Mirjam Mieserius Auteur

Blogpost: Mirjam Mieserius

Inspiratie

Ik ben net terug uit Parijs. Tweeënhalve maand heb ik mogen vertoeven in een klein, maar schattig appartement in Montmartre waar het nu, zo zonder toeristen, is alsof je jaren in de tijd bent teruggeworpen.
Parijs is voor mij een plek waar de inspiratie op iedere hoek van de straat te vinden is. Ik ben al jaren gek op de stad, dus toen de personages voor mijn boek Bestemming: Parijs! tot leven kwamen, kon ik hen nergens anders laten zijn dan in 'de stad van de liefde'. Ik heb tijdens het schrijven heel wat tripjes naar de stad gemaakt, zo kon ik goed doorvoelen wat de personages nodig hadden en op welke plekken ze graag verbleven.

Nu is het boek klaar en volgende week donderdag, 17 september, is de publicatie. In plaats van even rust te houden, voel ik dat het alweer begint te kriebelen om aan iets nieuws te beginnen. Iets dat ik vooral voelde als ik in de vroege ochtend een wandeling door Montmartre maakte. Liep ik voorbij een vervallen atelier, dan schoot er een verhaal door mijn hoofd met een oude kunstenaar in de hoofdrol. Wandelde ik de hoek om en aan de overkant van de straat een antiekwinkel zag waar op een stoeltje voor de winkel een jonge vrouw zat te wachten op klanten, dan kon ik daarna nog uren nadenken waarom ze daar ooit voor gekozen had. Was de winkel ooit van haar opa geweest en leert ze gaandeweg dat de spullen in de winkel het geheim prijsgeven van zijn turbulente leven? Is ze op de vlucht voor iets of iemand en is deze winkel de perfecte plek om in de anonimiteit te leven? Zelfs de twee oude dames in de kleine boulangerie waar ik iedere ochtend een verse baguette haalde inspireerden mij. Als zij mij vriendelijk een bonne journée toewensten, kon ik alleen maar denken aan verloren liefdes, de liefde voor de patisserie en het kleine appartementje waar zij vast samen al jaren woonden zodat de eenzaamheid buiten de deur bleef. 

Ik vind het bijzonder dat een stad je zoveel inspiratie kan geven. Ik weet nog niet of mijn volgende boek weer in Parijs zal afspelen, maar wat ik wel weet is dat hoe beter je een stad leert kennen, hoe meer de stad ook aan jou prijsgeeft en dat nodigt weer uit voor nieuwe verhalen. 

Hebben jullie een stad ergens op de wereld die je inspireert tot het schrijven van verhalen?Lees verder op mijn site

Reacties op: Inspiratie

Gesponsorde boeken