hendriksjerry Auteur

Blogpost: hendriksjerry

Hoe groot is de kans ... toeval, synchroniciteit, plagiaat?

Het is natuurlijk de droom van elke auteur om ooit het punt te bereiken waarop schrijver zijn je enige vak is. Dat je kunt leven van je schrijfkunsten en je alleen nog maar met je volgende verhaal bezig hoeft te zijn. Utopia! Dit is ook mijn droom. Of ik het voor elkaar ga krijgen? Geen idee. Mijn eerste boek is uit, ik ben goed op weg, denk ik, hoop ik, wens ik ... please!

Maandag 22 maart, iets over zessen 's avonds, ik krijg een appje van mijn neef. Een linkje naar een imdb pagina met de tekst: "Heb je de rechten al verkocht?" Nu ken ik mijn neef, Haagse humor, lekker stangen, maar als ik de pagina open voelt het plots alsof ik een personage in een van mijn eigen verhalen ben, onwerkelijk.

Op 22 april komt er een film uit op Netflix, Stowaway ... vertaald in het Nederlands, Verstekeling. De huiskamer om me heen valt weg tot alleen nog het oplichtende schermpje van de telefoon in mijn hand over is. Ongelovig lees ik de synopsis van het verhaal. Team reist naar Mars en komt er onderweg achter dat er een verstekeling aan boord is. Kortsluiting in mijn brein dreigt.
Mijn manuscript van Ontglipt heette De Verstekeling en gaat over ... je raadt het al: Team reist naar Mars en komen er onderweg achter dat er een verstekeling aan boord is. Sprakeloos tik ik mijn gedachten in een reactie naar mijn neef, "Huh ...wtf. Het zal toch niet ... nee ... toch ... wel?"

Ongelovig keer ik terug naar de imdb-pagina op mijn telefoon en neem plaats in het voorste, door de bochten razende karretje van de net nieuw geopende achtbaan in mijn hoofd, knokkels wit van het knijpen om er niet te worden uitgeslingerd.

Hoe groot is de kans ...?
Hoe groot is de kans dat ...?
Hoe groot is de kans dat dit mijn verhaal is?

Ik schud mijn hoofd. Weg met de achtbaan. Ik moet me niet laten meeslepen door mijn eigen drama. Blijf rationeel! De eerste schrik ebt weg, de wereld om me heen materialiseert zich weer en ik ga verder het internet op. Actie! Doordachte actie! Werkt altijd om je uit een negatieve gedachtenstroom te halen. Ik ga op zoek naar meer info. Zonder resultaat. Op een paar promotiefoto's na niets. Tegenvaller.

Donderdag 25 maart, Netflix heeft een trailer online gezet. Iets meer dan tweeëneenhalve minuut aan promotionele filmscenes. Ik word er niets wijzer van. Weinig spannends, oppervlakkig, willen niet teveel weggeven. De enige overeenkomst die ik zie met Ontglipt is dat er zich een verstekeling aan boord van een Marsmissie bevindt en dat zijn aanwezigheid voor de nodige problemen zorgt. Nog onvoldoende inhoud om een conclusie uit te kunnen trekken.

Het komt er hoogstwaarschijnlijk op neer dat ik zal moeten wachten tot 22 april en Stowaway te zien is op Netflix. Wat nou als het echt onwaarschijnlijk veel lijkt op Ontglipt? Is dat slecht? Is dat goed? Ik kan me niet herinneren ooit zo in spanning te hebben gezeten voor het uitkomen van een film. To be continued.

Reacties op: Hoe groot is de kans ... toeval, synchroniciteit, plagiaat?

Ontglipt - Jerry Hendriks Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken