Blogpost: wendyvd

Het boekenjaar van Wendy van Deurzen

25-12-2020 door wendyvd 6 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Zonder twijfel de aankoop van een e-reader! Ik ben echt jaren tegen geweest, voel nog altijd liever een papieren boek in mijn handen, maar ik ben dan toch overstag gegaan, en er erg blij mee! Ik had drie belangrijke redenen wanneer ik hem zou gebruiken, maar die kon ik dit jaar niet allemaal in even grote mate waarmaken. Door het thuis werken heb ik de e-reader nog niet echt veel op het openbaar vervoer kunnen gebruiken, maar ik zie er absoluut de voordelen van om niet telkens ook nog eens een boek te moeten meesleuren. Hetzelfde voor op reis gaan (dat kon gelukkig toch eventjes!). Maar het dagelijkse voordeel is toch wel dat ik nu ook in bed lees. Daar zag ik altijd tegenop, omdat dat gewoon niet gemakkelijk lag, met een boek in bed, met een lampje aan. Door de e-reader kan ik nu eindelijk goed in bed lezen, en dat vind ik misschien nog wel de grootste meerwaarde! (het heeft zeker bijgedragen aan het aantal boeken dat ik gelezen heb)

Daarmee gelinkt: een abonnement op Bookchoice. Ik heb in de zomermaanden eerst een proefabonnement genomen, dat ik uiteindelijk verlengd heb. Ik ontdek er boeken die ik nog niet kende, af en toe staat er eentje bij dat ik al op mijn te-lezen-lijstje had staan, en wat ik extra leuk vind is dat je alles als audioboek kunt luisteren. Ook dit is een grote meerwaarde gebleken, omdat ik meer wandel, en zo tegelijkertijd een boek kan luisteren, echt een ontdekking!

En inhoudelijk gezien blijk ik iets meer non-fictie boeken gelezen te hebben. Fictie maakt nog altijd het grootste deel uit, maar ik kan steeds meer genieten van een goed non-fictie boek, misschien nog met een lichte voorkeur voor (auto-)biografieën. Dit is iets wat ik vroeger zelden las, dus ook best wel opvallend.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Ik heb hem zelfs meer dan verdubbeld :-) Van 60 gepland naar iets meer dan 120 gelezen. Hier zitten ook kinderboeken, prentenboeken, en dunne boeken bij, om het toch een beetje te relativeren. De lockdown, het opzeggen van de televisie, het mooie weer (in lente en zomer) hebben hier een belangrijke rol in gespeeld, alsook de e-books en audiobooks die ik nu lees/luister.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Maartje van boekhandel Boekarest in Leuven! Ze geeft altijd supergoede tips, heeft zelf een scherpe pen (op Instagram /Facebook), en zelfs dit jaar haar eigen Rampje geschreven, een pareltje!

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Ik heb heel veel goede boeken gelezen, maar ik ga voor het boek dat ik altijd in de buurt heb liggen, en regelmatig nog eens op een willekeurige bladzijde opensla, het boek dat ik bovendien het vaakst cadeau heb gedaan: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, van Charlie Mackesy. Prachtige tekeningen en rake teksten.

Met welk boek ga je 2021 in?
Als ik ‘Mijn lieve gunsteling’  van Marieke Lucas Rijneveld nog in de komende dagen uit krijg, ga ik het nieuwe jaar hoogstwaarschijnlijk in met ‘Er is een kans’ van Richard Russo, tenminste op papier. Het e-boek waar ik in bezig ben, ‘Lieve Edward’ van Ann Napolitano, zal zeker meegaan tot in 2021, alsook het audioboek ‘Cliffrock Castle’, van Josephine Rombouts.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Naar alle boeken die ik ga lezen! (en daarvan bv. Radetzkymars van Joseph Roth, en Een leven op onze planeet van David Attenborough). Niet naar een specifiek boek dat nog zou moeten uitkomen, daarvoor laat ik me verrassen door wat ik tegenkom.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik stel mijn challenge nu al een paar jaar te laag in, nl. op 60 boeken. Toch denk ik niet dat ik volgend jaar weer zo’n leesjaar als dit jaar zal hebben, dus ik ga voor een voorzichtige 75, eventueel naar boven bij te stellen. Maar eigenlijk doet het aantal boeken er helemaal niet toe, het gaat enkel en alleen om het leesplezier! (al geef ik toe dat het wel leuk is om mijn eigen ‘record’ te breken:-)

Reacties op: Het boekenjaar van Wendy van Deurzen

Gesponsorde boeken