Jasper Polane Auteur

Blogpost: Jasper Polane

Ik was op Fantastels

Ik heb nog nooit aan de Fantastels verhalenwedstrijd meegedaan, maar dit jaar ging ik naar de prijsuitreiking omdat mede-Ghostwriter Likaiar een verhaal had ingestuurd. De uitreiking vond plaats in Het Kwartier, te Stolwijk.

Voordat het begon werd in hetzelfde gebouw de nieuwe zwerfbibliotheek geopend. Er werden een aantal grappige stukjes uit boeken voorgelezen, waarna officieel het lint werd doorgeknipt.

Fantastels wordt gesponsord door Uitgeverij Zilverspoor en uiteraard werd er stilgestaan bij het overlijden van uitgever Jos Weijmer. Organisator Anaïd Haen las een emotioneel memorandum voor, waarna de hele zaal een oorverdovend applaus als eerbetoon gaf, omdat een minuut stilte niet bij Jos past. Mooi en ontroerend.

Daarna werd overgegaan op de wedstrijd. Eerst werden de gediskwalificeerde verhalen bekend gemaakt. Altijd vervelend, natuurlijk. Verhalen moeten bij Fantastels anoniem zijn en bijna alle diskwalificaties waren doordat de verhalen dat niet waren. Het belang van anonimiteit bij jurering werd nog eens benadrukt. Extra cru was dat een van de juryleden een gediskwalificeerd verhaal als mogelijke winnaar aanduidde.

Daarna begon het aftellen. Er waren meer dan honderd deelnemende verhalen en Fantastels noemt ze allemaal, beginnend bij het laagst geëindigde verhaal en eindigend bij de winnaar. Juryleden konden interrumperen wanneer zij iets te vertellen hadden over een bepaald verhaal: waarom het hun was bijgebleven, tips om het te verbeteren, dat soort dingen. Leuk, leerzaam en erg interessant.
Ik had Likaiars verhaal al gelezen en ik was ervan overtuigd dat ze hoog zou eindigen, maar het werd wel steeds spannender hóé hoog. Ik zat helemaal achterin en moest bij iedere dia met mijn ogen knijpen om te kunnen lezen wie erop stonden. En Likaiar stond er steeds niet bij, totdat langzaam maar zeker duidelijk werd dat ze de laatste ronde gehaald had.

Ze werd uiteindelijk achtste! Veel hoger dan ze zelf had durven hopen. Een top tien plaats is natuurlijk hartstikke goed!
De winnares van Fantastels 2014 is Brenda Hingstman geworden. Brenda deed voor het eerst mee en kwam dus met stip op één! Gefeliciteerd Brenda, een geweldige prestatie!

Voor de rest was het een leuke middag en avond. Ik heb bekenden gezien, eindelijk kennisgemaakt met auteurs die ik alleen van naam of Facebook kende en nieuwe mensen ontmoet. Het buffet na afloop was erg lekker en de gesprekken zo gezellig dat het zomaar opeens al half negen was!

Dank aan de organisatie van Fantastels voor een leuke dag en zeker tot volgend jaar!

Reacties op: Ik was op Fantastels

Gesponsorde boeken