Blogpost: BibliophileSan

Interview-reeks met Nederlandstalige auteurs,dit keer: Sandra van der Steen. MET WINACTIE

an het schrijfgeweld van Jeroen Windmeijer naar een heel ander soort auteur: Sandra van der Steen. 
Afgelopen zomer recenseerde ik haar boek 'De Stilte Voorbij', waardoor ik het idee had deze vrouw al redelijk 'te kennen', het is immers een boek over haar eigen leven. Maar natuurlijk is er méér; lees hier het interview dat ik met Sandra had.

• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Sandra van der Steen, bijna 49 jaar en ik woon in Nijkerk. Dit jaar heb ik mijn eerste boek uitgebracht met de titel 'Het stilzwijgen voorbij'. Het boek gaat over mijn leven, een leven waarin misbruik centraal staat, therapieën die ik heb gevolgd, hoe overdrachtsgevoelens kunnen ontstaan en hoe ik mij staande heb gehouden.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Als eerste heb ik het enkele mensen laten lezen en redigeren. Alle feedback in ontvangst genomen en deze grotendeels verwerkt in mijn boek. Ik vond dit een heel spannend proces. Vooral omdat enkele lezeressen zelf ook met misbruik te maken hebben gehad in hun leven. Via iemand die al eerder een boek heeft laten afdrukken ben ik in contact gekomen met diezelfde drukkerij (Het Boekengilde, red.). Zij hebben mij geholpen tot wat het eindresultaat is geworden.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Ik riep al mijn hele leven "Ik kan wel een boek schrijven over mijn leven". Het bleef bij roepen...
Tot ik drie jaar geleden mijn laptop opende en dacht: "Ik doe het gewoon!"
Ik heb toen al heel snel de eerste 52 pagina's geschreven. Nadien af en aan wat erbij geschreven. Ik pakte het op en legde het net zo hard weer weg.
Tot ik afgelopen februari in mijn eentje een huisje boekte en het hele boek verder afschreef! De inspiratie vloog me om de oren.

 • Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Nee, nog niet maar ik heb die wel in de planning staan. Eigenlijk een soort vervolg op mijn verhaal. Alle ellende heb ik van me afgeschreven in het eerste boek en nu zou ik graag willen schrijven over hoe het verder is gegaan.
Schrijven over mijn verdere therapie en hoeveel sterker ik daaruit ben gekomen. Hopende hiermee anderen te inspireren en te laten weten dat niemand alleen hoeft te staan in misbruik!

Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

 'Wat er in mij opkomt? Wat moet ik nou allemaal opnoemen? Mijn gedachten gaan van hot naar her, mijn hart zit in mijn keel en ik kan geen woord uitbrengen. Ik heb een koptelefoon op mijn hoofd die de afgelopen minuten klikjes hebben laten horen in mijn oren. Het is december 2011 en ik onderga mijn allereerste EMDR behandeling'.

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Hier kan ik zo gauw niet opkomen.

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Gewoon gaan beginnen, zet je ideeën op papier, maak een opzetje en ga ervoor zitten. Laat anderen lezen waar je mee bezig bent. Niet denken dat je het niet kan.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Ik zou het natuurlijk geweldig vinden als meer mensen mijn boek gaan lezen. Dat mijn boek in een boekhandel terecht komt (een plaatselijke is al goed). Dat mijn verhaal een inspiratie is voor vrouwen en mannen die zelf met misbruik te maken hebben (gehad). Een steun voor hen zijn, laten weten dat ik hen zie en hoor.
Misschien zelfs als schrijfster uitgenodigd worden bij bijeenkomsten voor lotgenoten, ik zou willen spreken, mijn stem laten horen.
Grootse dromen zijn dat mijn boek in de media komt, op tv, haha een vrouw mag dromen hebben toch?

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had?

Lees het interview verder op mijn blog, en maak kans op Sandra's boek!


Lees verder op mijn site

Reacties op: Interview-reeks met Nederlandstalige auteurs,dit keer: Sandra van der Steen. MET WINACTIE

Gesponsorde boeken