Blogpost: margo-delecluyse

Het Boekenjaar van... Margo

Het is al een tijdje geleden dat ik nog eens blogde. Het is al een tijdje geleden dat ik nog eens blogde over boeken. Het is nog nooit voorgekomen dat ik hier, op Hebban, mijn toetsen de vrije loop liet. Wie weet zal 2021 daar verandering in brengen. Mijn boekenjaar 2020 was behoorlijk gevarieerd. Ik las mijn eerste thrillertrilogie ( ik lees amper tot geen thrillers) en ik stuurde mijn eigen hulp in voor een confession boek. Een zot jaar als je het mij vraagt. 

Maar het was ook een vreemd jaar, een jaar waar we opeens meer tijd hadden om te lezen...Of dat dachten we toch. Een jaar waarin we niet naar de boekenbeurs konden, joepie mijn portemonee gespaard - maar dat was bij nader inzien niet zo leuk. Een jaar waarin vele verschijningdata van boeken uitgesteld werden of juist vervroegd zijn. 2020 was een zot jaar, maar het mag zeker de geschiedenisboeken in als een boekenjaar bij uitstek. 

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
5c17dca121e34516f821744b22f646a1.jpg
Voor mij was 2020 een minder goed jaar om zélf boeken te lezen. Mijn eerste volledige werkjaar strooide roet in het eten in de "tot 3u 's nachts lezen' gewoonte die ik mezelf tijdens mijn studentenjaren eigen had gemaakt. Toch was er een hoogtepunt op boekengebied voor mij: mijn eigen confessies in het boek Overleven als Single van Julie Vranckx en Laura Janssens (van Niet Nu Laura) zien staan. Hopelijk heeft iemand er toch mee gelachen want als ik er nu op terugkijk doe ik dat ook.
Heb je je Reading Challenge gehaald?

Tot op heden, woensdag 30/12 ben ik er nog net niet. Één boek te kort om mijn vooropgestelde 55 te halen. Of ik het nog haal? Ik hoop het, maar die uitschieter van vorig jaar (86 boeken) ga ik zeker niet meer halen. Vorig jaar was dan waarschijnlijk ook een uitzondering op de regel. Op mijn Challenge Checklist is ook meer aangeduid dan de voorbije jaren maar er kan altijd wat meer bij ;) Toch moet ik ook toegeven dat enkele strips de challenge helpen volbrengen dit jaar...oeps. 

Wie is je favoriete boekverkoper?

Juffrouw Lisa van de Standaard Boekhandel in Torhout. Altijd een praatje maken, zelfs in deze Coronatijden. Niets is te veel voor haar, ze blijft lachen en straalt een constante blijheid uit die je maar bij weinig mensen ziet deze dagen. Het lichtpuntje in de Coronawereld om het zo te noemen, dat is Lisa. 


Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Zout van de Zee van Ruta Sepetys. Bangelijk goed geschreven. Dit was een van mijn eerste boeken dit jaar en het zette onmiddellijk de toon voor 2020...en de lat voor de kwaliteit van de andere boeken lag zo ook hoger dan anders. Een oorlogsverhaal om U tegen te zeggen, zonder je echt in een gevecht te bevinden, je moet het maar kunnen. De Nachtegaal van Kristin Hannah kon dit ook, je meeslepen naar de wereldoorlog zonder eigenlijk echt de oorlogsgruwelen te moeten zien in je hoofd. 

Met welk boek ga je 2021 in?

Dit zal ofwel De kleermaakster van Dachau van Mary Chamberlain of Het Bottenseizoen van Samantha Sahnnon zijn. Ik weet nog niet in welk boek ik deze avond zal beginnen, noch of ik dat eerste boek vannacht zal uitlezen...wie weet komt die "tot 3u 's nachts lezen' gewoonte toch nog eens piepen en sluit ik 2020 af met 56 ipv 55 boeken. We zien wel.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

442fd1cfd48aeb2e1f0ef70895f566b3.jpgNaar drie boeken! Als eerst het nieuwste boek van Sarah J. Maas in de ACOTAR serie, boek 4 (in principe boek 5 maar ze tellen die novelle als 3.5). Het tweede boek waar ik naar uitkijk in 2021 is die van Miriam Borgermans voor haar serie Slaves : Dante 3. Hoewel het al even uit is (begin deze maand) heb ik nog niet het genoegen gehad om het te lezen. Hopelijk snel! Ten slotte kijk ik het meest uit naar de nieuwe, volwassen Sam Smith van Jonas Boets. Blijkbaar komen er wel heeeeeeeeeeel bekende namen in voor - heb ik uit goede bron vernomen (lees: van de auteur zelf). Ik ben echt, echt, ECHT, benieuwd! :D 
Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Mijn reading challenge voor 2021 heb ik een klein beetje gedimd. 'slechts' 50 boeken staan er op de teller. Voor sommige mensen lijkt dit heel ambitieus, voor anderen lijkt dit behoorlijk weinig. Ik hoorde op de boekenjagers facebookpagina van mensen die ondertussen in boek 150 bezig waren begin deze maand. Dat lijkt mij nu persoonlijk wel wat té veel van het goede. Maar in een Corona jaar mag alles wat té veel van het goede zijn. Behalve het virus, dat mag voor mij zo snel mogelijk ons leven uit zijn en weg blijven. 

Ik ben blij om zo eens terug te kijken op mijn boekenjaar 2020. Het leven mag ons dan een curveball gegooid hebben, we zijn bezig om er op boekengebied een literair jaar van te maken in 2021. Ik kijk er alvast naar uit, jullie ook?

Hou het veilig, lees veel en vooral: geniet er van op jouw manier. 


Reacties op: Het Boekenjaar van... Margo

Gesponsorde boeken