Blogpost: Kate

Journaliste wint Stella prijs met haar boek over huiselijk geweld

Journaliste Jess Hill heeft de Australische Stella prijs gewonnen met haar boek "See What You Made Me Do". Haar boek gaat over huiselijk geweld. Het verscheen in 2019 bij een onafhankelijke uitgever (tijdens schrijven van deze post nog niet in de Hebban uitgeverslijst vermeld).  

Deze Stella prijs is niet de eerste die Mw Hill won. Eerder ontving zij als journalist al twee Walkleys (Australische prijzen), een Amnesty International-onderscheiding en drie Our Watch-onderscheidingen (specifiek voor reportages over geweld tegen vrouwen & kinderen).

Hill houdt zich al meer dan 6 jaar bezig met huiselijk geweld in met name Australië. Haar boek was één van de zes boeken op de short-list. Nu heeft het dus de Stella prijs gewonnen. 

In een interview met de Guardian zegt Hill dat misbruik, controle en geweld, de "taal steelt van mensen". Slachtoffers wordt het zwijgen opgelegd, ze worden mond-dood gemaakt; maar niet alleen door degenen door wie ze worden mishandeld. 

Hill wil de slachtoffers graag laten spreken. In haar boek stelt zij vragen als: waarom kiezen (geweldadige) mannen voor geweldadig gedrag? Welke machtssystemen faciliteren dit gedrag?

In eerste instantie wilde Hill zich vooral bezig houden met de overlevers van huiselijk geweld. Maar al snel besloot zij vervolgens ook aandacht te schenken aan andere aspecten rond huiselijk geweld.

Nu COVID-19 lock-downs de statistieken van huiselijk geweld in de hele wereld omhoog laat schieten, vind Hill het belangrijk te benadrukken, dat centra waar slachtoffers naartoe kunnen vluchten meestal nog open zijn (en blijven).

In haar interview met de Guardian noemde ze ook het Franse initiatief. Daar kunnen slachtoffers een speciaal code-woord gebruiken bij apotheek-bezoek. Franse apothekers zijn dan verplicht politie en hulp in te schakelen.

Blijkbaar is het boek van Jess Hill nog niet vertaald naar het Nederlands/Vlaams en was nog niet opgenomen in de Hebban database. Zal nu gelukkig wel snel veranderen ...

Ik had het idee, dat ik een hard-cover heb gezien bij één van de bibliotheken waar ik lid van ben. Maar ja ... wanneer die weer open gaan?

Reacties op: Journaliste wint Stella prijs met haar boek over huiselijk geweld

Gesponsorde boeken