Blogpost: Francine Herrebaut

Historische romans geschreven door auteurs uit Vlaanderen

John van Schaik - Ketters

43a3f10932f84f552bbe929c0f02a7bb.jpgManicheeërs, katharen, nestorianen, tempeliers, graalridders, wederdopers, Rozenkruisers, alchemisten, vrijmetselaars, theosofen, antroposofen... Doorheen de geschiedenis zijn er ketters geweest in alle soorten en maten. Ze hebben allen met elkaar gemeen dat ze door de eeuwen heen werden vervolgd en verketterd.

Centraal in dit boek staat het oordeel van 'de kerk', meer bepaald de Rooms Katholieke Kerk, die het monopolie op het christendom had. Katholiek is niet hetzelfde als christelijk. Dat is wat John van Schaik ons leert. Hij stelt een groot en kleurrijk pallet samen waarin vele ketterse kerken en bewegingen de revue passeren.
Over de auteur


Raoul Bauer - Karel de Grote 

7f82504162831ec665571a8fb2aa530d.jpg
De regeerperiode van Karel de Grote ligt al eeuwen achter ons, maar de herinnering aan hem is nog steeds levendig. Hij was koning der Franken, Frankisch keizer van de christelijke wereld en wordt vandaag gezien als de vader van Europa. Levend in een tijdvak waarin een oude wereld aftakelde en een nieuwe beschaving aarzelend haar eerste passen zette, is Karel de Grote een van de voornaamste erflaters van het huidige Europa geworden.
Prof. Raoul Bauer, historicus en doctor in de letteren, is emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis binnen de Associatie van de KU Leuven.Jos Monballyu - De heksen en de buren

f383c8296ca0006b0956ebf7db9c7768.jpg'Op 12 november 1602 stak Laureyns Van Neste, beul van Ieper, de 66-jarige Passchynken Emmelynck in brand in het midden van de markt van Nieuwpoort. Nadat de rook haar had verstikt en het vuur haar lichaam volledig zwart had geblakerd, doofde de beul het vuur en legde haar verkoolde lijk op een kar die een voerman naar het galgenveld buiten de stad reed.' Passchynken Emmelynck is een van de 30 heksen die professor Jos Monballyu vanuit de stoffige archieven en moeilijk leesbare processtukken voor het voetlicht haalt


Hilde Eynikel - De man die de wereld in brand moest
steken.

7e80130cd4f4e849bfa439b9f4516431.jpgCvetko Popovic. Zijn naam doet vandaag nog maar bij weinigen een belletje rinkelen. Maar op 28 juni 1914 wilde Popovic een bom gooien naar de wagen waarin Aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sofie zaten. Zijn poging mislukte. Enkele uren later trok een kompaan van Popovic, Gavrilo Princip, zijn revolver en vermoordde het echtpaar. De aanslag ging de geschiedenis in als de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. In 1971 werkte Popovic als curator van het Etnografisch Museum in Sarajevo. Dat academiejaar ontmoette hij elke week een buitenlandse geschiedenisstudente, een Belgische van amper 21, en vertelde hij openlijk over de Zwarte Hand, de organisatie die achter het moordcomplot zat en zijn eigen rol in de aanslag.

Robert Nouwen - De onderdanen van de keizer

7facda1d65c5801d33fc5c16e0bcfd75.jpgDe geschiedenis van Rome is doorgaans de geschiedenis van machtige mannen, van veroveraars, van politici en keizers. Maar wat met die onderdanen van de keizers? Wat met al die gewone mensen die in de verre uithoeken van het Romeinse Rijk leefden? De archeologie geeft veel informatie over hoe zij leefden, wat zij aten en hoe zij woonden. Maar wie de onderdanen van de keizers echt waren, hoe zij heetten en wat hun lotgevallen waren,dat komen wij zelden of nooit te weten. Toch zijn er honderden opschriften die ons meer vertellen over al die gewone mensen, ook hen die in onze contreien woonden. Zij waren soms vertegenwoordigers van de keizer maar doorgaans gewone burgers, moeders en kleine kinderen in een mannenwereld, lokale politici, landbouwers, handelaars,arbeiders, slaven en soldaten. 35 mensen vertellen hun geschiedenis in krachtige en opmerkelijke persoonlijke verhalen. Historicus dr. Robert Nouwen (Tongeren) heeft een bijzondere voorliefde voor de 'Belgen'in het Romeinse Rijk. In dit boek schept hij een verrassend beeld gebaseerd op jarenlang onderzoek van literaire bronnen, opschriften en archeologische ontdekkingen.


Brigitte Raskin - De taalgrens

15ad8a1cd9c2a98b0e96020cd7d8ed71.jpgDe taalgrens is een heldere, complete en vlot leesbare studie, onmisbaar voor wie meer inzicht wil krijgen in onze Belgische geschiedenis en in de politieke actualiteit. Meer lezenMaria Rosseels - Elisabeth - trilogie


eb9f5621b9a88bfaa49d9c5c50bcd9de.jpgIn De Kloosterhoeve groeit Elisabeth als kind op de oude hoeve van haar familie op tot een jong meisje. In Ick segh adieu verlaat zij niet alleen de boerderij maar ook de rust en het evenwicht in haar bestaan, dat door de zelfmoord van een vriendin erg is geschokt. Het derde land laat een rijpe vrouw en moeder zien, in twijfel en tweestrijd, soms in bitter haat, maar ten slotte vol overgave de dood aanvaardend om een jong leven te redden...

Frieda Joris - Grote liefdes in de Grote Oorlog

3b60e402a165e42390ecd47aa57ce3bb.jpg- Een zwaar gewonde soldaat ligt in het ziekenhuis. Iedereen denkt dat hij dood is. Maar een verpleegster in het lijkenhuis ziet zijn vinger bewegen. Ze redt zijn leven. De soldaat wil maar één ding: haar weerzien en met haar trouwen.
- Een jong meisje uit de Kempen trekt ’s nachts naar de Dodendraad om jonge Vlamingen te laten ontsnappen. Ze wordt verraden en opgepakt door de Duitsers. Een jaar lang zit ze opgesloten in de gevangenis. Ze wordt er verliefd op de jongen die haar wekelijks eten bezorgt.
Dit boek bundelt liefdesverhalen die zich afspeelden aan het front van de Eerste Wereldoorlog. De echt gebeurde romances worden gekaderd tegen de historische achtergrond van WOI aan de hand van dagboekfragmenten, brieven en getuigenissen van de nabestaanden.

Paul Broos - Meesters met het ontleedmes

e8c4b9a3f8a6dcaa5bd27376374cb484.jpgEeuwenlang was de studie van het menselijk lichaam taboe. De geneeskunde kwam tot in de late middeleeuwen niet veel verder dan de humorentheorie van Hippocrates en Galenus. Chirurgijnen zochten omwille van hun gebrekkige kennis vaak hun toevlucht in aderlatingen, darmspoelingen of zweetkuren.Meer lezen      


b5967a435ee6c55e3a1fd83d6bfe9412.jpgSam van Overmeire - Nero

Naast de biografie wordt er in dit boek ook uitgebreid aandacht besteed aan Nero’s heerschappij en zijn verwezenlijkingen als keizer. Ook zijn liefde voor poëzie, theater en muziek komt aan bod. Met 15 antieke inscripties en verhelderende afbeeldingen.

Historicus en archeoloog Sam Van Overmeire (Brussel) schreef al meerdere wetenschappelijke artikels over keizer Nero. In 2010 verbleef hij aan de Academia Belgica in Rome voor onderzoek rond het imago van Nero. Momenteel werkt hij als wetenschappelijk medewerker aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.36b05e6bab194f77425d102a1aad6094.jpgLieven Saerens - Onwillig Brussel

Wetenschappelijk onderbouwd en toegankelijk voor een breed publiek schetst Onwillig Brussel de joodse migratie in Brussel in tijden van crisis en oorlog. Dit is een bijzonder boek over het verleden met een boodschap voor vandaag.

Meer lezen

Reacties op: Historische romans geschreven door auteurs uit Vlaanderen

Gesponsorde boeken