Blogpost: Katja van Neer

Het boekenjaar van Katja

Het jaar 2020 was het jaar van Corona, van de lockdown, van thuiswerken, van afstand houden. Een jaar waarin ik mijn sociale contacten miste en mijn liefde voor reizen niet kwijt kon. Gelukkig was het ook een jaar waarin ik mijn ontspanning kon vinden in boeken. Een boek was tijdelijke ontsnapping uit mijn isolement. Een moment waarin ik even kon reizen naar andere plekken, waar ik me even vrij en zonder angst kon bewegen. Het was een pittig jaar, maar het lezen leidde me af van de alledaagse zorgen . Ik heb besloten om mee te doen met de "Blog je boekenjaar 2020" actie van Hebban. In de rest van deze blog, lees je de antwoorden op de vragen. 

bdf044d24636e8f72b1ab7477ac88c60.jpg
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Eind 2018 heb ik een account aangemaakt op Hebban. Ik deed mee aan de Reading Challenge, maar gebruikte de site uitsluitend voor het bijhouden van mijn gelezen boeken en het opdoen van inspiratie voor nieuwe titels. Dit jaar ben ik wat actiever geworden op Hebban. Zo deed ik mee aan mijn eerste leesclub, mijn eerste Hebban buzz, schreef mijn eerste recensie en nu schrijf ik mijn eerste blog. Daarnaast ben ik regelmatig te vinden in één van de gezellige café's en voel ik me inmiddels helemaal thuis in deze fijne online boekencommunity. Het was een jaar dat ik dankzij lezen en boeken, maar ook Hebban, goed ben doorgekomen. 

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ik heb mijn reading challenge tussentijds opgehoogd van 60 naar 80 boeken. Inmiddels staat de teller op 126 boeken. Wat betreft aantal boeken heb ik het ruimschoots gehaald. In het begin van het jaar heb ik de checklist en de maandthema's zo veel mogelijk gevolgd, maar dat heb ik op een bepaald moment losgelaten. De vijf vinkjes die ik nu nog mis, neem ik voor lief. Dan maar geen Russische klassieker die zich afspeelt in Moskou of Gouden strop winnaar. De checklist heeft me zeker een aantal keren uitgedaagd en me buiten mijn comfortzone laten lezen. Zo heb ik voor het eerst een graphic novel gelezen en een gedichtenbundel in het Engels. Al met al ben ik erg tevreden over het verloop van mijn Reading Challenge van 2020.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Het is heel erg dat de coronacrisis de boekhandel zo hard raakt. Ik moet toegeven dat ik hier zelf ook aan heb bijgedragen. Ik woon in een dorp zonder boekhandel. Door de coronamaatregelen heb ik de drukke binnensteden vermeden. In andere jaren kwam ik bijna wekelijks in een stad en liep dan ook altijd de plaatselijke boekwinkel binnen om rond te snuffelen. Dit jaar verliep alles anders. Mijn favoriete boekhandel is boekhandel Krings, een begrip in Sittard en omstreken. Hoewel ik er in 2020 bijna niet geweest ben, kom ik er graag. Je kunt er op je gemak rondsnuffelen en je wordt nooit teleur gesteld als je om een boekentip vraagt. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Mijn boek van het jaar is Ik hou je vast van Marina Folkers. De auteur heeft het aangedurfd om binnen de kaders van een feelgood roman een maatschappelijk beladen thema te behandelen. Ze benadert dit onderwerp zorgvuldig en beschrijft de situaties met veel empathie. Als lezer wordt je geraakt door dit boek, maar toch wordt het nergens te zwaar of te sentimenteel. Het blijft een boek boordevol liefde en romantiek. Dit is het beste werk van Marina Folkers tot nu toe en ik ben er van onder de indruk.

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik lees nu het boek De Ierse Erfenis van Karen Swan voor een Hebban buzz. Op 15 januari moet de laatste buzz en de recensie geplaatst worden. Hoewel ik verwacht dat ik het boek uitlees in 2020, ben ik er na de jaarwisseling nog zeker mee bezig. Gert-Jan van den Bemd heeft me gevraagd om zijn roman Na de val te lezen. Het lijkt me een mooi verhaal om 2021 mee te starten.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Hoewel ik nooit ver vooruit plan, heb ik een aantal nieuw te verschijnen boeken op mijn wil-ik-lezen-lijst gezet. Zo verheug ik me op De Camino van Anya Niewierra. Ik heb ooit Santiago de Compostella bezocht en een klein stukje van de tocht gevolgd. Er hangt een bijzondere sfeer rondom de pelgrimsroute en ik ben erg benieuwd of ik iets hiervan terugvind in het verhaal. 

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
In 2021 zet ik de teller op 100 boeken. Ik ga ook vol goede moed aan de slag met de categorieën van de checklist. De checklist van 2021 leent zich bij uitstek om creatief af te vinken. Ik kijk er naar uit.

Reacties op: Het boekenjaar van Katja

Gesponsorde boeken