Blogpost: Jan Haas

Het boekenjaar van Jan Haas

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Dat moment is van traumatische aard. Het betreft de laatste aanpassing van mijn top-25. Ik vond dat Uwe Johnson er in moest met het 1.600 pagina’s tellende Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl.De toevoeging betekende wel dat er een titel moest sneuvelen.
Alleen met de goden van Alex Boogers viel eruit. Doet nog steeds zeer. 

Heb je je reading challenge gehaald?
Het voorgenomen aantal boeken van 50 heb ik gehaald. Ik heb niet speciaal in categorieën of thema’s gelezen. Dat heb ik wel de allereerste keer gedaan. 

Wie is je favoriete boekverkoper?
Dat zijn er twee. In Rotterdam heb je de luxe van meerdere goed boekhandels. Eén is gevestigd in Kralingen: boekhandel Amesz en de ander zit vlak bij Hotel New-York: boekhandel Bosch & de Jong. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Leven en lot door Vasili Grossman. Een journalist die in WOII meetrok met het rode leger en daar verslag van deed. Zo maakte hij de slag om Stalingrad van dichtbij mee. Het boek volgt een aantal personen tijdens de tweede wereldoorlog, op Russisch grondgebied. Het boek is geschreven door een scherpe geest met een scherpe pen. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Vermoedelijk wordt dat Camille Claudel van Anne Delbée. Een biografie over deze beeldhouwster die minnaar van Rodin was. Ik lees het samen met het klassieker-genootschap. Een leesclub hier op Hebban.
Samen met andere hetzelfde boek lezen voegt veel toe. Het interessants zijn dan de boeken waar de meningen of liever; waarderingen ver uiteenlopen.  

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Oorlog en vrede van Tolstoj. Het ligt hier al klaar. Ook dit boek lees ik samen, met Sterrezee en Hetty. Ik vermoed dat ik het zo goed ga vinden, dat ik het in mijn top-25 wil opnemen. Ik hoop dat ik tegen die tijd van mijn eerdere trauma voldoende hersteld ben om weer afscheid van een andere titel te kunnen nemen. 

Hoe ziet jouw Hebban reading challenge 2021 eruit?
Eigenlijk net als de vorige jaren. Ik heb 50 boeken ingevuld. Tot nu toe heb ik die elk jaar wel gehaald.

Reacties op: Het boekenjaar van Jan Haas

Oorlog en vrede - Lev Nikolajevitsj Tolstoj Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken