Liane Baltus Auteur

Blogpost: Liane Baltus

Jeugdherinnering dankzij Hasse

Word je ooit te oud voor een kinderboek? Ik vraag het me oprecht af.
Want nu mijn kinderen groter worden en zelf ontdekt hebben hoeveel werelden ze kunnen bezoeken in boeken, lees ik net zo hard met hen mee. Hun boeken welteverstaan.

En toch... is er één boek dat ik als elf-jarig meisje las, dat onuitwisbare indruk op mij gemaakt heeft. Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Het is niet haar bekendste boek, haar andere boeken heb ik ook allemaal verslonden als kind, maar het is het boek dat ik het mooist vond. Hasse redt Jan van Schaffelaar van het schavot door met hem te trouwen, omdat hij haar van een verkrachter gered heeft. Het verhaal gaat over haar leven met hem op de Veluwe, waar Jan als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van een hertog behartigt.

Vond ik het boek zo mooi omdat ik zoveel van mezelf herkende in Hasse, het meisje dat een wisselkind genoemd werd? Ik was ook een kind dat altijd in de natuur wilde zijn bij dieren. En ik pastte niet bij de leerlingen in de klas op school en was dromerig. Met Hasse mee op avontuur was aantrekkelijker dan aanwezig zijn in de les. En wat een einde had dit verhaal. In tranen las ik het boek uit. En herlas het keer op keer. 

Dat favoriete jeugdboeken iets heel persoonlijks hebben, blijkt uit het feit dat ik het boek een aantal jaar geleden in handen van mijn dochter drukte. 'Dit moet je lezen,' zei ik tegen haar. Ik weet niet zeker of ze erin begonnen is. Zeker is wel dat ik haar nooit over het verhaal gehoord heb. Hoe kan het ook anders, bij haar zijn de 'De Hongerspelen' boeken favoriet. Katniss Everdeen die oorlog voert tegen president Snow, ja, daar verbleekt het verhaal over Hasse en Jan volkomen bij. Dat kan ik begrijpen, ik vind deze boeken ook super spannend.

En toch... pak ik om de zoveel tijd Hasse Simonsdochter weer uit mijn boekenkast. En verdwijn ik weer voor een paar uur in de wereld van Hasse. Wat is het toch een prachtig verhaal, en wat vind ik Hasse stoer. En wat voel ik me dan weer de tiener van toen die smulde van dit boek. Ik wens iedereen zo'n jeugdboek toe!

Reacties op: Jeugdherinnering dankzij Hasse

Gesponsorde boeken