Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Izzy van der Horst Auteur

Blogpost: Izzy van der Horst

Hey! Jij bent leuk!

‘Hey! Jij bent leuk!’ 

Ja, jij. Een mooie lach heb je ook, trouwens. 

Dat is leuk om te horen, toch? Toen ik nog in het basisonderwijs werkte deed ik met de leerlingen soms de zogenaamde complimentenkring. In de klas maakten we van alle stoelen een grote kring. Van te voren had ik lootjes gemaakt met alle namen erop. De bedoeling is dat iedereen een lootje trekt en een complimentje maakt naar deze leerling. En dat kan heel simpel zijn. 

‘Ik vind dat je haar vandaag goed zit.’
Of:
‘Ik vind het goed van je dat je altijd iedereen wilt helpen in de klas.’ 

Ogenschijnlijk kleine dingen. Maar het is leuk om te horen en het geeft een boost voor je zelfvertrouwen. En ook niet onbelangrijk; kinderen leren een compliment accepteren. Als ik iets leuks over iemand denk probeer ik het ook uit te spreken. Bijvoorbeeld als iemand hele toffe schoenen draagt. De reacties zijn wisselend. Van: 

‘Ze waren niet duur hoor, ik heb ze in de aanbieding gekocht bij…’
Tot:
‘Bedankt, dat vind ik ook!’ 

De eerste reactie vind ik altijd jammer. Immers, het maakt helemaal niet uit hoe duur de schoenen waren. Mij niet in ieder geval. Je hoeft je niet te verdedigen na het krijgen van een complimentje. Nergens voor nodig. Ik vind gewoon dat je toffe schoenen draagt. Punt. 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, dat snap ik. Het gebeurt ook niet zo vaak dat we complimenten krijgen. In onze maatschappij is het eenvoudiger om maar iets negatiefs over iemand te zeggen. Waarom eigenlijk? Om jezelf beter te voelen? En is dat dan wel zo? Voel je jezelf daadwerkelijk beter? Ik geloof daar niks van. 

Kijk eens naar de positieve, leuke dingen en benoem dat. Ik durf te wedden dat je een lach op iemands gezicht weet te toveren. Hoe ongemakkelijk het soms ook is, geef maar eens een compliment aan iemand. Je geeft iemand anders een kleine boost zelfvertrouwen en ik durf te wedden dat het voor jezelf ook goed voelt. 

In een relatie is het ook heel leuk om eens uit te spreken wat er zo positief is aan iemand. Dat kan een liefdesrelatie zijn, maar ook een vriendschapsrelatie of een familierelatie. Probeer het maar eens en laat je verrassen, leukerd!





Lees verder op mijn site

Reacties op: Hey! Jij bent leuk!

Hoogspanning - Izzy van der Horst Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners