Blogpost: Joukjevv

Jo Nesbø, de Oslo Trilogie 

Soms kan het gek lopen, zo begon mijn leesavontuur met Jo Nesbø dankzij de covid-crisis. Begin maart kwam ik thuis met een zware doos boeken, zo’n kringloop koopje met onder meer vier boeken van Nesbø om de eerste acht weken zoveel mogelijk binnenshuis door te brengen. Nu ligt er nog ruim een halve meter Noorse avonturen op mij te wachten. Inmiddels heb de eerste twee boeken van de Oslo rilogie gelezen. Vooraf vond ik het begrip trilogie niet erg aantrekkelijk, want dan moet je er nog twee als je net de eerste begonnen bent, maar dat bleek bij Nesbø geen enkel probleem te zijn. 

Ik vind het zelf heel aantrekkelijk om vaste personen in een boekenreeks tegen te komen, bijvoorbeeld Harry Bosch in de boeken van Michael Connelly, personen die door de jaren heen veranderen, ouder worden, personen met wie je vertrouwd raakt en die je leert kennen. Toevallig heet de rechercheur uit de boeken van Nesbø ook Harry, dus deze zijstap was voor mij heel gemakkelijk vooral omdat Harry Hole er óók een is die buiten de lijntjes gaat. Voeg daarbij een corrupte collega en een wat lastige privé relatie en je hebt een heerlijk herkenbaar en leesbaar concept. Dat klinkt hier zo simpel, maar Nesbø houdt je echt tot de laatste bladzijde geboeid aan de bladzijden; en als je denkt dat het verloop voorspelbaar aan het worden is, wees gerust, de verhaallijnen kunnen zo een ander verloop krijgen. 

Persoonlijk vind ik Nemesis (het tweede deel van de Oslo Trilogie) prettiger leeswerk, omdat de verhaallijnen dichter bij elkaar liggen, dat maakt het voor mij toegankelijker dan De Roodborst, dat zich voor een deel in de tweede wereldoorlog afspeelt.Klein punt van kritiek – als ik al zoiets mag opperen – het voorkomen en aantal van de misdrijven lijkt voor een plaats als Oslo minder voor de hand liggend dan het Los Angeles van Harry Bosch met zijn miljoenen inwoners die voor ruim 40% ook nog eens van Spaan- of Latijns-Amerikaanse afkomst zijn. Nesbø zegt er zelf over: “De kans dat iemand in Oslo wordt vermoord is in mijn boeken vele malen groter dan in het echte leven. Misschien dat Harry Hole door het oplossen van die moorden de misdaad in het echte leven bezweert.” Het moet in zijn eigen jeugd voorbeeldig opvoedend gewerkt hebben, want de politieagent in de plaats waar zijn oma woonde heette Hole. Het was een grote, angstaanjagende man en als Jo niet op tijd naar bed wilde, zei zijn oma ouderwets: ‘Pas maar op, straks komt Hole je halen.’ Doodeng voor de kleine Nesbø. 

Zeer aangenaam leesvoer. Ik heb er zomaar ineens een favoriete auteur bij op mijn boekenplank.

Reacties op: Jo Nesbø, de Oslo Trilogie 

Gesponsorde boeken