Erik Le Romancier Auteur

Blogpost: Erik Le Romancier

Hofland

Toen ik een paar weken geleden de uitdaging aannam om blogs of columns te gaan schrijven in de stijl van wijlen Hofland, wist ik dat ik de lat voor mezelf behoorlijk hoog legde. Ik had me echter niet gerealiseerd hoe hoog precies, totdat ik ter inspiratie een column van Hofland las. Het was een stukje dat hij voor het NRC had geschreven onder het pseudoniem S. Montag. Volgens mij was het zelfs zijn allereerste stukje onder die naam voor die krant.

Ik weet nog hoe verrast ik was toen ik die column las. Niet vanwege het onderwerp, want dat had niet banaler en alledaagser kunnen zijn: ongedierte in een kamerplant; bladluis in een fuchsia als ik me goed herinner. Nee, de verrassing lag voor mij in het feit dat de beste man er niet alleen in was geslaagd een complete column vol te schrijven over wat in wezen een doodordinair onderwerp is waaraan de meeste mensen maar weinig woorden of gedachten vuil maken, maar dat het hem ook nog eens was gelukt dat met zoveel natuurlijke, vanzelfsprekende stijl, souplesse en scherpzinnigheid te doen. Wauw!

Op dat moment besefte ik pas echt waaraan ik was begonnen en hoe onvulbaar groot de voetstappen van Hofland zijn. Zou ik er ooit in slagen met dezelfde stijl en schwung een hele column te vullen over zoiets schijnbaar onnozels als een luizige fuchsia? Ik betwijfel het ten zeerste. Het besef sloeg in volle omvang toe: Ik ben geen Hofland en zal dat ook nooit worden. Gelukkig hoeft dat ook niet. Ik ben Erik Le Romancier en ik heb mijn eigen stijl. Wat ik schrijf, is misschien niet naar ieders smaak, en er zijn vast mensen die het beter of mooier kunnen - ik denk met name alle jullie, admiraals aan wal - maar dit is mijn pen. Ik houd me maar vast aan de wijze woorden van een collega-schrijver die opmerkte: 'Er zijn duizend schrijvers die beter schrijven dan ik, maar er is er geen een die schrijft zoals ik.'

En zo is het. Er is geen reden voor twijfel of onzekerheid. Ik mag de wereld tegemoet treden met mijn eigen talent en eigen stem, en vanuit mijn eigen innerlijke kracht en overtuigingen. En dat is dus wat ik vanaf nu als blogger ook ga doen. Ik zal op deze plaats echt nog wel met enige regelmaat reclame maken voor mijn werk, of teasers plaatsen uit mijn nieuwste boeken - ook een schijver moet ten slotte leven en eten - maar verwacht hier toch vooral blogs en columns over allerlei onderwerpen die mij als auteur en mens bezighouden. Met volgende week een knipoogje naar de grote Hofland: een column over kamerplanten, kunstbloemen en potpourri.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Hofland

Stilte graag! - Erik Le Romancier Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken