Johanna Lime Auteur

Blogpost: Johanna Lime

In Memoriam – Dinie Boudestein


29 december 2018 
Kennisgeving van het overlijden van Dinie Boudestein.
e935cec64aed896980f65fe7143187ec.jpgOp 23 december 2018 is een van de schrijfsters van het duo Johanna Lime (Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein) plotseling overleden, nadat ongeveer een maand geleden door middel van een CT-scan werd vastgesteld dat er een kankergezwel in Dinie’s buik zat waardoor eten niet meer ging.
Dinie werd geboren als jongste telg van een arbeidersgezin in Krimpen aan den IJssel op 21 januari 1953. Ze had twee broers en een zus. Haar moeder was een oudere zus van Marjo’s moeder uit de familie Kalkman, vandaar de naam Lime in ons pseudoniem.
Het was een heel gezellig en sociaal gezin waar Dinie in opgroeide. Ze waren er erg leergierig. Er werd veel met taal gedaan en spelenderwijs groeide de algemene ontwikkeling. Er was belangstelling voor allerlei boeken, muziek, films, puzzels en spellen. Dinie had gegarandeerd altijd een stuk of vijf breinbrekers in haar handtas. Ze was gek op cryptogrammen en sudoku, maar ook op legpuzzels, computerspellen en natuurlijk (semi)wetenschappelijke boeken, maar ook science fiction leesboeken.
Samen met Marjo maakte Dinie vele rondreizen en dan zochten ze naar sporen van oude beschavingen of naar interessante plekken uit de geschiedenis. De mooiste reis was met de Greyhound door de outback van Australië en naar het barrière rif.
In 2008 stierf Dinie’s moeder nadat eerst haar man jong was overleden en ze daarna drie van haar kinderen had moeten begraven. Dinie had zich toen net door de behandelingen heen gevochten voor de borstkanker die bij haar was geconstateerd. Zij wilde pertinent niet dat haar moeder al haar kinderen voor hun beurt zou moeten zien sterven. Maar zelf bleef Dinie daarna alleen achter. Gelukkig woonde ze toen al samen met Marjo en was ze niet helemaal alleen.
Dinie werkte bij de belastingdienst, waar ze berucht was onder de naam Einstein. Door haar puzzeltalent en haar onderzoekende geest vond ze allerlei fouten in het systeem die er bij het computercentrum in Apeldoorn waren ingeslopen. En dat gaf ze aan hen door, waardoor de fouten werden verwijderd. Ze was een vraagbaak voor haar collega’s, een wandelende encyclopedie en een vreemde woordentolk ineen. Ze maakte humoristische taalgrappen, je kon altijd om haar lachen. Maar je moest wel eerlijk tegen haar zijn.
Haar lievelingsmateriaal was glas, omdat het doorzichtig was. Een eerlijk materiaal, vond ze. Haar lievelingsfabeldier was de draak. Haar Chinese sterrenbeeld was ook een draak, het Arabische was Waterman. Ze was een echt kind uit het Aquariustijdperk. Haar lievelingsdier was een dolfijn. Ze hield van aparte dingen en was wel een beetje excentriek. Ze bestudeerde astrologie en verzamelde tarotkaarten. Verder was ze heel gewoon.
Dinie had veel belangstelling voor astronomie. Steven Hawking was haar voorbeeld. Samen met Marjo verzon ze al vanaf haar jeugd een verbeeldingswereld die steeds verder uitgroeide. Ze schreef een aantal van de dagboeken van personages die Johanna Lime gebruikte voor haar romans. De sterke verhalen over de ooms van Nikos in Schimmenschuw die er wat humor in brengen, komen van haar. De obscurijnen uit De vergeten vloek die ruimteschepen onzichtbaar maken, zijn haar idee. De planeet uit Equilibrium op Mundus die eruit ziet als een schijf met een Noordelijk en een Zuidelijk plat en waar je alleen op de Rand kunt leven, is haar idee. De grappige woordspeling in De antibuilenbruildrank, waar verteld wordt over een zwevend orkenlijk, is haar idee.

Sinds november 2011 schreef Dinie samen met Marjo deze werken:
Korte verhalen in verzamelbundels
2015 - Het feifarietalent in de bundel Fantasy Gentasia Awards sprookjes en verhalen voor kinderen deel 1 uitgebracht bij uitgeverij Annibo te Gent ISBN 9789082179033
2015 - De antibuilenbruildrank in de bundel Fantasy Gentasia Awards fantastische verhalen voor de jeugd deel 1 uitgebracht bij uitgeverij Annibo te Gent ISBN 9789082179040
2015 - Ruilen met korrigans in de bundel Fantasy Gentasia Awards fantastische verhalen voor volwassenen deel 1 uitgebracht bij uitgeverij Annibo te Gent ISBN 9789082179057
(Annibo bestaat niet meer, we hebben de rechten terug en van de verhalen e-books gemaakt)
Romans bij Zilverbron
2015 - Schimmenschuw - uitgebracht bij uitgeverij Zilverbron ISBN 9789463080200
2017 – De vergeten vloek trilogie – deel 1 – Sluimerend vuur – uitgebracht bij uitgeverij Zilverbron ISBN 9789463080873
2018 – De vergeten vloek trilogie – deel 2 – Smeulend venijn – uitgebracht bij uitgeverij Zilverbron ISBN 9789463081399
We waren nu bezig aan deel 3 die in 2020 uit moet komen.
364696034c39b4dc9570d43042b7aa86.jpg
Dit is een foto op de Elfia in Arcen van 22 en 23 september 2018, waar Smeulend venijn was uitgebracht.

Verder bestaat ons ouevre uit vele krote verhalen die als e-books op Smashwords te vinden zijn.Lees verder op mijn site

Reacties op: In Memoriam – Dinie Boudestein

Gesponsorde boeken