Blogpost: Pleun Schuijt

Het boekenjaar van Pleun

29-12-2020 door Pleun Schuijt 12 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Mijn belangrijkste moment was dat in maart de lockdown net na het Boekenbal pas in ging. Want ik mocht met een vriendin mee naar het  Boekenbal en had me daar zó op verheugd. We wisten het een week van te voren en hebben de hele week koortsachtig gezocht naar passende kleding, wilde plannen gemaakt en geduimd dat het alsjeblieft door zou gaan. En dat was een fijne, zenuwachtige week. Maar het Boekenbal maakte alle verwachtingen waar. Wat heb ik genoten! Dat was toch echt hét hoogtepunt voor mij als boekenliefhebber, om dat een keertje mee te maken. (En mocht iemand volgend jaar mogen gaan en niet willen... ik hou me aanbevolen!)

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Op mijn sloffen! Mijn doel is ieder jaar hetzelfde, een boek per week. Plus twee extra voor de vakantie. Dus ieder jaar zet ik 'm op 54. En eigenlijk lees ik ieder jaar meer. Maar ook ieder jaar denk ik, ik heb liever een doel dat ik haal, dan dat ik er dik onder zit. En dit jaar heb ik dus 25 boeken meer gelezen dan mijn doel. Ik durf mijn doel niet zo goed bij te stellen, dat haalt de lol van het lezen af want dan voelt het als moeten. En dat wil ik niet. Want lezen is leuk! Maar ik spreek af, dat als ik in 2021 mijn vooraf gestelde aantal weer zo makkelijk haal, ik mijn doel voor 2022 naar boven bij zal stellen. 

Wie is je favoriete boekverkoper?
Dat ben ikzelf! (Mag dat?) En natuurlijk ben ik bevooroordeeld, maar ik ben zó blij dat ik eindelijk sinds anderhalf jaar in de boekhandel werk, dat ik echt niemand anders kan noemen. Ik ben afgestudeerd boekhandelaar, een van de drie van mijn studiejaar, en ik heb 19 jaar in de bibliotheek gewerkt. Ook leuk, met boeken, maar als iemand me buiten mijn werk om vroeg wat ik voor werk deed zei ik 19 jaar lang: Ik ben boekhandelaar, maar werk in een bibliotheek. Het is echt wezenlijk anders. Ik kan niet uitleggen waarom, maar ik ben nu in de boekwinkel echt veel gelukkiger. Ook al is het maar als oproepkracht (maar werkte ik gelukkig veel het afgelopen jaar) en met een tijdelijk contract (dat wel weer verlengd is), het is echt waar ik thuis hoor. In de boekhandel. Bij Boekhandel De Kler waar ik voornamelijk in Zoetermeer en Voorschoten werk.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik heb gekozen voor Rodham van Curtis Sittenfeld. Dat las ik via een leesclub hier op hebban en ik vond het geweldig! De mengeling tussen feiten en fictie, een verhaal over een nog in leven zijnd bekend persoon. Een "wat als" roman vol politiek en dat in de maanden voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen. 
Dit boek wordt op de voet gevolgd door Goede buren van Mattias Edvardsson trouwens, meesterlijk psychologisch!

Met welk boek ga je 2021 in?
Dat is een goede. Ik ben nu bezig in Het huis met de kersenbloesem van Sun-Mi Hwang. Een Aziatische afsluiter van het jaar, want ik denk dat ik het wel uit ga krijgen de komende dagen. En als dat zo is, ga ik meteen verder in De sessies van Carla de Jong.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Dat zijn er verschillende. De nieuwe van Kim Moelands komt eindelijk uit! En er komt een nieuwe van Jens Vern, en een nieuwe Jessica Durlacher. Maar het meest van al kijk ik uit naar Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita. Ik kreeg daar een voorpublicatie van, maar de verschijningsdatum werd steeds uitgesteld. Nu eind januari is het zo ver. Ik las het al een keer en ga er in januari nog een keer aan beginnen. Kijken of ik het nog steeds zo mooi vind.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Eigenlijk zoals de voorgaande jaren, gewoon lekker lezen wat ik wil en dan minimaal een boek per week. Dus weer 52. En voor in de vakantie twee boeken extra. Ik ga dus voor 54 boeken. Eigenlijk doe ik nooit iets met de thema's maar ik heb nu wel het boekje in huis met de extra uitdagingen. Ik ga eens kijken hoe ver ik kom, maar ik lees echt liever wat ik zelf wil lezen dan dat ik me in allerlei moet wringen om een boek te kunnen lezen. Ik zag gelukkig wel dat de thema's van komend jaar erg rekbaar zijn, dus met wat fantasie kan ik best een heel eind komen.Lees verder op mijn site

Reacties op: Het boekenjaar van Pleun

Rodham - Curtis Sittenfeld Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken