Blogpost: Theo Broekman

Het boekenjaar 2020 van Theo

21-12-2020 door Theo Broekman 6 reacties
In deze blog worden alle vragen die vermeld zijn, behandeld, maar niet binnen het keurslijf van de volgorde van de vragen. Ik heb enige creatieve ruimte genomen.

Het jaar 2020 was mijn eerste volledige jaar dat ik met pensioen was. Eén van mijn goede voornemens voor mijn pensioen was meer te gaan lezen. Ik zette dus hoog in bij de Hebben Reading Challenges: ik zou per week bijna 1 boek gaan lezen. Het zijn er niet 45, maar 75 geworden. Ik heb mijn Challenge dus wel gehaald.
Ik heb niet alleen dunne boekjes gelezen. Nee, ik heb ook enkele vuistdikke boeken gelezen. Ik zal een paar voorbeelden noemen. 
Hoogtepunt van het jaar was voor mij onmiskenbaar het lezen van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel. Ik heb deze drie boeken bijna achter elkaar gelezen. Wat een genot! Het uitkomen van 'De spiegel & het licht'  was dan ook het belangrijkste moment van 2020 op boekengebied. Ik lag nog net niet met een slaapzak op de stoep van mijn favoriete boekenwinkel in Den Bosch, Adr.Heinen, om het boek te kopen, maar ik ben wel gaan lezen op de dag dat het boek uitkwam. Dit boek van Hilary Mantel is dan ook voor mij hét boek van het jaar.
Ook "Oorlog en vrede" van Tolstoj is geen flodderomannetje dat je in een paar dagen uitleest, maar een dikke pil. Het vraagt om méér. Komend jaar zal ik Anna Karenina gaan lezen. Echt iets om naar uit te zien.
Bijzonder vond ik ook het boek 'De herinnerde soldaat' van Anjet Daanje.
Het boek dat mij in 2020 emotioneel het meest heeft geraakt is het boek 'Nu ik je zie' van Merlijn Kamerling. Dat heeft er zeker ook te maken dat ik zelf een bipolaire stoornis heb, zoals de vader van Merlijn, Antonie Kamerling, die 10 jaar geleden besloot een einde aan zijn leven te maken omdat hij geen raad meer wist met zijn extreme gevoelens. Merlijn kon nu pas naar hem op zoek gaan.
Op dit moment lees ik 'Spiegelman' van Lars Kepler. Waarschijnlijk is dat het boek waarmee ik 2021 in ga. Dat wordt dan het eerste boek om mijn Challenge voor 2021 te gaan halen. Heb ik dit boek vóór de jaarwisseling uit, dan begin ik nog aan 'De Katherinacode' van Jorn Lier Horst.
Een boek dat ik in 2012 zeker ook hoop te gaan lezen is 'Het jaar van de sprinkhaan' van Terry Hayes. Ik hoop dat dit boek minstens zo goed zal zijn als zijn boek 'Ik ben Pelgrim'.
Ik heb mijn Challenge voor 2021 op 40 boeken gesteld. Dat zal ik wel halen. Een echte uitdaging is dat niet.

Reacties op: Het boekenjaar 2020 van Theo

Gesponsorde boeken