Blogpost: Jet's Minibieb

Het eerste boek voor de challenge.

Vandaag las ik mijn eerste boek wat ik voor de Hebban Reading Challenge had uitgekozen uit. Het boek kwam in Jet’s Minibieb terecht door een gift van een gulle gever. Zo zijn er in de tijd dat mijn minibiebje nu bestaat, zo’n anderhalf jaar nu, al heel wat gulle giften geweest. En daar zitten toch hele mooie exemplaren tussen. Met regelmaat vis ik er een boek uit wat ik eerst zelf lees en wat daarna weer terug in het biebje komt te staan. Soms doe ik het niet (“ach, er licht nog zoveel wat ik nog wil lezen”) en dan heb ik spijt als het boek ineens uit de bieb verdwenen is. Soms komt het ook weer terug en dan ben ik toch blij!

Het boek dat ik las valt in de categorie; aan bevolen door het lezers panel van De Wereld Draait Door. Het boek ‘Niets weerstaat de nacht’ van Delphine de Vigan is het verhaal van een schrijfster die nadat zij haar moeder dood heeft aangetroffen besluit om een boek over het leven van haar moeder te schrijven. Delphine gaat opzoek naar de vrouw achter haar moeder. Heeft gesprekken met haar zusje, familieleden en vrienden en duikt in alles wat er van haar moeder bewaard is gebleven als brieven en foto’s. Ze stuit daarbij op de meest ontroerende herinneringen en de donkerste familie geheimen, maar ook op de vraag wie haar moeder echt was. Want; wie was haar moeder en welk verhaal is het meest waarheidsgetrouw? Hoe goed ken je je ouders? Te midden van de uitbundige vreugde en de voortdurende aanwezigheid van rampspoed die haar familie kenmerken, vertelt Delphine de Vigan haar eigen verhaal.

Tot zover zo ongeveer het verhaal op de achterflap van het boek. En wat vond ik er nu eigenlijk zelf van? Niets dan lovende woorden las ik over dit boek. En daar kan ik mij voor een groot deel wel in vinden. Het is niet een boek waar je nog even een stukkie in leest als je in de soep staat te roeren. Ik moest er echt de tijd voor nemen, er voor gaan zitten. Een bijzonder verhaal, een bijzondere familie. De dochter die vertelt over het leven van haar moeder, haar jeugd met zoveel mooie maar ook zoveel diep trieste momenten. Ligt daar de oorsprong van alle latere problemen. Lucile, zo mooi in haar jeugd maar ook zo stil, anders. Meegetrokken in de geschiedenis blijf je je afvragen hoe het toch zo is gekomen en wanneer dan toch het moment komt dat Lucile een einde aan haar leven maakt. Met verbazing lees ik wat de dochters van Lucile meemaken met hun moeder en hoe zij hun moeder blijven steunen door de jaren heen. De vraag die in mijn hoofd blijft spelen is; hoe zijn de dochters er zo doorgerold dat zij uiteindelijk toch ‘normale’ levens zijn gaan leiden.

Een boeiend boek wat mij op het einde tot tranen toe ontroerde geen luchtig verhaal (al valt er soms best iets te lachen) maar zeker een aanrader. Voor als je in de buurt bent, nu bij Jet’s Minibieb1f5d5f93577cd2606eb2efdf0f350ea7.jpg :)

Lees verder op mijn site

Reacties op: Het eerste boek voor de challenge.

Gesponsorde boeken