wordt min of meer gemeden, zoals het lijkt.Het nadeel van de voorkeur der NOS makers voor professoren, is dat het de kans vergroot professoren te vangen met oogkleppen, zo als vroeger bij de paarden.Natuurlijk weten die specialistische professoren heel veel van hun specialiteit.Dit wordt wel veelweterij genoemd, met als nadeel dat veelal er minder aan verbindend overzicht bekend bij deze knappe jongens en meisjes  van de omheinende problematiek.Misschien blijkt weer eens dat denken hierover te denken kan geven. 

Ten derde.
Een geweldig bericht, vanuit de wetenschappelijke wereld, die wereld welke wij in Nederland zeker mogen en moeten koesteren. Dat gebeurde ook, zoals weer bekend geworden is bij de uitreiking van de Spinoza premie en de Stevin premie.
 
De Spinoza premie, voor de vier volgende wetenschappers van meer dan formaat, elk 2,5 miljoen Euro  te besteden voor hun wetenschappelijk onderzoek.
Amina Helmi, Hoogleraar sterrenkunde R.U. Groningen.
Ronald Hanson. Hoogleraar quantumfysica T.U. Delft
Yvette van Kooyk, Hoogleraar moleculaire celbiologie U.M.C. Amsterdam.
Bas van Bavel, Hoogleraar Geschiedenis Universiteit Utrecht. 

 De Stevin premie, voor de twee volgende wetenschappers, ook van bijzonder en groot formaat, elk 2,5 miljoen Euro te besteden voor hun wetenschappelijk onderzoek.
Andrea Evers, Hoogleraar, gezondheid psychologie Universiteit Leiden,
Jack Pronk, Hoogleraar, industriële microbiologie T.U. Delft 

Prachtige prijzen, voor prachtig werk,Daar kunnen vele CEO’s en aanverwante geldgraaiers nog eens naar kijken en als voorbeeld nemen.Het werken in de faculteiten der genoemde hoogleraren is de moeite waard om na te gaan middels internet. {even Googelen}Mij verbaasde en viel tevens op dat ven deze zes top wetenschappers er drie vrouw en drie man zijn. Alle zes wetenschappers.Ook bij het lezen en denken over deze Non Solus, iets om te overdenken. 

 Nicolaas Overbeeke                                       Nieuwerkerk aan den IJssel  

www.nicolaasoverbeeke.nl

Reacties op: Het blijft verbazen

Gesponsorde boeken