Blogpost: weaverannie

Het eerste Engelse boek van het jaar

De eerste week van het jaar, en dus ook van de Challenge, is nog niet voorbij en ik heb al vier boeken gelezen. Waar moet dat heen?
Ik heb het aantal gelezen boeken al verhoogd naar 35, maar dat gaat dan alleen over de gelezen Nederlandstalige boeken. Meestal maken die de helft uit van wat ik lees. Maar wat te doen met de Engelse titels? 
Gelukkig was er de optie, om een blogpost te maken over de Engelse boeken. Die zullen dus hier verschijnen.

Het boek dat ik vandaag uitlas is A Cruel Courtship van Candace Robb. Het is het derde deel van een serie over Margaret Kerr, een meisje van negentien, getrouwd met Robert, die voor haar bijna een onbekende is. Hij vecht voor een Schotse troonpretendent. In het eerste deel van de serie vertrekt Margaret uit haar woonplaats Perth naar Edinburgh om hem te zoeken: ze heeft hem sinds haar huwelijk nauwelijks meer gezien. 
Het tweede deel van de serie speelt zich af in Perth en nu, in dit derde deel. gaat Margaret weer op reis, nu naar Stirling. Robert is nog steeds, of weer, verdwenen en Margaret werkt nu samen met James, die een andere troonpretendent volgt. Gestreden wordt door de Schotten tegen de Engelse koning, die Schotland aan zijn rijk wil toevoegen. Tijd van handeling: 1296.

Ze reist met haar vriendin Ada, die in Stirling een huis heeft. Ze zal doorgaan voor het nichtje van Ada. Doel van haar verblijf in Stirling is uitzoeken, waarom een van de spionnen van James en zijn mannen geen berichten meer doorgeeft. Als ze in Stirling aankomen blijken ze midden in de strijd beland te zijn. Intriges, moord, spionnage, maar ook jaloezie leiden tot moord en doodslag. Margaret probeert alle geheimen te ontraadselen. Tot haar ontsteltenis merkt ze, dat ze de helderziendheid van haar moeder heeft geërfd. Hoe moet ze daarmee omgaan? Dat wordt vast een thema in een volgend boek in deze serie. Candace Robb beschrijft historische situaties met veel gevoel voor detail. Aan het eind geeft ze bovendien meer uitleg over de politieke situatie in Schotland en over de plaatsen zoals die er nu uitzien. Dat maakt het boek nog interessanter.

Alle politieke verwikkelingen en de grote hoeveelheid namen zijn niet altijd eenvoudig uit elkaar te houden. Toch is de spanning groot genoeg om met plezier door te lezen. Het is ook vooral boeiend om te lezen hoe de dagelijkse gang van zaken in een huishouden in Schotland was in die tijd van oorlog. Robb heeft duidelijk veel research verricht.

Reacties op: Het eerste Engelse boek van het jaar

Gesponsorde boeken