Blogpost: Laura

Het Vergeten Boek van Laura

12-01-2021 door Laura 6 reacties
Wat een topactie weer van Hebban! De Hebban Reading Challenge Kick-Off Weken hebben me al veel geleerd over Hebban en deze actie over het Vergeten Boek laat me kennis maken met het bloggen hier. Ontzettend leuk om te lezen over de Vergeten Boeken van anderen. 
 
• Wat is jouw Vergeten Boek? 
Mijn vergeten boek is het boek: 'Knielen op een bed violen' geschreven door Jan Siebelink. 
 
• Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek? 
Ik vond Knielen op een bed violen helemaal achterin mijn boekenkast. Ik kan me nog herinneren dat ik de laatste keer dat ik mijn hele boekenkast inruimde, ik het boek bewust zo ver mogelijk uit zicht had gelegd. 
 
• Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek? 
Mijn schatting is dat dit boek al tien jaar onaangeroerd op dezelfde plek ligt. Het boek is een speciale heruitgave door (Grote) Lijsters, een serie door schoolboekenuitgever Noordhoff met leeslijstboeken. Ik denk dat dit boek gekocht is bij Iddink in een pakketje Lijstersboeken, met daarnaast 'De eetclub' geschreven door Saskia Noort, 'Het behouden huis' geschreven door Willem Frederik Hermans, 'De Laatste gasten' geschreven door Mensje van Keulen en 'Marte Jacobs' geschreven door Tim Krabbé. Dit hele setje stond op de studieboekenlijst van mijn middelbare school.  
 
• Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds? 
Ik heb heel even dit boek willen lezen, omdat de flaptekst me aansprak en dat het destijds al voelde als een klassieker. Maar...: 
 
• Waarom is dit een Vergeten Boek geworden? 
Ik ben altijd een fervente lezer geweest, behalve... op de middelbare school tijdens het lezen voor de lijst. Ik vond het verschrikkelijk om verteld te worden welke boeken wel en welke niet de moeite waard waren. Een aantal klasgenoten hadden het boek al gelezen en waren er unaniem negatief over en dus heb ik het aan de kant gelegd, totdat ik het twee weken geleden tegenkwam. Overigens heb ik van het pakketje boeken alleen 'De eetclub' gelezen (klassikaal), dus de overige boeken uit het pakketje zijn ook Vergeten Boeken geworden.  
 
• Wat denk je nu over je Vergeten Boek? 
Ik ben positief over het boek. De flaptekst is nog altijd uitnodigend genoeg en tien jaar is blijkbaar voldoende tijd om het nu wel de kans te geven die het verdient. Daarnaast heb ik me voor 2021 voorgenomen om meer klassiekers en literatuur te lezen. 
 
• Ga je je Vergeten Boek deze week lezen? 
Ja. Ik ben het al aan het lezen sinds 9 januari.  
 
• Zo ja, update je blog gedurende deze week met je (spoilervrije) voortgang en leeservaringen. 
* De cijfers verwijzen naar paginanummers.*  
 
0-73: Het boek doet me denken aan 'Beekman en Beekman' geschreven door Toon Kortooms. Het boek lijkt dezelfde tijdsgeest te hebben. Ik vraag me af of dat klopt. Ik kwam wel ‘anilinepotlood’ tegen en volgens Wikipedia waren dergelijke potloden populair in de jaren ‘50.  
79: Een verwijzing naar onrust in Duitsland. Misschien is het boek dan toch vooroorlogs, maar het leest niet als een boek uit het interbellum.  
84: Hoe lang is het geleden dat ik een boek las dat geschreven is in derde persoon?  
102, 153, 192: Een verwijzing naar de titel. Ik vind het altijd leuk om de titel terug te vinden in het boek. 
192: Ik ben nu ongeveer halverwege het boek en ik heb nog geen idee waarom de auteur dit verhaal wil vertellen. Er zit spanning in het verhaal, maar tegelijkertijd ook weer niet. Waarom zou je als hoofdpersoon dit willen?
214: "[...] de muren van de huizen zouden omvallen als ooit in Jericho." Dit boek bevat een heleboel bijbelse verwijzingen. Ik ben niet echt onderlegd in bijbelteksten, maar deze herken ik. Het verhaal van Jericho kwam ook voor in 'Prachtig gebroken' geschreven door Ad van de Lisdonk.
 

• Is het gelukt je Vergeten Boek uit te lezen deze week, plaats dan een recensie over het boek. 
De recensie is hier te lezen. 

Reacties op: Het Vergeten Boek van Laura

Knielen op een bed violen - Jan Siebelink Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken