Blogpost: Gwen Kooi

Het Boekenjaar van Gwen

23-12-2020 door Gwen Kooi 3 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Zoals elk jaar is dat de decembermaand, want daarin valt Sinterklaas (met een verlanglijst vol boeken) EN mijn verjaardag (met nog steeds een verlanglijst vol boeken). Dus drie keer raden wat er in december op tafel ligt: een stapel nieuwe boeken. Heerlijk! Iene miene mutte... wat ga ik het eerste lezen? 

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Alleen door het feit dat ik m’n doel in het najaar heb bijgesteld. Ik stel ieder jaar 100 boeken in en in 2018 en 2019 ben ik daar ruim overheen gegaan. Dit jaar heb ik best veel kleppers gelezen en zag ik aankomen dat ik dat heel erg niet ging halen. Omdat ik nogal prestatiegericht ben, en ik me betrapte op de gedachte dat ik nu dunne boeken moest gaan lezen om mijn doel te halen, heb ik het aantal toen met 10 naar beneden bijgesteld. En later nog met 5 extra omdat ik hele oude kinderboeken had herlezen, waar nergens een ISBNnr. van te vinden is. Dan kun je ze ook niet toevoegen in Hebban. Dus toen was het doel 85 boeken en daar zit ik inmiddels overheen. 

Wie is je favoriete boekverkoper?

Ik heb er een heel stel, allemaal bij Nawijn en Polak in Apeldoorn. De een weet heel veel van de afdeling Engels, de ander is maf van kinderboeken en een derde adviseert graag over het nieuwste van het nieuwste.Ik kom daar al heel lang en dat is alleen maar meer geworden toen de ene na de andere boekhandel in Apeldoorn kromp of verdween. Je kunt wel klagen dat een stad zonder goede boekhandel geen echte stad meer is, maar dan moet je wel aan het voortbestaan bijdragen. Toen heb ik een hele tijd bijna elke week wel een boek gekocht voor mezelf.  

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

American Gods van Neil Gaiman. Voor de Reading Challenge moest je een boek lezen dat aangeraden was door een auteur. Dit was een van de aanraders van Thomas Olde Heuvelt in een Vol van Boeken. Omdat ik net genoten had van zijn boek Echo en de beschrijving op internet van American Gods me aansprak heb ik het boek gekocht en ik was er helemaal weg van! Gaiman heeft personages uit de oude Noordse mythologie nieuw leven in geblazen en laten opdraven in zijn boek. Daarnaast spelen er stukken ‘gewoon’ (dat woord komt in zijn woordenboek niet voor, volgens mij) in het heden, hoort de hoofdpersoon stemmen in zijn hoofd, zitten er tijdswisselingen in, verdachte, intrigerende en onaardig personages, kortom: ik vond het geweldig! 

Met welk boek ga je 2021 in?

Dat is vooral een kwestie van kiezen. Ik ga een keuze maken tussen Het puttertje van Donna Tart, De Pickwick papers van Charles Dickens, Het verhaal van Genji (geschreven rond het jaar 1000 en een van de aanwinsten van mijn verjaardag) en ik ben bezig in ‘1,000 books to read’ van James Mustich (ook een aanwinst van mijn verjaardag – wat is het toch heerlijk dat mensen snappen dat ze je met een boek gewoon een enorm plezier doen!) en verwacht dat ik daar op 31 december nog niet doorheen ben. Dus dat wordt zeker het ‘ernaast’-boek.     

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Naar Hollowpox (het derde deel in de serie over Morrigan Crow) van Jessica Townsend. Dat is volgens mij al uit, maar dat formaat is te groot, dan wijkt het af van de delen 1 en 2 in mijn kast en daar ben ik een pietlut in. Dus ik wacht rustig (nou ja...) af tot het passende formaat uitkomt. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik heb al jaren ‘last’ van het feit dat de Reading Challenge zo leuk is dat ik daardoor niet toe kom aan die stapel klassiekers die in de kast staat en al helemaal niet aan series. Ik heb mezelf dit jaar min of meer gedwongen om wel een stel kleppers te lezen, hoewel dat ook ten koste gaat van het aantal boeken dat je kunt lezen. Maar voor komend jaar ben ik erin geslaagd om de Reading Challenge in te vullen met kleppers, klassiekers en series. Omdat noch kleppers noch klassiekers erg snel lezen heb ik mijn aantal teruggebracht tot 52: een per week. Afgewisseld met een dun boek, een kinderboek of een boek dat ik eerder las, moet ik dan zelfs aan kleppers van meer dan 1000 blz. toekomen, zoals In Europa van Geert Mak.

Reacties op: Het Boekenjaar van Gwen

Gesponsorde boeken