Blogpost: Antoinette Schram

Het boekjaar 2020 van Antoinette

Aan het einde van het jaar is het goed om terug te kijken en wij lezers doen dat naar aanleiding van boeken. Hebban maakt ons dat makkelijk, want als we trouw onze boeken afvinken of invoeren op de app of op de site, krijgen we aan het eind van het jaar een leuk jaaroverzicht.
26e69760f4f08ea265b2eb6902daa9d9.jpg
Hebban heeft mij ook dit jaar weer geholpen met lezen, door de tips voor nieuwe boeken, de leesclubs en de leuke acties. Zo ook nu om een blog te schrijven over het afgelopen leesjaar naar aanleiding van een aantal vragen.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Voor mij het overlijden van boekblogger en instagrammer Bealeest op 12 oktober dit jaar.
Liefde voor boeken en lezen, kunnen we online delen, maar er zit een wereld achter een scherm waar we niets van weten. Er is veel wat mij stil heeft gezet dit jaar, maar ik kies voor haar leven, haar passie voor boeken, die ik niet wil vergeten. Mensen gaan voor boeken.

Wij hadden dit jaar van gedachten gewisseld over boeken uit Mexico, naar aanleiding van de boekenrel in de VS over de bestseller Wie omkijkt. Van het ene boek kwam het andere. Op haar aanraden las ik Vertel mij het einde van Valeria Luiselli en ik tipte haar De onbekenden van Christina Henriguez. Als het om boeken gaat, was het lezen van deze verhalen over vluchtelingen ook belangrijk te noemen.

Heb je je Reading Challenge gehaald?
Het halen van leesdoelen in het licht van leven en dood, is natuurlijk relatief. Ja ik heb mijn aantal opgegeven boeken gehaald. Het lukt mij niet om de extra opdrachten van de challenge af te vinken. Bovendien lukt het mij ook niet om de NTL-lijst korter te maken. Ik blijf boeken toevoegen op aanraden van Hebban, vrienden en media. Wat mij dit jaar ook niet lukte (nadat de wereld door corona veranderde) was het lezen van zware literatuur. Ik was vol goede moed begonnen aan De Pest. Ik zag mooie zinnen, vond het toepasselijk in de lockdown, maar ik kwam er niet door heen. Hetzelfde overkwam mij bij Agaat van Marlene van Niekerk. Deze boeken uitlezen is een uitdaging die blijft staan.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Zonder twijfel Trudie die werkt bij Van Rietschoten in Rotterdam. We wisselen vaak boekentips uit. Van haar kreeg ik onder andere de tip Watergeheimen van Lynne Bryant. Deze familieroman maakt veel duidelijk over de gevoelige discussies die wij deze zomer ook gehoord hebben over Black Lives Matter. Een tip die ik haar vervolgens meegaf was De kleur van je hart van Katie Glashart. Het zijn romans waardoor je meer van de achtergrond van de problematiek in de VS gaat begrijpen.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
De lijstjes van Hebban vind ik echt handig. Zo wordt het makkelijk om uit al mijn vijf sterren boeken een favoriet te kiezen. Ik merk wel dat er verschil zit in waardering direct na het lezen of aan het einde van het jaar. Nu aan het eind van het jaar dacht ik met plezier terug aan Mr. Peacocks paradijs, omdat het een boek is waardoor ik lezend een reis kon maken naar de andere kant van de wereld. Maar het heeft maar vier sterren gekregen. Nu vind ik boeken met vier sterren zeker de moeite waard. Vijf sterren is net dat extraatje waardoor ik het boek wil aanschaffen, cadeau wil geven en wil herlezen. Op gebied van Nederlandse literatuur gaat die waardering uit naar Als je verdwaalt van Marianne Witvliet, maar de eretitel beste boek van het jaar geef ik toch aan Ode aan een verliezer van Alain Verheij. Zoveel onbekende bijbelverhalen kwamen door zijn woorden  in een ander daglicht te staan. Zoveel inspiratie en rake opmerkingen om te overdenken. Dit is een boek, dat laat zien dat de Bijbel nog steeds iets te zeggen heeft!

Met welk boek ga je 2021 in?
Het is misschien flauw, maar ik gebruik al jaren een dagboek Bid, luister, leef om te mediteren. Het heeft vaste gebeden, een bijbelleesrooster en inspirerende quotes van mensen die het geloof uitdragen. Dit boek wordt mijn leidraad voor elke dag van het nieuwe jaar.Verder zal ik één van de adventsboeken gaan lezen. Ik heb voor privacy life, Waddenwolf en Recepten voor liefde en moord gekozen.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Nou dankzij de vooruitblik van Hebban, zie ik dat Vonne van de Meer met een nieuw boek Naar Lillehammer zal komen, die zal ik zeker niet missen. Haar boeken schaf ik gelijk aan. Verder wil ik proberen zo min mogelijk nieuwe boeken te kiezen, maar mijn oude boeken weg te lezen.

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik denk dat ik de komende week eens aan de slag ga om de titels van mijn nog te lezen lijst te koppelen aan de extra opdrachten die de Hebban Reading Challenge geeft. Kijken of ik op die manier niet alleen het aantal boeken haal, maar ook mijn nog te lezen lijst kan opruimen, dan gaan er in elk geval weer 50 boeken van die lijst af! Zo hoop Het schandaal van duister boek Het lichtschip als lichtboek de kaalvreter als rood boek, de groene eend, als groen boek, de dag dat de walvis kwam als blauw boek, enzovoort.

Reacties op: Het boekjaar 2020 van Antoinette

Ode aan de verliezer - Alain Verheij Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken