Blogpost: Iris

Het boekenjaar van Iris

21-12-2020 door Iris 15 reacties
Ik heb besloten mee te doen met de "Blog je boekenjaar 2020" actie van Hebban. Hierbij mijn antwoorden op de vragen. 

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

In september heb ik na lang twijfelen, me aangemeld bij studentenvereniging Flanor. Na een periode waarin ik niet lekker in mijn vel zat en ook vrijwel niks las, heeft dit mij weer motivatie gegeven om te lezen. Flanor draait voornamelijk om literatuur en het lezen van boeken. Binnen de verenging hebben we heel veel verschillende leesgroepen waar je je voor kunt aanmelden (ik zit er op dit moment volgens mij bij twaalf, oeps...). In de leesgroep kies je gezamenlijk een boek uit en lees je die om aan het eind van de periode dat boek te bespreken. Enorm gezellig en leuk. Bovendien een goede motivatie om toch weer in mijn boekenkast te duiken en boeken te lezen! 

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Nee en bij lange na niet. Desondanks ben ik toch erg tevreden. In 2019 heb ik slechts 11 boeken gelezen en dit jaar heb ik dit aantal verdubbeld. Dit komt voornamelijk omdat ik sinds september weer best veel ben gaan lezen (dankzij Flanor). Langzamerhand kom ik weer in die groove! (Als iemand trouwens nog tips heeft hoe je online college met lezen combineert, hoor ik het graag! Na zo'n hele dag achter mijn laptop zitten en academische teksten lezen, heb ik vaak geen zin meer om een boek op te pakken. Dat vind ik soms wel jammer :( )

Wie is je favoriete boekverkoper?

Godert Walter! Ik weet niet precies meer hoe de eigenaar heet, maar Godert Walter is toch wel dè lokale boekenwinkel van Groningen. Voor lezingen van mijn opleiding is Godert Walter er altijd bij en ook als we sponsoren zoeken voor het tijdschrift van de studie- en studentenvereniging staat Godert Walter vooraan in de rij om te helpen. De mensen zijn gezellig en het winkeltje is ook superschattig. Beste boekenwinkel in Groningen, 100%!

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Ooh, ik twijfel hier tussen The Handmaid's Tale van Margaret Atwood en On a Sunbeam van Tillie Walden. The Handmaid's Tale is een klassieker en ook in onze tijd is het nog steeds een heel belangrijk boek (geen wonder dat mijn literatuurdocent er zo'n fan van is). On a Sunbeam is volgens mij wat onbekender. Het is een graphic novel en in het verhaal zijn alleen maar vrouwelijke en non-binaire personages te vinden. Erg origineel vind ik zelf en ook echt een boek dat de wereld nodig heeft. In het boek is het geen enkel probleem dat twee vrouwen een relatie met elkaar hebben of dat iemand zich identificeert als non-binair. Als we dat ook gewoon naar onze wereld zouden kunnen omzetten, zouden er een stuk minder problemen zijn, denk ik. 

Met welk boek ga je 2021 in?

Waarschijnlijk het eerste deel van A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin. Ik ben al een tijdje bezig in dit boek en we lezen het voor de leesgroep waar ik leider van ben, maar het lukt me nog niet echt om lekker door te lezen. Het is zo'n boek waar je je hoofd bij moet houden en dat lukt even niet (thanks lockdown!). Het doel is hem voor 2021 uit te lezen, maar ik betwijfel het. Ook ben ik bezig in The Haunting of Hill House, If Beale Street Could Talk, Paper Girls en Caraval. Hopelijk heb ik ze voor het einde van de kerstvakantie uit!

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

Ik zag net voorbijkomen dat Angie Thomas een nieuw boek uit gaat brengen in 2021, dus daar ben ik erg enthousiast over. Bovendien komt er een nieuw boek van Ransom Riggs, Sarah J. Maas en van Cassandra Clare, dus ik heb er zin in! Wat betreft boeken die al wel uit zijn en die ik in 2021 wil lezen, staat A Court of Wings and Fury toch wel bovenaan. Ik heb al een aantal keer geprobeerd dit boek uit te lezen, maar elke keer kwam er iets tussen waardoor ik geen tijd had of niet meer kon doorlezen. Volgend jaar beter!

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Ik heb mijn doel op 40 boeken gezet op Hebban (52 op Goodreads vanwege veel Duitse/Franse boeken, die vaak niet op Hebban staan). Ik hoop meer te lezen in 2021 en zoals ik al eerder zei: als iemand nog tips heeft, laat ze vooral achter in de comments! Ook heb ik recentelijk een spot aangemaakt (Iris' leesdagboek) waar ik van plan ben wekelijks een leesupdate voor te schrijven. Ik hoop dat dit me nog meer motivatie geeft om te lezen. 


Alvast een fijne kerst en een gelukkig 2021! Veel leesplezier en ik hoop dat jullie veel goede boeken mogen lezen!

Lees verder op mijn site

Reacties op: Het boekenjaar van Iris

On a sunbeam - Tillie Walden Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken