Blogpost: Sia Vogel

Koken in de magnetron, wie doet het nog?

In het afgelopen jaar heb ik bij mijn pensionering een crockpot gekregen en intussen een snelkookpan, een airfryer, een soupmaker en een rookpan aangeschaft. Maar wat er al jaren stond was een magnetron. En ooit, jaren geleden, heb ik mijn toen 85-jarige moeder, geleerd echt te koken met behulp van een magnetronoventje, iets minder gevaarlijk dan een pan op een elektrische kookplaat laten staan als die nog aan staat nietwaar.

Koken in de magnetron, het kan echt. Het boek waar ik het over ga hebben bestaat eigenlijk uit twee boeken in één band. Oorspronkelijk uitgegeven in het Duits in 1990: Mikrowellenküche leicht gemacht door Tina Peters en Fischgerichte aus der Mikrowellenküche door Angelika Ilies. In het Nederlands uitgegeven pas in 2002 en vertaald door T. de Lang-van Vught. Creatief en lekker Koken in de Magnetron.

In deze uitgave die in mijn kast staat is het boek ingedeeld in 2 hoofdstukken.

Hoofdstuk 1: Eenvoudige gerechten met daarin zo’n 30 pagina’s over microgolven, geschikt serviesgoed, hoe een magnetron werkt en wat hij kan en menusuggesties en tips bij recepten. Daarna volgen ruim 60 pagina’s met recepten onderverdeeld in verschillende soorten voedsel zoals soepen, toosts, vlees en gevogelte, ovenschotels en groentegerechten en vis.

Hoofdstuk 2: De lekkerste visrecepten ook weer met inleidende hoofdstukken over de magnetron als zodanig en over vis in de keuken, vis schoonmaken en warenkennis met betrekking tot verschillende vissoorten en daarna zo'n 80 pagina's recepten geordend in voorgerechten, hoofdgerechten, ovenschotels en eenpansgerechten, feestelijke gerechten en internationale specialiteiten.
Beide hoofdstukken beschikken over een eigen alfabetisch register.

Een leuk recept uit het eerste hoofdstuk is: Chocolade-amandelrotsjes. Omdat ik in verband met het schrijven van een recensie over powerfoods cacao nibs raw biologisch in huis heb, heb ik die gebruikt.

100 gr. pure chocolade couverture in stukjes breken in een ronde schaal van 1 liter inhoud, zonder deksel ca. 3 ½ minuut op 600 watt verhitten, één keer roeren. 100 gr. in stiftjes gesneden amandelen door het mengsel scheppen en laten afkoelen. Een grote houten plank bedekken met aluminiumfolie en met twee theelepels 20 kleine hoopjes op de plank scheppen. Daarna 30 minuten in de koelkast zetten en van de folie afhalen en droog bewaren. Of heerlijk gelijk bij de koffie geven na een dinertje.

Uit het tweede hoofdstuk heb ik ooit een eenvoudig maar lekker voorgerechtje gemaakt: Spinaziecrème met schol.
150 gr. scholfilet even met koud water afspoelen, droogdeppen en in 4 porties verdelen. Marineren met geraspte schil en het sap van 1 onbespoten citroen en peper en zout en afgedekt in de koelkast zetten. 300 gr. diepvries spinazie a la crėme afgedekt in 8 minuten bij 600 watt laten ontdooien, twee keer roeren. 200 gr. zure room door de spinazie roeren met zout, peper en nootmuskaat en 3 minuten bij 600 watt verhitten. De visfilet afgedekt 3 minuten verhitten bij 600 watt. Spinazie over 4 borden verdelen, stukjes vis er opleggen, bestrooien met reepjes citroenschil.

d2c2de3879d59a45e23a154f6322079b.jpg
Ik vind het echt een heel leuk boek. Het was al weer een tijd niet uit de kast gekomen, maar gaf nu ineens toch weer heel leuke ideeën. Ik heb geen combi-magnetron dus recepten waarbij de grill of oven gebruikt moet worden, kan ik niet maken. Dan zou ik apart de grote oven moeten voorverwarmen, maar dan heeft het gebruik van de magnetron niet zo heel veel zin lijkt me. Een voordeel ervan is juist dat heel veel dingen razendsnel klaar zijn.

Zeebrasemfilets met cantharellen in 16 minuten heet op je bord met heerlijke smaakjes als sjalot, basilicum, kerstomaatjes en sherry, prima toch?

Of, voor 2 personen, forel met munt en erwtenpuree…, pakje diepvries doperwten even ontdooien, 8 minuten, en met een eetlepel zure room pureren en wat fijn gesneden munt er door roeren, forellen met gekneusde korianderzaadjes en peperkorrels bestrooien en vullen met muntblaadjes. Puree in een schaal, forellen er op en in 10 minuten afgedekt bij 600 watt verhitten. Met wat munt en achtergehouden erwten garneren op de schaal en opdienen.
Lekker hoor.

Het boek is alleen nog als tweedehands te koop bij bolcom

Ik heb er weer van genoten om het door te bladeren en er mee bezig te zijn. De magnetron is voor meer geschikt dan alleen even een bordje eten op te warmen voor de laatkomers. 

Mijn eigen blog, Sia's weblog gaat vooral over koken en eten en wat er zoal in een week gebeurt in mijn keuken.

Reacties op: Koken in de magnetron, wie doet het nog?

Gesponsorde boeken