Michael Boerop Auteur

Blogpost: Michael Boerop

Het roer om

In 2018 realiseerde ik twee van mijn dromen. Het afronden van een koksopleiding en aan de slag gaan als Zelfstandig Werkend Kok. En het voltooien van een boek, een thriller.

Na vele omzwervingen op werkgebied - van bezorger van De Telegraaf tot kerstkaartensnijder in de zomer bij de drukkerij van het Utrechts Nieuwsblad, van inkoper van huisdierenbenodigdheden tot medewerker in een fourniturenmagazijn, van kroegeigenaar in Venezuela tot websitebouwer bij sportbladen, van administratief medewerker bij een spuitbusvulbedrijf tot partijenpostverwerker bij de PTT, van werkloze tot figurant bij Nederlandse speelfilms en van contentmanager tot fotolijstjes-in-elkaar-zetter, plus alle andere baantjes én de de laatste twaalf jaar werkte ik op internetredacties – ging na 30 jaar het roer volledig om.

Tien jaar geleden bedacht ik het plot voor mijn debuutthriller Peters, in Bern, toen het Nederlands elftal op het EK-voetbal van 2008 wereldkampioen Italië met 3-0 van de mat speelde. Tijdens die periode voelde ik dat Oranje hele mooie tijden zou gaan beleven met spelers als Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben. Maar ik wilde een spannend boek schrijven, geen voetbalboek. Mooie boeken over voetballers verschijnen wekelijks, maar een voetbalthriller kom ik bijna nooit tegen.

Duivendrechters zullen overigens een aantal elementen uit het dorp tegenkomen in het boek. De fictieve plaats waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt is Steindam, en inderdaad, daar heeft Duivendrecht, mijn woonplaats, model voor gestaan. En vv Steindam, de club waar hoofdrolspeler Ruud Peters ooit begon met voetballen is vv CTO ’70, waar ik zelf actief ben en mijn jongste zoon voetbalt.

Jarenlang schaafde ik aan het verhaal, totdat ik het tijd vond om mijn verhaal aan proeflezers voor te leggen. Twee jaar geleden heb ik het verhaal een beetje omgegooid, nadat ik de reacties van de proeflezers binnenkreeg. Ik heb vervolgens een vrouw de belangrijkste rol in het boek gegeven. Een journaliste die een gruwelijk geheim op het spoor komt dat Ruud Peters, de beste voetballer van de wereld, met zich meedraagt.Eigenlijk is het boek een familiedrama en een thriller in één. Wim Peters, de vader van Ruud, is zo’n vader die je langs het voetbalveld hoort schreeuwen en wil dat zijn zoon de top bereikt, de nieuwe Messi, Ronaldo of Robben wordt. Iets wat hem zelf nooit is gelukt. Deze blinde ambitie gaat ten koste van zijn huwelijk met Tineke Peters en de relatie met zijn oudste zoon, die hij volledig verwaarloost.
De climax van de thriller vindt plaats tijdens het WK-voetbal, als het Nederlands elftal de finale bereikt, zijn moeder een schokkende bekentenis doet en Ruud Peters Oranje naar de eerste wereldtitel ooit moet leiden.

Ik heb eindelijk eens iets afgemaakt. Ik heb dit boek geschreven. Iets dat ik zelf ongelooflijk vind, want het voelde als een eeuwigdurende reis door de prachtige wereld der letteren.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Het roer om