Eeke Hebban Recensent

Blogpost: Eeke

Het Boekenjaar van Eeke

23-12-2020 door Eeke 8 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Er zijn veel dingen om op te noemen. In de eerste lockdown kon ik mij vrij moeilijk concentreren op lezen en helaas gaf dat op die momenten dus ook geen troost. Ik las veel minder dan normaal. In de tweede helft van het jaar ging dit veel beter en was lezen ook een soort van troostmoment. Ook om even uit alle Corona-informatie te ontsnappen.  
Verder huilde mijn hart een beetje mee met de boekwinkels die tot twee keer toe hun winkels hebben moeten sluiten. Ik heb geprobeerd hen zo veel mogelijk online te blijven steunen, maar ik merk toch dat ik minder koop dan in tijden dat ik even langs kan gaan om lekker te kijken, rond te neuzen, spontane aanschaffen te doen etc. 
Ik heb dit jaar zes keer vijf sterren uitgedeeld voor een gelezen boek. Daarbij heb ik een paar nieuwe auteurs ontdekt, die ik toch even wil noemen. Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou is echt heel mooi. En Mattias Edvardsson met Een heel gewoon gezin kan ik ook niet onvermeld laten. 

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Nog niet, ik zit momenteel op 70 van de 80 boeken (maar er is nog een week te gaan in 2020 ;)) en ik ga niet expres op zoek naar kleine of dunne boekjes 'om nog gauw mijn challenge te halen'. Dat vind ik vals spelen ;) Dus ik accepteer dat ik toch redelijk in de buurt ben gekomen van mijn gestelde doel. Ik vind het nog best knap van mezelf, als je bedenkt dat ik normaal zo'n vier weken per jaar op zonvakantie ben en dan ongeveer 15 boeken extra lees. Die zonvakanties zijn er dit jaar niet geweest, dus dat ik minder las is niet zo gek. Ik kan dit gekke Corona-jaar dus wel de schuld geven van het feit dat ik mijn challenge niet heb gehaald.  

Wie is je favoriete boekverkoper?
Dat is zonder twijfel Broese boekverkopers in Utrecht. Ik kan er zo heerlijk rondsnuffelen. En ik kom er al jaren. Ze hebben ook echt heel erg veel. Sinds hun verhuizing naar een ander pand moest ik wel even wennen maar het voelt toch altijd als thuiskomen, en passend bij mijn geliefde Utrecht! Maar ook bij Dominicanen Maastricht kom ik regelmatig en slaag ik altijd, daar hangt weer een geheel andere sfeer. En boekwinkel Dekker van de Vegt in Nijmegen wint het voor mij qua fijne winkelruimte (minder vol dan in Utrecht). Kortom: in elke wat grotere stad heb ik wel een favo ;) Boekwinkels zijn eigenlijk net mensen, elke boekhandel heeft z'n eigen kwaliteiten en voor- en nadelen. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Dat is Een klein leven van Hanya Yanagihara. Alles wat ik er van tevoren over had gehoord en gelezen bleek waar. Het boek stond al jaren op mijn wil-ik-lezen-lijstje, maar ik vond dat ik er echt de tijd voor moest nemen. Dit jaar kwam het er eindelijk van. Het is rauw, vreselijk, verschrikkelijk, mooi, ontroerend, apart, afschuwelijk en dat alles eigenlijk allemaal tegelijk. Je moet steeds stoppen met lezen, en tegelijkertijd wil je door. Met recht vijf sterren. Het boek zat en zit nog steeds in mijn hoofd. Het verhaal laat je niet meer los, vrees ik. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik heb alweer een stapeltje klaarliggen met boeken die begin januari gelezen willen worden. Ze roepen al naar me! Dit zijn onder andere Ilyas van Ernest van der Kwast, en Eerste liefde van David Nicholls. En de kerstman voegt daar misschien nog een paar boeken aan toe. Lize Spit met Ik ben er niet komt zeer zeker ook snel aan de beurt. 
 
Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Er zijn alweer veel boeken waar ik naar uit kijk in 2021. Bijvoorbeeld naar de prachtige Nederlandstalige en vertaalde literatuurdebuten. Boeken waarvan ik nu nog niet eens weet dat ze eraan komen... Maar ook naar werken van mijn favoriete auteurs. Zoals Het licht in de stad van Inge Schilperoord. Haar vorige boek, Muidhond, vond ik ontzettend goed geschreven. 
En er komen weer nieuwe thrillers uit van series die ik volg. Zoals Perfecte dood van Helen Fields, deel 3 van een geweldige thrillerserie. Enger dan eng. En De pop van Yrsa Sigurdardottir, deel 5 van een loeispannende Ijslandse thrillerreeks.  

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik zet mijn challenge op 53 boeken, 1 per week. Hoewel ik dit jaar de 70 heb gehaald wil ik het volgend jaar wat lager inzetten, dan valt het altijd mee als ik erover heen ga ;) En dat geeft me wat meer rust om ook wat dikkere pillen op te pakken die al tijden op mijn wil-ik-lezen-lijstje staan maar die ik telkens negeerde omdat ze mijn challenge van 2020 zouden traineren. Zij willen nu ook wel eens aan de beurt komen. Dus ik ga komend jaar nog meer voor kwaliteit dan voor kwantiteit.  


Reacties op: Het Boekenjaar van Eeke

Een klein leven - Hanya Yanagihara Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken