Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    LeenRaats Auteur

Blogpost: LeenRaats

Hoe een briefje in mijn brievenbus een kortverhaal werd

‘De remedie’ is een van de elf verhalen uit mijn bundel Vloedlijn. In deze blogreeks deel ik met jullie het achterliggende verhaal van de verhalen uit die bundel. Waar gaan ze over en waar, wanneer en waarom kwamen ze tot stand?

Het begon allemaal met een stukje papier dat ik in de brievenbus vond. Van een Mr Sam. Groot paragnost, helderziend medium, oplosser van problemen gaande van impotentie tot het afwenden van het noodlot.

Kortom, een man die van alle markten thuis is. Behalve die van de spelling en grammatica, want op het kleine papiertje stonden evenveel spelfouten als woorden. Ik hield het briefje bij. Niet om een geliefde te laten terugbrengen of financieel succes te bekomen, wel omdat Mister Sam me mateloos intrigeerde.

Wie was hij? Of was het een hele bende die achter dit schrijven schuilging? Zouden er echt mensen naar dat nummer bellen? Wie zou er opnemen, en wat zou er dan verder gebeuren? Hou zou de oplichter te werk gaan om zijn slachtoffers te bedotten? Ik schreef op dat moment nog freelance voor een krant en overwoog om het nummer te bellen en het uit te zoeken. Een staaltje onderzoeksjournalistiek zoals dat zelden in België vertoond is, haha.

Uiteindelijk heb ik niet gebeld naar Mister Sam. Ik heb gewoon mijn eigen Mister Sam gecreëerd. Het verhaal bestaat uit drie delen: een stukje vanuit het perspectief van het groot medium himself, een fragment vanuit het perspectief van de kok van het hotel waar deze zelfverklaarde goeroe zijn occulte consultaties houdt en natuurlijk sluiten we af met het wedervaren van een klant, een zekere Sandrine die een zalfje heeft meegekregen dat ze bij volle maan op haar linkerhiel moet smeren teneinde haar onvruchtbaarheid af te wenden.

Ik las het eerste deel van dit verhaal inmiddels al een paar keer voor een publiek voor en merkte dat het in de smaak viel. Of het ook in de buurt van de waarheid komt? Geen idee. Soms is de waarheid nu eenmaal vreemder dan fictie. Vraag maar aan meneer Sam.

Je kan onder deze blog op mijn website ook een geluidsfragment afspelen waarin ik het volledige verhaal voorlees. :-)




Lees verder op mijn site

Reacties op: Hoe een briefje in mijn brievenbus een kortverhaal werd