Anouk (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Anouk (Hebban Crew)

Het vergeten boek van Anouk - 2021

Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met de Week van het Vergeten Boek. Voor ik lid werd van de Hebban Crew had ik het al weleens gespot, maar ik ben een echt warhoofd en met drie minuten en een halve draai was ik het dan weer even snel vergeten. Als je de Week van het Vergeten boek vergeet, dan is er echt geen hoop meer voor je. Of toch? Want vorig jaar heb ik dankzij een duo-artikel met Aimee wel degelijk mijn vergeten boek uitgelezen, Peyton Place van Grace Metalious.

Wat is jouw Vergeten Boek?

Mijn keuze van vorig jaar was vooral gebaseerd op zin, en dat moet nu weer zo zijn, anders begin ik er nooit aan. De boekendief van Markus Zusak is al heel lang een van mijn vergeten boeken, in zoverre zelfs dat ik er direct aan denk als iemand begint over iets dat ze terugvonden in hun kast. Mag je dan nog wel van een vergeten boek spreken? Stiekem heb ik er ook niet zoveel zin in op dit moment. Een andere dan maar.

Tijdens het maken van artikelen van Hebban doorlopen we vaak onze database op zoek naar boekinspiratie om te tippen. Ineens viel mijn oog op een prachtig boek dat in mijn kast staat en waarvan ik elke keer als ik het zie denk, o ja! Watership Down van Richard Adams heb ik een paar jaar geleden gekocht toen ik er in de boekhandel toevallig tegenaan liep. Ooit heb ik stukjes gezien van de tekenfilm, maar begreep er nog niet zo veel van. Mijn vader is echter groot fan van het boek, en het heeft altijd al op mijn 'Ooit wil ik lezen'-lijst gestaan. Nu heb ik het dan een jaar of twee, misschien zelfs wel drie in huis, en heb ik het gelezen? Nee!

Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek?

Ik vond mijn vergeten boek gewoon in mijn literatuurkast thuis. Ik heb verschillende boekenkasten die onderverdeeld zijn in genres. Het boek staat zelfs op ooghoogte, omdat ik de cover zo mooi vind. Het is een stevig boek, dus elke keer als ik mijn ogen over de kast laat dwalen, zie ik het wel staan. Maar ja, zoals ik zei, drie seconden en een halve draai later... Zo heb ik Watership Down (voor de lezers die liever Nederlandstalig pakken heet het Waterschapsheuvel) al heel vaak herontdekt.

Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek?

Ik weet het nog precies, want ik vind het ontzettend jammer dat ik er nu nooit meer kom: de piepkleine AKO op het treinstation van Den Bosch. Toen ik daar woonde, reisde ik nog vaak met de trein en ik vond altijd wel een excuus om even bij de AKO binnen te rennen. Ze hebben daar iemand die heel dol is op Engelstalige literatuur, want ik vind altijd pareltjes. Zo heb ik ook The Joy Luck Club opgediept van hun planken, en dus ook Watership Down. Ik herinner me nog precies dat ik er altijd met drie boeken in mijn handen stond en mezelf ervan overtuigde dat ik me dat best nog kon veroorloven, om vervolgens een week of twee heel summier boodschappen te doen. Ik hou nog steeds met heel mijn hart van die kleine, onopvallende AKO-vestiging.

Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds?

Het is een favoriet boek van mijn vader, met wie ik niet zo heel veel deel. Hij is niet snel enthousiast over iets, dus als hij dat wel is, ben ik direct benieuwd. Bovendien herinner ik me vaag dat ik de tekenfilm gezien heb in mijn vroege jeugd, al begreep ik er niet zoveel van. Ik zag ook niet netjes alle afleveringen achter elkaar, dus het is in mijn - toch al dubieuze - brein een warboel geworden. Het was wel heel spannend, weet ik nog.

Waarom is dit een Vergeten Boek geworden?

Dat komt door een aantal factoren. Ik wilde het heel graag lezen, maar ik ben (net als met De boekendief) ook een beetje bang dat het me tegen gaat vallen. Wat moet je dan, als je er zulke verwachtingen van hebt? Bovendien is het echt een heel dik boek, dus het uit krijgen voor het einde van de week zal me niet lukken. Ik denk dat ik het toentertijd heb laten liggen omdat ik andere boeken voorrang wilde geven en niet zo lang wilde wachten tot ik Watership Down uit had. 

Wat denk je nu over je Vergeten Boek?

Ik ben nog steeds wat huiverig voor de dikte. Ik ben daar normaal gesproken dol op, maar ik kan me de laatste tijd niet zo goed concentreren. Ik dwaal snel af en kom moeilijk in een verhaal. Waarom dan toch hiervoor kiezen? Ik zag het staan en werd overvallen door de enorme zin om erin te beginnen. Ik kijk er dus nog steeds naar uit, en hoop dat dit boek me weer onder zal dompelen in de leesliefde.

Ga je je Vergeten Boek deze week lezen?

Ja! Maar uit krijgen zal me niet lukken. Ik zal proberen deze blog te updaten (als ik het niet vergeet in drie ... jullie snappen het) over mijn vorderingen. Maar zelfs al duurt het langer dan deze Week van het Vergeten Boek, het gaat erom dat ik een boek heb gevonden, opgepakt en gelezen. Dat hoeft helemaal niet in precies zeven dagen gedaan te worden. Ik hoop dat ik net zo succesvol ben als vorig jaar en door het boek heen vlieg, maar ik hoop daarnaast wel dat ik hier veel meer plezier van ga hebben dan Peyton Place, dat me uiteindelijk toch wel tegenviel. Maar het is een klassieker, en een van mijn vaders favorieten, dus hoe kán dit misgaan?

 ***

Als je zelf ook een blog wilt schrijven, plaats de link dan vooral onder het startartikel van de Week van het Vergeten Boek: daar staan bovenstaande vragen, en door je link te plaatsen kun je een boekenpakket winnen! Ik niet, natuurlijk, als Crewlid. Het leven is soms zo hard als je de leukste baan ter wereld hebt...

Welk Vergeten Boek ga jij lezen?

Reacties op: Het vergeten boek van Anouk - 2021

Watership Down - Richard Adams Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken