Blogpost: Katja van Neer

Het vergeten boek van Katja

12-01-2021 door Katja van Neer 27 reacties
Deze week is de week van het vergeten boek op Hebban. Heb ik eigenlijk wel vergeten boeken? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet. Ik weet precies welke boeken ik in mijn bezit heb. Alleen lees ik mijn nieuw aangeschafte boeken niet altijd meteen. Ze komen netjes in mijn boekenkast te staan of belanden ergens op een stapeltje waar ik nog plannen mee heb. En vervolgens staan ze er en denk ik niet meer aan ze. Misschien ben ik ze dan toch vergeten.

Wat is jouw Vergeten Boek?
Mijn vergeten boek is De Knikkerverzamelaar van Cecelia Ahern. 

Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek?
Ik vond het in een plastic zak op de logeerkamer. Een paar maanden geleden bracht een vriendin mijn boeken die ik aan haar had uitgeleend, terug. Ik had dat stapeltje boeken nog niet opgeruimd. Dit boek zat ertussen.  

Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek?
Ik weet niet meer waar en wanneer ik dit boek kocht. Het is een druk uit 2017. Dus ik denk dat ik het ook in dat jaar gekocht heb. 

Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds?
Een vriendin van me is fan van de boeken van Cecelia Ahern. Iedere keer als we samen over boeken kletsten, begon ze over deze auteur. Ik heb destijds meerdere titels gekocht en een aantal daarvan gelezen.

Waarom is dit een Vergeten Boek geworden?
De Knikkerverzamelaar werd een vergeten boek, omdat ik in 2017 naast mijn fulltime baan, ook nog met een studie bezig was. Dit vergde zoveel van mijn tijd, dat het lezen op een laag pitje stond. Uiteraard wilde ik het boek wel graag hebben, maar met het idee het later of in een vakantie te lezen. Maar het kwam ongelezen in een kast terecht, vandaaruit verkaste het tijdelijk naar het huis van iemand anders en daarna werd het vergeten in de logeerkamer.

Wat denk je nu over je Vergeten Boek?
Ik heb wel zin om dit boek nu te lezen. Ik las afgelopen weekend de roman Na de val van Gert-Jan van den Bemd. Op de cover van dit boek staat een afbeelding van een knikker. Die knikker speelt ook een rol in het verhaal. Zondagavond bedacht ik ineens dat ik nog een ongelezen boek over knikkers had. Ik vond het wel een mooi bruggetje van het ene boek naar het andere boek. Na twintig minuten zoeken, vond ik de plastic zak. Nog vrij snel eigenlijk...

Ga je je Vergeten Boek deze week lezen?
Ik ga mijn best doen om de Knikkerverzamelaar uit te lezen. Het gaat over een vrouw die als badmeester, of is het badjuf, werkt in een zwembad van een verpleeghuis. Haar vader heeft een beroerte gehad en lijdt aan geheugenproblemen. In de bezittingen van haar vader vindt ze een knikkerverzameling, die veel waard blijkt te zijn. Maar ze heeft nooit geweten dat haar vader deze had. Ken ze haar vader eigenlijk wel?  

De eerste zin van de proloog is wel een hele toepasselijke zin, als je het hebt over de week van het vergeten boek. 
"Mijn herinneringen bestaan uit drie categorieën: dingen die ik wil vergeten, dingen die ik niet kan vergeten en dingen waarvan ik was vergeten dat ik ze vergeten was totdat ik me ze weer herinner."

Mooi toch?

Op pagina 69 introduceert Sabrina een vierde categorie van vergeten:
"We hebben allemaal dingen die we nooit willen vergeten. We hebben allemaal iemand nodig om ze te onthouden voor het geval dat."

Wordt dit haar nieuwe missie? Haar vader helpen om te herinneren?

Is het gelukt je Vergeten Boek uit te lezen deze week, plaats dan een recensie over het boek.
Ja, het is me gelukt om mijn vergeten boek uit te lezen en een recensie te schrijven. 
Deze vind je hier: Recensie De Knikkerverzamelaar

Al met al was De knikkerverzamelaar een vergeten boek dat het niet verdiende om vergeten te worden. Ik heb het met een lach en ook met een paar traantjes gelezen.
Reacties op: Het vergeten boek van Katja

De knikkerverzamelaar - Cecelia Ahern Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken