Blogpost: Loes

Het boekenjaar van Loes van Roessel

22-12-2020 door Loes 14 reacties
Mijn allereerste blog. Stiekem best een beetje spannend. Wat ga ik vertellen, hoe ga ik het vertellen. En ga ik niet te veel typen (mij kennende is het antwoord hierop een dikke vette JA). En waarom schrijf ik eigenlijk dit blog? Hmm, dat laatste is makkelijk te beantwoorden. Hebban deed een oproep aan iedereen om te bloggen over ons boekenjaar 2020 en elk crewlid schrijft zelf ook een blog. Ik geniet zo van alle verhalen van iedereen over hun leesjaar, dat ik me er toch eens aan wilde wagen. En daarnaast – dit jaar schreef ik ook voor het eerst recensies op Hebban, dus een mooie afsluiter van dit jaar is dan toch juist om ook voor het eerst een blog te schrijven? :-) Het zijn trouwens nog maar 4 recensies, maar toch… Het begin is gemaakt!

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Ik zat nog even terug te kijken. Blijkbaar ben ik vanaf 2016 al lid, maar in 2018 ben ik Hebban eigenlijk pas echt gaan gebruiken. In 2018 heb ik de boeken die ik nog kon herinneren met terugwerkende kracht op ‘Gelezen’ gezet en een gokje gedaan wat betreft het jaar dat ik gelezen had. Ook heel wat kinderboeken van jaren geleden heb ik afgevinkt. En ik ben op dat moment natuurlijk gaan bijhouden op Hebban wat ik lees. Ofwel: voor 2018 is het onbetrouwbaar, vanaf 2018 is mijn ‘gelezen-lijst’ wel betrouwbaar :-). Ook heb ik in 2018 voor het eerst meegedaan aan de Readingchallenge.
Maar goed, ik dwaal af, want de vraag gaat natuurlijk over 2020: Vanaf dit jaar ben ik nog meer actief op Hebban. Ik reageer sinds kort veel meer op artikelen, topics, blogs. Ik heb dus mijn eerste vier recensies geschreven (belangrijk moment op boekengebied!) en dan nu mijn eerste blog. Dus ja, 2020 is en blijft een vreemd en vervelend jaar, maar het heeft voor mij ook veel gebracht! Wat betreft Hebban, maar ook in privésfeer is er veel positiefs gebeurd. Zo ben ik gaan samenwonen met mijn lief, ben ik in september begonnen met afstuderen van de studie Pedagogiek na 2 jaar thuis te hebben gezeten met een burn-out, én ben ik sinds vandaag ook nog eens na 2 jaar gestopt met mijn medicijnen. En dat laatste, dat was nog wel een hel. Anti-depressiva, wat een troep, wat een afkickverschijnselen heb ik gehad sinds ik in oktober ben begonnen met afbouwen! Maar nu, voor de kerst en voor het uiteinde van dit gekke jaar, ben ik er eindelijk van af! Extra feest dus nu. En: het lezen van boeken heeft me echt door die hel gesleept, dus het klinkt misschien gek, maar dat is toch ook wel één van mijn belangrijkste momenten op boekengebied geweest dit jaar.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ja! Ik zit zelfs al op 184%. Ik ben volgens mij begonnen met het doel van 30 boeken, die heb ik daarna omhoog gezet. Echter, later bedacht ik me dat ik ieder jaar het doel op hetzelfde aantal boeken wil zetten, dan kan ik via de percentages mijn boekenjaren vergelijken. Dus nu staat en blijft ie op 30 boeken staan! 

Wie is je favoriete boekverkoper?
Niet zozeer één verkoper, maar wel een boekhandel. Dat is namelijk Adr. Heinen in Den Bosch. Fijne en mooie boekhandel waar ik graag rondstruin. Dit jaar heb ik daar ook wat extra cadeautjes gekocht voor de decembermaand. Net voor de lockdown al fysiek, maar ook daarna heb ik bij ze online besteld. Ze hebben het persoonlijk bezorgd, alles was netjes ingepakt en ik kon er ook nog voor kiezen om bij elk ingepakt boek een kaartje met een persoonlijke tekst toe te voegen. En dit alles zonder extra kosten!

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik heb 7 boeken gelezen die ik 5 sterren gaf. Ik heb via Hebban en de Challenge boeken ontdekt die ik normaal nooit zou lezen, maar van welke ik wel genoten heb, die ik 4 of 5 sterren heb gegeven en die ik aan mijn top 25 heb toegevoegd. Denk aan Circe, De Tolk van Java, Maus en Cinder Maar toch. Toch heb ik gekozen voor een heel ander boek, en ik kan niet goed uitleggen waarom. Ik heb dit jaar 1984 van George Orwell herlezen en die heeft me op een of andere manier toch geraakt. Ik ben het gaan vergelijken met de tijd waarin we nu leven en daar kreeg ik me toch wat akelige kriebels van. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Oef, lastig. Ik heb nog zoveel boeken op mijn lijst staan die ik wil lezen, nog een hoop e-books die ongelezen in de app staan, nog een hoop boeken in mijn boekenkast die ongelezen zijn. Wat ik in ieder geval zeker weet is dat ik deel 3, 4 en 5 van Miss Peregrine ga lezen! Die heb ik geleend van een vriendin en deel 1 en 2 zijn me al erg goed bevallen dit jaar, dus daar ga ik mee verder. Ook Sapiens wil ik nog lenen in de bieb, die wordt me van allerlei kanten aangeraden, zelfs door iemand die een hekel heeft aan lezen. (Ja, blijkbaar kun je een hekel hebben aan lezen. Vraag me niet hoe, want dat snap ik zelf ook niet?!). Of ik ga eerst beginnen met één van de boeken die ik gekregen heb in de Adventskalender van Hebban en waar ik ze nog steeds mega dankbaar voor ben :-) 

UPDATE: Toch een ander boek opgepakt. Dan Brown met Het Bernini Mysterie. Hierna ga ik beginnen aan deel 3 van Miss Peregrine. Nog even spannend dus met welk van de twee ik het jaar 2021 inga. 

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Ik kijk dus sowieso uit naar Miss Peregrine, maar ook naar Bevroren Goud van de Börjlinds! Ik heb echt op mijn handen moeten zitten, ik heb me flink moeten inhouden. Ik heb deze op mijn verlanglijstje staan voor de kerst, dus hopelijk ligt ie momenteel onder de boom en kan ik hem over een paar dagen eindelijk uitpakken!!!! Maar… Ik ben wel trots dat ik zo lang heb kunnen wachten op dit boek uit een prachtige serie. En wat betreft boeken die in 2021 uitkomen: ik heb er al weer een heleboel op mijn WIL-lijstje gezet, dus genoeg om naar uit te kijken! Een nieuwe Stephen King en een nieuwe Lize Spit, om maar wat te noemen.

UPDATE: Oeps, een nieuwe Lize Spit in 2021.... Blijkbaar is die deze maand al uitgekomen, ik dacht dat ie in januari zou verschijnen :')

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik ben vandaag meteen even in de statistieken gedoken van de Challenge die vandaag is vrijgegeven. Die ga ik natuurlijk meteen vergelijken met andere jaren, want ja… Ik hou nou eenmaal van lijstjes, cijfertjes en statistieken :-) Eén ding wat ik al meteen merk, is dat mijn leeswereld echt veranderd is door Hebban en de Challenge. Waar ik eerst vrijwel alleen maar thrillers las, met in mijn tienerjaren uitstapjes naar Harry Potter (die ik nog steeds met regelmaat herlees btw), de Hungergames en Twilight, ziet het er nu toch heel anders uit. Volgens Hebban las ik in deze genres in 2020: 21 thrillers (ja, ze staan nog wel veruit bovenaan); 11 literatuur; 6 jeugdboeken (waaronder dus weer de Harry Potter-boeken die ik heb herlezen); 5 non-fictie en 4 young-adult. Tot nu toe heb ik 46 boeken gelezen en gemiddeld 3,67 sterren gelezen: 7 maal 5 sterren, 22 maal 4 sterren, 14 maal 3 sterren, 1 maal 2 sterren en 2 maal 1 ster (oeps). Een klein verschil met vorig jaar, waar ik 8 boeken in het genre literatuur, 2 jeugdboeken, 1 non-fictie en 1 young-adult las. Qua sterren heb ik vorig jaar gemiddeld 3,72 sterren uitgedeeld, ietsjes meer dus. In totaal heb ik vorig jaar wel een stuk minder boeken gelezen, namelijk 32 stuks. Dit jaar heb ik in januari en november de meeste boeken gelezen, vorig jaar was dat in januari en december.

En dan, na heel dit stuk geschreven te hebben, kom ik er achter dat ik de vraag verkeerd gelezen heb :-) Iets met een chaotisch hoofd. Het gaat namelijk om 2021….. Uuuuh, die vraag zal ik kort beantwoorden: mijn doel komt dus weer op 30 boeken te staan, ook al kom ik daar de afgelopen 2 jaar flink overheen. Ik hoop ook via de checklist weer mooie pareltjes te mogen ontdekken en veel mooie boeken te lezen. Hopelijk in 2021 ook geen boeken die ik 1 of 2 sterren zal geven ;-)

Reacties op: Het boekenjaar van Loes van Roessel

Gesponsorde boeken