Blogpost: Bie Helena

Het boekenjaar van Bie Helena

28-12-2020 door Bie Helena 2 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Ik hoor de uitroepen van afschuw en ongeloof van alle fervente boekenliefhebbers en verzamelaars al, maar in 2019 en 2020 deed ik zo'n driekwart van mijn boeken de deur uit. Gek genoeg zorgt het hebben van minder exemplaren in mijn kast voor veel meer gelezen boeken. Enerzijds door het actief herlezen van de favorieten die ik wél bewaarde, anderzijds doordat ik meer gebruik maakte van bibliotheek en e-reader.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ja! Ik startte de Challenge met zo’n 70 boeken en heb ze geleidelijk aan omhoog bijgesteld, waardoor ik nu op een dikke honderd boeken strand. 

Wie is je favoriete boekverkoper?
2020 is het jaar waarin we door de strenge maatregelen maar weinig plezier aan de fysieke boekhandel beleefden, al was de sluitingsperiode in België gelukkig maar van korte duur. Niettemin blijft Paard van Troje in Gent voor mij de absolute topper. Uitgebreid eigenzinnig aanbod en een gepassioneerd verkoper die werkelijk zijn branche kent. Bovendien zorgden ze tijdens de eerste lockdown voor een snelle levering van noodboekenpakketten aan de deur. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik koos voor Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween. Een prachtige roman over een atleet die zich tijdens een marathon op de Olympische Spelen terugtrekt in de bergen, en daar verder een bijzonder en vervullend leven leidt. Daarnaast was ik ook diep onder de indruk van Ik ben er niet en Schitterend lichaam. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Dat wordt Utopia Avenue. Ik kocht hem al bij het verschijnen in september, maar het is me niet gelukt om hem dit jaar uitgelezen te krijgen. Met elke lovende recensie en het opduiken in zowat elk lijstje, wordt dat boek er alleen maar aanlokkelijker door. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Ik blijf in 2021 zeker niet op mijn honger zitten. Een nieuwe Herman Koch, een nieuwe Philippe Claudel, een nieuwe Murakami,… laat maar komen! Ook de nieuwe thriller van Jane Harper ziet er veelbelovend uit. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik begin mijn Challenge opnieuw met 70 boeken. Geen vaste thema's of checklijsten voor mij, kwestie van niet te veel druk te leggen en het een beetje leuk te houden. Wel liggen er al tijden enkele dikke turven klaar, zoals de Japanse klassieker Stille sneeuwval, de Maddadam trilogie en Pier en oceaan. Verder wil ik ook in 2021 verschillende boeken herlezen, te beginnen bij Het achtste leven voor Brilka en 1q84. Dat houdt me alvast een tijdje zoet!Reacties op: Het boekenjaar van Bie Helena

Gesponsorde boeken