Blogpost: Marianne de Waard

Het Boekenjaar van Marianne de Waard

Aan het verzoek om mijn boekenjaar te delen voldoe ik graag.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Het belangrijkste moment is eigenlijk bijna het hele jaar, vanaf begin maart. Door het alleen maar thuiswerken en het vele thuis moeten blijven, ben ik nog meer gaan lezen. Lezen was mijn ontspanning, waarmee ik loskwam van alle ontwikkelingen en onzekerheden.  Daarbij heb ik ook het bingereaden herontdekt. Hele series zijn er door heen gegaan: Jackson Brodie, Paul Vegter, Will Trent. Ik merk dat ik me prima kan vermaken met een stapel boeken.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ruimschoots! Ik had de teller ten opzichte van 2019 voor 2020 al verhoogd van 100 naar 120, maar zit inmiddels op 175 en daar blijft het niet bij. Ik ben nog in een aantal boeken bezig die hier aan worden toegevoegd.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Ik kan hier niet echt een persoon noemen, wel wil ik twee boekwinkels noemen:
- Kniphorst in Wageningen. Ik kom hier graag om naar nieuwe boeken te snuffelen. Omdat ik vooral e-boeken lees, koop ik hier niet zo vaak, maar boeken die ik fysiek wil hebben of cadeau wil geven, koop ik hier. Kookboeken, geschiedenisboeken of andere uitgaven die mooi in de kast staan.
- Donner in Rotterdam. Ik heb daar vroeger in de winkel aan het Binnenwegplein heel wat uurtjes doorgebracht. De huidige winkel aan de Coolsingel is ook heel prettig om te vertoeven. Af en toe steun ik ze door een bestelling te plaatsen voor boeken uit de categorie 'wil ik graag in de kast hebben staan'.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Moeilijk om te kiezen uit de hoeveelheid en variatie boeken, maar uiteindelijk gekozen voor Viktor van Judith Fanto. Ik vond het zo'n prachtig eerbetoon aan oudoom Viktor. Een man met zijn hart op de goede plaats. En heel knap geschreven voor een debuut.

Toch wil ik ook nog een aantal andere titels noemen, die indruk op me hebben gemaakt:
- Een stralende toekomst van Rebecca Makkai
- Lampje van Annet Schaap
- De stilte van de witte stad van Eva Garcia Saenz de Urturi
- Mijn duistere Vanessa van Kate Elizabeth Russel
- De zusterklokken van Lars Mytting

Met welk boek ga je 2021 in?
Nog moeilijk te zeggen, omdat ik in een aantal boeken bezig ben. Maar in ieder geval met de Vegabijbel van Isabel Boerdam. Ik heb me voorgenomen meer vegetarisch te eten, en heb daarom dit kookboek aangeschaft. De recepten hierin moeten me toch gaan inspireren om minimaal 3 keer week een vegetarische maaltijd te maken waarin vlees of vis niet gemist worden.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Ik kijk niet echt vooruit, welke nieuwe boeken uitkomen, ik heb namelijk nog een hele voorraad 'te lezen'. De ervaring leert, dat gedurende het jaar er zoveel titels langskomen waar ik hebberig van wordt dat die voorrraad daardoor ook niet echt slinkt.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Volgend jaar staat mijn challenge wederom op 120, een mooi streefgetal van 10 per maand. 

Reacties op: Het Boekenjaar van Marianne de Waard

Gesponsorde boeken