Blogpost: ingrid27

Hoe het mij bij mijn eerste reading challenge is vergaan… (deel 3, derde drie maanden)

13-10-2019 door ingrid27 3 reacties
Het is inmiddels half oktober, dus die derde drie maanden van mijn XXL-challenge zijn al lang en breed achter de rug, maar het kwam er maar niet van om een nieuwe update te schrijven. Te druk met allerlei dingen, waaronder het lezen van een stel geweldige boeken… Maar hierbij dan toch mijn update.

Hoe is het me vergaan? Om te beginnen met de aantallen: dat zit wel goed. Het streefgetal van 50 heb ik al lang overschreden, ik ben nu aan mijn tweede 50 bezig en ook die ga ik wel halen. Blijkbaar lees ik toch een stuk sneller en meer dan ik dacht. Toch zal ik bij de volgende challenge (want ja, volgend jaar doe ik zeker weer mee, dat weet ik nu al) waarschijnlijk ook weer die 50 invullen. Dat vind ik een prachtig aantal en alles wat ik méér lees is mooi meegenomen.

Dan de maandthema’s, hoe stond het daarmee?

Juli - lees een waargebeurd verhaal.
Ik las Het schooltje van Auschwitz van Mario Escobar. Als de man en kinderen van Helene Hannemann naar Auschwitz worden gedeporteerd (hij is een Roma), besluit zij om vrijwillig mee te gaan. In het kamp begint zij in opdracht van Mengele een schooltje, waar zij zo goed en kwaad als het gaat probeert om de kinderen een plek te geven waar zij heel even onbezorgd kunnen zijn en kunnen leren. Boeiend geschreven.

Augustus - lees een boek door andermans ogen (diversiteit).
Misschien is het toeval, maar ik kom de laatste tijd steeds meer boeken tegen, waarin de hoofdpersoon of in ieder geval een andere belangrijke persoon niet hetero en wit is. Soms is dat een belangrijk thema, maar soms is het gewoon ‘een gegeven’ en draait het verhaal om iets heel anders. Ik las Noem me bij jouw naam van André Aciman (staat sinds kort ook op Netflix, prachtige film!) en gaf het vijf sterren. De eerste grote liefde van de 17-jarige Elio, prachtig beschreven. Het boek liet me wel een beetje triest achter.
Ik las ook De Boekbinder van Bridget Collins. Een fantasy-achtig verhaal, normaal gesproken niet echt mijn genre, ik moest er even inkomen maar werd toen volledig meegenomen. Goed voor vier sterren.
Ik las verder een YA-boek over diversiteit: Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Een mooi verhaal over Jude en haar tweelingbroer Noah.
Diversiteit was overigens ook vroeger al een thema, denk maar aan de klassieker Giovanni’s Room van James Baldwin. Ik las het deze zomer. Wel triest om te zien dat we in al die jaren niet veel zijn opgeschoten. Net als toen worstelen de hoofdpersonen in de boeken nu nog steeds met hun ‘anders’ zijn en vinden de liefdesrelaties in het geheim plaats.

September - Ik heb ’t niet gecheckt, maar ik heb in deze maanden (en in ieder geval dit jaar) absoluut het nodige uit de Hebban 1000 gelezen!

Inmiddels ben ik beland in het laatste kwartaal van 2019 en ben bezig met de laatste 100 pagina’s van een boek dat absoluut op mijn favorietenlijstje gaat belanden! Toevallig is het ook nog eens verfilmd (wel een aantal keren zelfs geloof ik) dus het past wonderwel ook nog in het maandthema van oktober. Maar daarover volgende keer meer!

Reacties op: Hoe het mij bij mijn eerste reading challenge is vergaan… (deel 3, derde drie maanden)

Gesponsorde boeken