Evy De Brabander Hebban Recensent

Blogpost: Evy De Brabander

Het boekenjaar van Evy

Zoals gewoonlijk heb ik al dagen, weken bedacht dat ik deze blog wil schrijven, maar heb ik toch de deadline nodig om effectief aan het werk te gaan. De laatste dag van het jaar 2020 is aangebroken. Een ideaal moment om terug te blikken op een bewogen jaar!

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Ik zie het ook in de andere blogs voorbij komen, maar het is moeilijk om in een jaar als dit alles van elkaar los te koppelen. De Corona-crisis en wat die in ieders leven teweeg bracht lijkt zo overheersend, dat ook mijn leesmomenten er door beïnvloed zijn.Normaal is één van de hoogtepunten de Boekenmarkt in Deventer. Samen met een clubje leesfanaten een gezellige dag doorbrengen, omringd door duizenden boeken, het is altijd een onvergetelijke dag waarop ik (en hopelijk de anderen van het clubje ook) ongelooflijk veel plezier heb. Aangezien we dit in 2020 niet hebben kunnen doen, is het even diep graven. 

Mijn belangrijkste moment, en jullie gaan waarschijnlijk lachen, is het moment dat Debbie me vertelde dat ik de leesclub rond Wolf Hall van Hilary Mantel mocht coördineren. Daar had ik zo naar uitgekeken en het moment dat je dat dan effectief in de schoot geworpen krijgt, onbeschrijflijk! Ik ben Debbie daar dus nog altijd eeuwig dankbaar voor, want ik heb uiteindelijk de leesclubs van alle drie delen mogen coördineren en dat heeft me heel veel vreugde en nieuwe energie gegeven. 

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ik heb mijn Reading Challenge gehaald, al moet ik zeggen dat ik dit jaar helemaal niet bezig was met het aantal boeken dat ik las. Ik probeerde, tussen het jongleren met online lesgeven en alles onder de knie krijgen, te genieten van elk boek en bewuster met mijn leesstapel om te gaan. Dat is ook gelukt. Alhoewel ik, zoals altijd, graag ook nog wat meer uit eigen kast zou lezen. Mijn FOMO blijft me toch altijd achtervolgen, al krijg ik het steeds beter onder controle. 

Wie is je favoriete boekverkoper?
Ik ga graag naar de lokale boekhandel in Emmeloord (The Read Shop) en ik vind het fijn om daar even te kletsen met de boekverkoper. Eerder las ik veel meer thrillers en dat is ook het hoofdgenre dat de eigenaar van de boekwinkel het liefst leest, maar aangezien ik momenteel meer literatuur lees, kom ik minder aan mijn trekken qua boekentips.

Ik vind het ook altijd jammer dat in de grote boekhandels, zoals bijvoorbeeld Waanders, er maar weinig personeel het persoonlijke contact opzoekt en even tijd neemt om een boekentip te delen. Ik denk dat daar voor hun echt nog een markt open ligt. Als ik daar sta, want ik sta er regelmatig omdat ik het zo een gave boekhandel vind, dan moet ik mezelf altijd bedwingen om andere klanten geen boeken te gaan aanraden. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik heb het bewust niet ingevuld, omdat ik gewoon heel erg twijfelde. Ik heb, naar mijn gevoel, niet echt een mega-favoriet gelezen dit jaar en ik was dus echt besluitloos om mijn Boek van het jaar te kiezen. Maar dus, nu moet ik nog steeds op de vraag antwoorden :)

Wolf Hall kwam al aan bod bij de eerste vraag en dat is zeker één van de meest onvergetelijke boeken van 2020 voor mij, maar ook De straat van Ann Petry en Mathilde van Leila Slimani hebben veel indruk gemaakt. De pareltjes zitten voor mij vaak ook in de kinderboeken en dat is nu ook weer zo. Altijd dichtbij van Mark Janssen en Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf staan te pronken in mijn boekenkast en zijn het vernoemen meer dan waard!

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik ben altijd in meerdere boeken tegelijk bezig, dus ik weet niet helemaal met welke ik vandaag 2021 in ga. Ik zit momenteel in de Hebban Leesclub rond Schitterend lichaam van Agustina Bazterrica en daar ben ik deze week al in begonnen, maar ik geloof niet dat dat een boek is om vandaag in verder te gaan. Te gruwelijk. Ik hoop vanmiddag nog Toen ik de sterkste was van Jason Reynolds uit te lezen en die dus ook niet mee te nemen naar 2021. Dan blijft er nog Over mensen en paarden over van Juli Zeh. Daar lees ik elke dag een klein stukje uit, om er langer van te kunnen genieten. Voor mij is dit boek de ideale combinatie van mijn twee grote passies.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Ik heb heel weinig lijstjes van aankomende boeken bekeken. Daar was ik afgelopen jaren drukker mee, maar ik kijk nu meer wat er op mijn pad komt en wat ik zie als ik (weer) in de boekhandel (mag) rondstruin(en). Ik weet wel dat de vertaling van Shuggie Bain verschijnt in 2021 en dat is absoluut eentje die op mijn WIL-plankje staat. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
De komende tijd heb ik hopelijk wat meer leestijd en die wil ik ook gebruiken om weer wat meer te gaan schrijven en creatief om te gaan met boeken. Ik wil dit jaar, voor het eerst, alle categoriën van de Reading Challenge proberen afvinken. Andere jaren heb ik dat helemaal naast me neergelegd, maar het is eigenlijk te leuk om niet te doen, want het geeft zoveel inspiratie! Zo lees je misschien ook eens een boek wat niet helemaal in je comfort zone past en dat kan enorm verrassen. Ik zet het doel voor te lezen boeken nooit heel hoog en waarschijnlijk haal ik die 100 boeken wel weer ruimschoots. Ik hoop gewoon een leuk leesjaar tegemoet te gaan!

Ik wens iedereen in ieder geval een Gelukkig Nieuwjaar en veel leesplezier!


Reacties op: Het boekenjaar van Evy

Gesponsorde boeken