Jette Schroder Auteur

Blogpost: Jette Schroder

Het schrijfproces

Gisteravond heb ik eindelijk het manuscript van het tweede deel in de serie over Lieke ingeleverd. Heel spannend! Eigenlijk was ik een week geleden al klaar. Maar het moment dat ik echt op ‘verzenden’ durfde te klikken, liet nog even op zich wachten. Soms krijg ik vragen over hoe het schrijven precies in zijn werk gaat. Nou, bij mij gaat dat ongeveer zo:

Fase 1: Leuk idee!
Een boek begint met een leuk idee. Enthousiast begin ik met schrijven. Ik begin met allerlei ‘losse’ scènes, dwars door elkaar heen. Door het hele huis liggen briefjes aantekeningen. Ik maak me nog niet druk over of alles straks nog wel in elkaar past. Ik schrijf gewoon precies wat ik leuk vind. Eigenlijk is deze fase het leukst!

Fase 2: Knorrigheid
De leukste stukjes zijn geschreven. Nu moet het nog een kloppend boek worden. De hoofdstukken moeten ongeveer even lang worden, de verhaallijnen moeten in elkaar overlopen, gebeurtenissen moeten in een logische volgorde gezet worden… Als ik hiermee bezig ben, word ik een Zeer Knorrige Schrijver en zoek ik allerlei redenen om vooral niet achter mijn laptop te zitten.

Fase 3: Onzeker
Oké, het boek is af. Denk ik tenminste… Ik lees het nog minimaal tien keer door voordat ik het naar de redacteur durf te sturen. Het blije gevoel waarmee ik ooit begon, is helemaal weg. Opeens weet ik zeker dat het boek een slecht idee was. Het is niet leuk, niet grappig, en misschien ook wel heel slecht geschreven… Als ik eenmaal genoeg moed heb verzameld, stuur ik het manuscript toch weg.

Fase 4: Feedback
Een manuscript terugkrijgen van de redacteur is altijd even slikken. Met een beetje pech staat het vol rode strepen en kritische opmerkingen. Je voelt je een beetje krimpen… Maar terwijl je bezig bent met corrigeren en herschrijven, merk je dat het manuscript steeds beter wordt. En dat geeft natuurlijk weer een goed gevoel!

Fase 5: Een écht boek
Hoera, na maanden wachten komt het boek eindelijk van de drukker. Ik ben hartstikke trots en blij! Ik blijf maar kijken naar het omslag en de mooie illustraties. De tekst lees ik liever niet meer. Er is nu toch niets meer aan te doen… Als het boek eenmaal in de winkel ligt, is het wachten op de eerste reacties en recensies. Zo spannend! Lijkt het jou ook leuk om te schrijven? Kijk dan eens op jetteschroder.nl! Je vindt er niet alleen alles over mijn boeken, maar ook tips & tricks!

Lees verder op mijn site

Reacties op: Het schrijfproces