Blogpost: Sfann

Koffietijd voor mannen met een scherp randje (boekrecensie Voetbal Inside)

Het boek Voetbal Inside is de opvolger van de bestseller Topshow. Meervoudig NS-publiekprijs winnaar en bestseller Michel van Egmond en eindredacteur Jan Hillenius schetsen op zeer open wijze wat er zich allemaal afpeelt achter de schermen van de voetbaltalkshow. 

In tegenstelling tot anderen jaren is de band tussen de heren onderling beter dan ooit. Zo brengt Wilfred Genee voor het eerst in zijn leven een bezoek aan het nieuwe verblijf van Johan Derksen in Grolloo. Vervolgens hebben de twee een ietwat ongemakkelijk gesprek, maar een bezoek was enkele jaren geleden nog ondenkbaar. Ook verschijnt Derksen op de verjaardag van René van der Gijp, dit ook tot verbazing van de andere twee heren. Johan heeft een duidelijke afkeer tegen feesten en partijen.

Wilfred, Johan en René zijn bezig met hun laatste contractjaar bij RTL. De relatie met werkgever RTL loopt echter flinke deuken op door de uitspraken en grappen van de heren waar ze bij RTL absoluut niet blij mee zijn. Voetbal Inside wordt beschuldigd van o.a. homofobie en seksisme. Sunny Bergman pleit zelfs voor een boycot van het programma na een uitspraak van René van der Gijp: "Ik kon kiezen tussen twee homo’s die gingen trouwen of darten. Ik had die vaselinepot weggezet, ik denk: ik heb even geen trek in die onzin." Ook Derksen raakt in opspraak nadat hij Sylvana Simons een hysterische juffrouwtje noemt dat zo trots als een aapje door het land rent. Dit vanwege het feit dat RTL de zwarte pieten vervangt voor de veegpiet.

Langzaam wordt duidelijk dat Wilfred Genee zich niet serieus genomen voelt door de RTL-directie. Zo belt RTL 7-baas Marco Louwerens op nadat Genee een kritisch interview heeft gegeven aan het AD over het afscheid van Humberto Tan bij RTL Late Night. Genee zegt in het interview dat het opmerkelijk is dat iemand zo een afscheid krijgt na een minder succesvolle periode. Louwerens vertelt Wilfred dat het de laatste waarschuwing is, voordat de presentator wordt ontslagen. Ook de nieuwe tv-ideeën van Genee worden niet serieus genomen door RTL.

De relatie tussen Louwerens en Genee krijgt een nieuwe deuk, doordat Genee erachter komt dat zijn programma Matchwinner wordt overgenomen door presentatrice Hélène Hendriks. Dit tot woede van Genee. Ook wordt er na het vertrek van Tan een nieuwe presenator aangetrokken, Twan Huys die een duidelijk concurrent is voor Genee. Dat de presentator niet populair is bij de directie wordt pijnlijk duidelijk wanneer Louwerens (bijnaam directeurtje) hem straal voorbij loopt voor een spoedvergadering na een nieuwe rel die ontstaat na een uitzending. Louwerens doet net of Genee niet bestaat en duikt samen met RTL 4-directeur Erland Galjaard en Johan Derksen een hok in om te praten over het voortbestaan van het programma. Dit tot ontzetting van Wilfred.

In het boek Voetbal Inside worden diverse boze appjes en mails weergegeven die de directie van RTL stuurt om de heren van VI te bestraffen voor deze uitspraken en de rellen die zij veroorzaken. Ook het beruchte mailtje van directeur Marco Louwerens aan de heren waarin hij verwoestend uithaalt naar Wilfred en Johan wordt in het boek weergegeven. Even dreigt het programma per direct te stoppen wegens de breuk die ontstaat door de mail. Toch hebben de heren een zwak voor Louwerens en overleven ze elke rel met elkaar.

De onderhandelingen over een nieuw contract lopen moeizaam. Opnieuw komt VI in opspraak nadat René van der Gijp met een witte pruik terugkeert na een reclameblok en aankondigt dat hij verder gaat als Renate. Intussen vertrekt Erland Galjaard bij RTL. Zakenman en jurist Wilfred krijgt vervolgens contact met John de Mol. De Mol vraagt of de drie zin hebben in een overstap naar Talpa. In eerste instantie zegt Wilfred dat ze liever bij RTL blijven. Vervolgens laat de RTL-directie weten dat het financieel niet goed gaat en dat het niet kan voldoen aan de eisen van het trio. De gesprekken lopen vast. Genee vertelt dat er interesse is van John de Mol. De RTL-directie denkt ten onrechte dat dit bluf is vanwege de samenwerking die de zender heeft met De Mol.

Na een reguliere uitzending hebben Johan en Wilfred in het diepste geheim een gesprek met Talpa-baas John de Mol. Derksen was tot dusver niet zo happig om RTL te verlaten, maar wanneer De Mol de nieuwe contractuele details opnoemt, geeft Derksen direct aan dat er een deal is. Jurist en zakenman Genee benadrukt dat er nog wel een paar extra eisen zijn. Wilfred wil een privéchauffeur voor Johan, omdat de inmiddels bijna 70-jarige voetbalanalist in de vroege uren vermoeid achter het stuur zit richting Grolloo. Voor het trio daadwerkelijk heeft getekend, blijkt dat RTL 7-directeur Louwerens al getekend heeft bij concurrent Talpa.

Het boek is zoals de heren van VI al jarenlang op de televisie zijn. Er wordt niemand gespaard en alle details liggen op de tafel. Er wordt niet om de hete brei heen gedraaid. Als VI-kijker krijg je een nog beter beeld van wat er zich achter de schermen zich afspeelt en begrijp je de inside jokes die de heren tijdens de uitzending maken. De heren praten zoals ze zelf zeggen de taal die wordt gesproken in de voetbalkantine en laten zich door niemand beperken.

Reacties op: Koffietijd voor mannen met een scherp randje (boekrecensie Voetbal Inside)

Gesponsorde boeken