Blogpost: boba80

Het vergeten boek van Debora (Boba80)

Mijn vergeten boek..   Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini

Wat is mijn Vergeten Boek?
Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini

Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek?
Onder een dikke laag stof in de boekenkast in het Souterain (achter een andere rij boeken)

Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek?
Ik heb dit boek niet gekocht maar gewonnen, wat ik was vergeten maar ontdekte doordat er een kaart in zat met de volgende tekst.
Beste Debora,
Namens Ezzulia en Lebowski.
Van harte gefeliciteerd.
Veel leesplezier
mvg
Roel van
Diepen
Het exemplaar is de 23e druk en uitgekomen in 2009

Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds?
Ik heb de Vliegeraar van Khaled Hosseini gelezen en dat vond ik een topboek.. (zit ook bij mijn 25 favorieten).. waarschijnlijk dat ik daardoor meegedaan heb met de winactie.

Waarom is dit een Vergeten Boek geworden?
Dit exemplaar komt uit 2009 en in dat jaar werd ik zwanger van mijn tweeling.. mijn zwangerschap verliep niet zo vlekkenloos en ik kon mijn moeilijk tot lezen zetten.. waarschijnlijk is dit boek daardoor achter in mijn boekenkast belandt en doordat mijn leven daarna vooral om mijn 2 baby's draaide.. ben ik het totaal vergeten.

Wat denk je nu over je Vergeten Boek?
Ik ben erg benieuwd naar het verhaal..  op dit moment luister ik veel naar boeken en zie dat de luisterboekendienst (Nextory) die ik gebruik ook dit boek in zijn assortiment heeft.. ook nog eens voorgelezen door een fijne voorlezer. (Sander de Heer).. dus hier ga ik vananavond nog mee starten.

Ga je je Vergeten Boek deze week lezen?
Ja ik ga dit boek lezen en daarbij ook luisteren via mijn luisterboekenapp... 

update van mijn leesproces:
11 januari gelijk gestart met lezen en daarbij ook luisteren.
Ik heb gemerkt dat de verteller regelmatig stukjes tekst overslaat.. waardoor het lastig is om mee te lezen en ik vooral steeds aan het zoeken ben waar hij is gebleven.Daarom nu maar besloten overdag lekker te lezen en dan s'avonds opzoeken waar de voorlezer verder kan vertellen en mijn boek dan even wegleggen... overdag dan weer verder zoeken in het boek waar ik weer kan beginnen met zelf lezen.
De voorleesstem zelf is erg prettig (Sander de Heer - luisterboek van Nextory).. en het prettige van voorgelezen worden is dat ik gewoon door kan gaan met het huishouden (was opvouwen e.d.)

Inmiddels ben ik bij hoofdstuk 12 beland... het boek bevalt mij tot nu toe goed.

14 januari:
Het boek is uit... dit boek heeft mij werkelijk waar weer kippenvel bezorgd.
Wat een heftig verhaal en wat is dit met mooie woorden opgeschreven.

Eigenlijk zou elke Nederlander die vind dat vluchtelingen het land niet in mogen komen omdat Nederland vol is verplicht dit boek moeten gaan lezen.

Aan de hand van het boek maar eens gaan kijken wat de situatie op dit moment in Kaboel is.. het recenste bericht lijkt hoopvol maar als ik de 2 voorafgaande berichten lees.. vraag ik mij af hoe lang dit gaat duren.Recente nieuwsberichten over Kabul (bij Nu.nl)

2 December 2020
Afghaanse regering en Taliban bereiken eerste overeenkomst in bijna twee decennia

3 November 2020 
Dodental na aanslag in Kaboel loopt op tot zeker 35

24 Oktober 2020
Achttien doden bij aanslag bij onderwijscentrum in Afghaanse hoofdstad Kaboel

Deze berichten zetten mij wel weer even aan het denken.
We zitten nu in een lockdown door Corona, sommigen vergelijken dit met een oorlogssituatie.. maar als je leest dat de mensen in Kaboel zowel bang zijn voor de aanslagen en daarnaast ook nog met dat vreselijke virus te maken hebben moeten wij echt niet zo klagen.
Natuurlijk is het een rare ongewone tijd waarin wij veel vrijheden kwijt zijn.. maar we zijn nog altijd een vrij land waarin wij gewoon onze mening kunnen geven, niet gesluierd door het leven hoeven.. tja we moeten op dit moment wat meer binnen blijven, mogen niet naar school.. maar krijgen wel online les, hebben genoeg te eten, kunnen gewoon onze boodschappen blijven doen en hebben toegang tot de wereld door onze media, boeken en het internet.Contacten via social media kan gewoon.. we kunnen bellen, appen, skypen enz met onze familie en vrienden.Nee een oorlogssituatie is echt wat anders... 

recensie:

Zeker een boek wat ik vaker ga lezen

Nadat ik de Vliegeraar van Khaled Hosseini had gelezen durfde ik het eerst niet aan om in een nieuw boek van deze schrijver te beginnen, bang om bij een nieuw boek teleurgesteld te worden.. zo mooi vond ik de Vliegeraar.

Voor de week van het vergeten boek toch maar Duizend Schitterende Zonnen uit de kast gepakt.. al was ik inmiddels vergeten dat ik dit exemplaar 11 jaar geleden gewonnen had.
En wat ben ik blij... dit verhaal was wederom prachtig.

Ik vind het altijd knap als de schrijver van een heftig boek (er gebeurt heel wat narigheid in Duizend Schitterende Zonnen) je toch met een goed gevoel het boek laat dicht slaan.
De omgeving van Kaboel word schitterend beschreven door Khaled... de verhaallijnen komen mooi samen en regelmatig wordt je verrast door een wending die je niet verwacht.

Je leeft mee met de vrouwen die onder vreselijke omstandigheden moeten leven.. een cultuur die anders is dan de onze, waardoor je soms niet snapt dat vrouwen zich zo laten onderdrukken.
De oorlog en onderdrukking van de Taliban... alles weet je van de nieuwsberichten, maar nu lees je de andere kant.
Hoe een land zo kan veranderen als de verkeerde mensen de macht krijgen...
En dan het prachtige liefdesverhaal die door het boek loopt..

Tijdens het lezen heb ik gedeeltes van het boek ook geluisterd, helaas werd bij het luisterboek (via Nextory) veel tekst weg gelaten... de voorleesstem was fijn (Sander de Heer) maar ik miste regelmatig stukken die het boek wel vertelde.
Het boek krijgt van mij daarom 5 sterren... echt een boek wat ik over 10 jaar nog een keer wil lezen.
Het luisterboek krijgt er 4.. als je het boek niet mee leest heb je niet door dat er fragmenten weg gelaten worden en het luistert erg prettig..


Ik ben blij dat ik dit boek onder het stof vandaan heb gehaald... weer een mooie leeservaring rijker.


Reacties op: Het vergeten boek van Debora (Boba80)

Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken