Blogpost: ikooi

Het Vergeten Boek van ikooi

11-01-2021 door ikooi 2 reacties
Wat is jouw Vergeten Boek?
Mijn vergeten boek is Alle verhalen uit 1001 nacht. Dat zijn dus de verhalen van Sheherezade. 

Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek?
Op de overloop in een stoffig kastje dat verder volstaat met sprookjes en verhalen (waar ik bijna niet meer naar omkijk). Het is zo'n beetje het minst bekeken kastje uit mijn huis, omdat ik meestal liever een "echt" boek pak dan sprookjes of iets dergelijks (behalve als ik ziek ben). Eigenlijk hoort hij niet in deze kast (bedenk ik me nu), maar in mijn kast waar andere boeken uit de "1001 boeken die je gelezen moet hebben" en andere literaire boeken in staan. 

Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek?
Dat is al zo lang geleden dat ik het niet met zekerheid kan zeggen. Het was het tijdperk dat ik nog niet de datum van mijn boekenaankopen vastlegde. Volgens mij woonde ik zelfs nog bij mijn ouders en in 2011 ben ik het huis uit gegaan, dus dat zegt genoeg! Ik heb 'm bij een kringloop gekocht, een ontzettend mooie uitvoering. 

Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds?
Omdat ik gek was op sprookjes en 'lieve' verhalen. (Ik realiseerde me later pas, dat dit wel iets 'hardere' sprookjes zijn.) 
Later bleek hij in de "1001 boeken die je gelezen moet hebben" te staan en daar verzamel ik zoiezo bijna alles wat ik tegenkom wel van, dus dat kwam goed uit! 

Waarom is dit een Vergeten Boek geworden?
Ik had het een tijd naast mijn bed liggen ('handig voor het slapen gaan: een verhaaltje lezen'), maar het boek is te groot en te zwaar voor in bed en de verhalen zijn te lang om uit te lezen voor ik ga slapen. Daarna kwam het er niet meer van. Eigenlijk staat hij een beetje in een vergeten kastje... 

Wat denk je nu over je Vergeten Boek?
Ik ben nog steeds erg blij dat ik 'm gekocht heb. Ik heb een hele mooie uitgave. Ik denk dat de verhalen beter passen bij wie ik nu ben, dan toen ik 'm kocht. Toen las ik nog vrij 'braaf' namelijk. En dit is volgens mij helemaal niet zo'n braaf boek. Het is volgens mij ook totaal geen kinderboek. Ik heb 'm op de lijst staan om dit jaar te lezen (als heel oud boek voor de Hebban Reading Challenge). In de Steinz staat hij ook in een boekweb van Middernachtskinderen (als boek waarop Middernachtskinderen geïnspireerd is) en dit jaar wilde ik toch al één 'draadje' lezen: één boek voor Middernachtskinderen (Verhalen uit 1001 nacht dus), dan Middernachtskinderen en dan een boek wat volgens het boekweb gebaseerd is op Middernachtskinderen (De langverwachte van Abdelkader Benali). 

Ga je je Vergeten Boek deze week lezen?
Ja, ik denk dat dat heerlijk is, als ik even geen zin heb in Lord of the Rings of misschien wel gewoon één verhaal 's ochtends bij het wakker worden met mijn eerste kopje thee. 

Zo ja, update je blog gedurende deze week met je (spoilervrije) voortgang en leeservaringen.
Daar moet ik dan even aan denken, maar dat ga ik wel doen! 
Is het gelukt je Vergeten Boek uit te lezen deze week, plaats dan een recensie over het boek.

Update 12-1-2021
Oeps... ik kwam erachter dat het een boek van 950 blz. is. Mijn boekenlegger van de laatste keer dat ik erin las, zat op blz. 153. Ik begon even helemaal vooraan te lezen, om te kijken wat ik nog wist. Ik ben helemaal blanco. Dus toch maar weer van voren af aan begonnen. 
Ik ben nog steeds blij dat ik dit boek gekocht heb en dat ik 'm dit jaar (deze week?) eindelijk ga lezen! Het taalgebruik is mooi, maar wel ouderwets. Op de één of andere manier past het mooi bij de sfeer van de verhalen. 
Ik lees gemakkelijk even een verhaal tussen de bedrijven door en gisteravond heb ik langere tijd zitten lezen. Helaas is het te zwaar om in bed te lezen, anders zou ik 'm nu gewoon helemaal deze week lezen en LOTR even wegleggen. 
Wordt vervolgd!

Update 13-1-2021
Bizar, ik kan me tot nu toe geen enkel element uit dit boek herinneren! Dit boek is dus in verschillende opzichten een vergeten boek. Niet alleen dat hij lang in de kast staat, of dat hij al verschillende keren op een tbr-lijstje heeft gestaan (en vervolgens weer net zo hard vergeten is), maar dus óók nog dat ik me van dat wat ik ooit wél gelezen heb me niets meer kan herinneren. Afijn, ik ga weer snel naar zonniger oorden. Wordt vervolgd!

Ok, toch nog even tussendoor, een mooie quote uit dit boek: "Bewaar je geheim en openbaar het niemand: die het openbaart is er de baas niet meer over. Indien je borst je geheim niet bevatten kan, hoe zal de borst van degene aan wie je het hebt toevertrouwd het kunnen bevatten?" Zo mooi!

Update 31-1-2021
Ein-de-lijk heb ik dit boek uitgelezen. Het was erg mooi, maar met 1000 blz. wel echt een dikke pil (een klepper) en dat in niet al te gemakkelijk taalgebruik. Ik zal een recensie schrijven, maar hier een aantal zaken die ik echt in de ik-vorm wil weergeven (en het schijnt niet de bedoeling te zijn dat te doen in een recensie): 

Ik worstelde me her en der door de zoveelste (onmogelijke) liefdesgeschiedenis heen. Gelukkig ging niet elk verhaal over liefde en er zaten ook gewoon hele leuke verhalen bij, maar de zoveelste onmogelijke liefde die al dan niet goed afloopt, dat stond me op den duur een beetje tegen. Dit was vanaf ongeveer 1/3 van het boek. 

Als je feministisch bent ingesteld, valt dit boek denk ik ook niet mee om te lezen. Ik ben niet enorm feministisch ingesteld, maar het viel me wel op dat vrouwen echt meer als bezit gezien werden: ze moesten mooi zijn en het was soms ook nog wel leuk als ze hersens hadden, maar veel meer werd er niet gezegd. Er was grappig genoeg één verhaal, waarbij de vrouw meer "de broek aan had", maar dat was dan ook geen gewone vrouw (meer ga ik niet vertellen om spoilers te voorkomen!). 

De rest zal ik weergeven in mijn recensie! 

Reacties op: Het Vergeten Boek van ikooi

Alle verhalen uit 1001 nacht - Onbekende auteur Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken