Blogpost: Linda Marie Vermeulen

Het Boekenjaar van Linda Marie


2020, een ongewoon jaar maar het boekenlezen was fantastisch!

Ondanks de coronapandemie of misschien wel dankzij de pandemie. Bij toeval had ik vlak voor de lockdown in de plaatselijke bibliotheek een hele stapel afgevoerde boeken aangeschaft. Ik kon maanden verder.


Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Het belangrijkste moment van 2020 was toch wel de Boekenmarathon van Tom De Cock. Bij deze: proficitat Tom! Een Olympische prestatie: 11 dagen aan één stuk, 8 uur per dag op een houten stoel in een lege, koude Expo hal in Antwerpen, elk kwartier een babbel met een andere auteur over een boek. Een nieuwe wereld is zo open gegaan.
Natuurlijk heb ik niet alles bekeken maar af en toe een stream meegepikt. Het was telkens weer genieten.


Heb je je Reading Challenge gehaald?

Mijn Reading Challenge is elk jaar bescheiden: 24 boeken. Dat zijn er twee per maand. Het doel werd ruim behaald. Op dit moment staat de teller op 90 boeken, bijna 26 000 pagina's. Over 7 verschillende genres.

Natuurlijk gaat het niet over zo veel mogelijk boeken lezen maar over wat een boek met jou doet. Genieten van schoonheid van taal en mooie zinnen. Zonder op reis te gaan maak ik zo een reis in mijn hoofd, telkens en telkens weer. Ik ontmoet mensen uit alle landen, van alle continenten, met elk hun eigen verhaal. Van vroeger en nu.

Wie is je favoriete boekenverkoper?

Mijn favoriete boekhandel in mijn buurt is Beatrijs in Oudenaarde. Ze hebben een eigenzinnige keuze waar ik mij heel goed in kan vinden. 


Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Met 90 gelezen boeken is het moeilijk om een boek van het jaar te kiezen. Na een eerste triage blijven er altijd wel nog enkele boeken over waaruit het moeilijk kiezen is. Het is alsof je een keuze moet maken uit een van je kinderen. 

Na veel wikken en wegen is het 'Huis in brand' van Kamila Shamsie geworden. Een boek uit 2018 dat volgens mij veel te weinig aandacht heeft gekregen. Het is prachtig literair geschreven, een knap vertelperspectief, een interessant actueel thema en dan ook nog eens een goed verhaal. Het gaat over een oud thema: volgen we de wetten van de staat of onze eigen wetten? Wat doen we wanneer er een conflict is tussen beide? Waar ligt onze loyaliteit? Het is een vertelling van de klassieke tragedie van Antigone vertaald naar onze tijd. 


Met welk boek ga je 2020 in?

Volgend jaar kijk ik uit naar een boek dat al een tijd in mijn kast ligt, ongeopend. 'Slapen doen we later' van Zsuzsa Bank. Het zal het eerste boek zijn dat ik ga lezen.


Naar welk boek kijk je uit in 2021?

Verder ben ik heel benieuwd naar het nieuwe boek van Lize Spit 'Ik ben er niet'. Hoewel ik moet bekennen dat ik 'Het smelt' nog niet gelezen heb. Daar zal ik binnenkort werk van maken. Nou ja, werk...


Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Volgend jaar is mijn boekenchallenge weer bescheiden: 24 boeken. Met een voorkeur voor mijn favoriete genre: literatuur. Héél vroeger las ik graag feelgood, daarna spannende boeken, thrillers dus en nu gaat mijn voorkeur uit naar literaire fictieboeken. Het voelt aan als thuiskomen. 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Het Boekenjaar van Linda Marie

Gesponsorde boeken