Chinouk Thijssen Auteur

Blogpost: Chinouk Thijssen

Het btw-tarief verhogen, mijn reet

De eventuele btw-verhoging van 6% naar 21% geldt natuurlijk voor meer diensten en betreft meer beroepen, maar aangezien ik schrijver ben en als redacteur werk voor Nederlandse uitgeverijen beperk ik me nu alleen tot boeken. Hoewel ik voor me zie dat we straks massaal op kapotgetrapte schoenen, met een futloos kapsel en gaten in onze kleren staan te bedelen voor een gratis lift langs de weg (hallo groep nieuwe psycho's die ons zal willen ontvoeren) omdat de taxi te duur is en dat onze mooie nagels er straks bloedend af vallen doordat we geen klusser meer kunnen betalen.

Mensen hebben nu al bijna geen geld om boeken te kopen en zoeken hun leesplezier op goedkopere plekken. Boeken zouden niet duurder moeten worden maar juist goedkoper! Was lezen niet goed voor de (geestelijke) gezondheid? Wat ik nu al voorbij heb zien komen is dat mensen dan liever Engelse boeken kopen in plaats van vertalingen of boeken van eigen bodem. We proberen te vechten tegen piraterij en de illegale e-bookhandel, maar dat zal alleen maar toenemen door deze verhoging. De usb-sticks met illegale boeken zullen zelfs nóg populairder worden en Nederlandse boeken zullen nog nauwelijks worden verkocht en gelezen. Wat dat voor gevolgen heeft? Een forse daling in de Nederlandse boekenverkoop maar ook dat Nederlandse auteurs uiteindelijk uitsterven, want ook al verdient de auteur niet al te veel aan zijn boek, volledig gratis werken is ook niet wat we willen. Een boek schrijven kost tijd en is niet een uit de hand gelopen hobby. Rekeningen moeten worden betaald, er moet worden gegeten. En denk eens aan alle uitgeverijen die naar de klote zullen gaan (excusez moi voor mijn taalgebruik).

Ook zitten boekvertalers straks zonder werk, want een boek in het Nederlands lezen? Wie doet dat nu nog? Nederlandse manuscripten persklaarmaken, corrigeren, beginnende auteurs begeleiden? Overbodig. Is dat wat het kabinet wil? Het btw-tarief verhogen, mijn reet. Het wordt alleen maar moeilijker en alleen maar duurder. Verzin maar iets anders.

Ik was deze week weer helemaal gemotiveerd om verder te schrijven aan mijn nieuwe boek, maar na de plannen van het kabinet gelezen te hebben dacht ik: ik kan beter iets anders gaan doen. Wanneer het boek eindelijk verschenen is sterft het toch een eenzame dood. (Disclaimer: ondanks dit drama ga ik natuurlijk wel verder.)
Voor een land dat mensen weer meer aan het lezen wil krijgen zou ik de btw-verhoging dom-dommer-domst vinden.

Zeg jij ook nee tegen 21% btw? Teken dan deze petitie: http://www.petities24.com/nee_tegen_21_btw

Reacties op: Het btw-tarief verhogen, mijn reet

Gesponsorde boeken