Mascha Gesthuizen Auteur

Blogpost: Mascha Gesthuizen

Inzicht door groen licht

-of waarom ik vrijwilliger bij de voedselbank werd- 
Koud en guur was het 3 november; een schril contrast met de lange warme nazomer en de zomerse start van de herfst. Hoewel mijn zomerjas goed dicht kan en de wind best goed weert, had ik spijt dat mijn winterjas thuis in de kast hing en niet over mijn schouders.            

We liepen over de Zutphense klinkers van de kade naar het restaurant waar we oma’s verjaardag zouden vieren. In de meeste zaakjes brandde enkel noodverlichting maar bij de kapper was de etalage groen verlicht. Het modern ogende interieur stond strak opgesteld maar door de verdere aankleding maakte het allerminst een steriele of zakelijke indruk. Ook als je niet geknipt hoefde te worden, zou je hier zo naar binnen lopen.             

In het raam het verst van de deur verwijderd, was een A-4-tje in een plastic mapje geschoven en met zuignappen vastgezet. ‘Wij knippen gratis voor iedere dakloze, iedere donderdag en alleen op afspraak’ luidde de tekst. Terwijl ik doorliep, drong te tekst tot me door. Ik liep terug om te kijken of ik het goed gelezen had. Het stond er echt.            

‘Hoe mooi is dit?’ mijmerde ik, terwijl ik verder liep naar het restaurant. Maar al te vaak wordt verkondigd dat overheden en instanties meer moeten doen aan schrijnende situaties en omstandigheden die dringend om verbetering vragen. Maar als we het spreekwoord ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ met zijn allen ter harte zouden nemen, dragen we met zijn allen bij binnen ons eigen kunnen en ik ben ervan overtuigd dat het opgetelde effect echt leidt tot een beter leefmilieu voor iedereen.             

Stel je die dakloze eens voor. Vaak is er al geen geld om de nacht door te brengen in een opvang. Naast eten en drinken moeten ook zij poepen en plassen, haar en nagels groeien door en zweet zet zich vast op de huid. Als je een keer in de opvang logeert, is een douche meestal wel inbegrepen. Maar de kapper heeft daar geen plek. Met 25.000 kapperszaken in Nederland kun je jaarlijks 1150.000 knipbeurten aan daklozen aanbieden, uitgaande van een dakloze per week, rekening houdend met hun vakanties. Om de ruim 30.000 daklozen die Nederland rijk is, elke 8 weken te kunnen knippen heb je nog geen 10 per jaar per kapsalon nodig. Niet eens één per maand!            

Ook andere branches kunnen eenvoudig bijdrage aan een betere wereld. De telefoongids meldt ca. 855 wasserettes; zij zouden met een wekelijks gratis wasbeurt 1520 wasbeurten per jaar aan kunnen bieden. Dat zijn ongeveer 16 wasbeurten per jaar per dakloze. Niet veel, maar toch een begin. Schone kleding en schoon, geknipt haar dragen bij aan je eigenwaarde. En dat sterkt je om weer te proberen uit je sores te komen.             

Ook voor niet-daklozen is veel goeds te doen. Voedselbank Arnhem bijvoorbeeld, verstrekt met zo’n 400 vrijwilligers aan 1000 gezinnen wekelijks een voedselpakket. Het gaat om mensen die op of (net) onder de armoedegrens leven. De voedselbank geeft een tijdelijke steun in de rug. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die structureel bijdragen aan de voedselbanken. Persoonlijk vind ik overigens dat ze dat ook verplicht zijn, gezien de grote hoeveelheden voedsel die dagelijks worden weggegooid omdat het niet verkocht is. De 400 vrijwilligers doen het werk zonder loon te ontvangen. Zij dragen bij door hun tijd erin te steken. Dus elke inwoner van Nederland kan iets doen.   

Ik liet het groene licht voor wat het was en liep de anderen achterna naar het restaurant. De kou was verdwenen ondanks dat de wind genadeloos blies en het zachtjes was gaan regenen. Het Marokkaans restaurant straalde gezelligheid uit en bij het openen van de deur kwamen heerlijke geuren onze neus binnen. We werden verwelkomt met een hand en mochten plaats nemen aan de lange tafel die voor onze familie gereserveerd was. We aten met smaak vis, vlees en vega uit de bloedhete terrines en praatten bij.            

Op de terugweg leek het groene licht me toe te knikken. Ik knikte terug.  

Bronnen: mijnzzp.nl; NRC 24 mei 2018 eindeloos wachten, en dan weer de straat op; De Telefoongids, wasserettes in Nederland; Voedselbanken.nl; Metronieuws 19 feb 2015 explosieve groei van kapperszaken; Eén vandaag 8 feb 2018, Aantal daklozen in Nederland verdubbeld 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Inzicht door groen licht

Gesponsorde boeken