Blogpost: AstridWS

Het Boekenjaar van Astrid

30-12-2020 door AstridWS 14 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
De herontdekking van de mini-bieb bij mij in de straat. Ik had er ooit wel eens in gekeken, maar was het weer vergeten. Aan het begin van het jaar heb ik haar weer herontdekt en sindsdien ben ik groot fan. En wat blijkt? In de wijk tegenover de mijne heeft de wijkvereniging diverse minibiebs neergezet. Ik heb ik al vier ontdekt. Er schijnt nog een vijfde te zijn…
Daarnaast mocht ik eind dit jaar ook voorselecteur voor de Harland Awards en dat vond ik geweldig om te doen. Zo las ik dit jaar gelukkig ook nog verhalen in het fantastische genre.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ja, ik heb mijn Challenge ruim gehaald.
Het eerste jaar dat ik meedeed heb ik een beetje gesmokkeld, doordat het laatste boek dat ik las niet als geheel vermeld stond op Hebban, maar elk kort verhaal eruit apart. Het tweede jaar smokkelde ik door het aantal boeken omlaag te zetten. Maar dit jaar heb ik het gewenste aantal ruim overschreden. Halverwege het jaar heb ik mijn aantal opgehoogd, maar ook dat heb ik ruim gehaald. Ik ben er erg blij mee, dat ik bij de 'extra' boeken er één van Tsjechov heb gelezen, want dat stond al lange tijd op de planning.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Er zijn zo veel prachtige boekhandels in Nederland. Maar het is toch ook wel heel fijn wanneer er één in je eigen stad is: Boekhandel Kniphorst. Heel erg: ik heb nog nooit tips van een boekverkoper gevraagd. Ik heb zelf zo veel ideeën, dat ik die boeken al nooit uitgelezen krijg.  

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Meer dan intelligent’ van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx. Ik ben weken in de ban van dit boek geweest, omdat ik nooit had gedacht een boek te vinden dat over mij gaat. Op iedere bladzijde herkende ik mezelf. Heel bijzonder.  

Met welk boek ga je 2021 in?
Blikwisselingen’ van Robbert Dijkgraaf. Het boek is gebaseerd op stukken die eerder verschenen zijn in o.a. kranten en bladen. Het is erg leuk om wetenschap verbonden te zien worden met kunst, onderwijs en politiek. Maar na het lezen van twee hoofdstukjes (van de ruim vijftig) krijg ik een beetje genoeg van de opbouw van en de associaties binnen de teksten en dan leg ik het boek weg tot de volgende dag. Het zal dus niet voor de jaar wisseling uit zijn. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Treinen en kamers’ van Annelie Verbeke. Ik ben een grote fan van korte verhalen. Ik heb erg genoten van Verbeke’s ‘Halleluja’, dus ik kijk erg uit naar haar nieuwe boek. Op Hebban lees ik dat ze 4200 jaar literatuur uit de hele wereld vervlecht en op vijftien klassieke meesterwerken een reactie heeft geschreven in de vorm van een verhaal. Ik ben zeer benieuwd hoe ze dat uitgewerkt heeft. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Het begin van het jaar staat in het teken van de boeken die ik lees voor de literatuurcursus die ik volg. Ik ben vooral benieuwd naar 'Het boek van alle angsten' dat daarin besproken wordt. Daarna zijn de boeken die anderen mij aangeraden hebben aan de beurt. Verder zie ik op mijn voorgenomen boeken voor de Reading Challenge veel boeken die betrekking hebben op psychologie, geloof of de positie van de vrouw.

Reacties op: Het Boekenjaar van Astrid

Treinen en kamers - Annelies Verbeke Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken