Blogpost: Désirée

Lachen is gezond, ode aan de chicklits

31-12-2020 door Désirée 1 reactie
In het jaar 2020 viel eigenlijk niet zoveel te lachen.
En ik heb dan ook maar een paar bladzijden gelezen uit een mooie paperback roman (die al tijden op de stapel lag van de nog te lezen boeken) omdat andere zaken me bezighielden. Elke keer dat ik in mijn leeshoekje een bladzijde las was ik even in een andere wereld. Dat was een heuse verademing.

Wie graag humorvolle feelgood boeken (of een ander genre) leest weet hoe leuk het kan zijn om even in een andere wereld te duiken. Even de boel de boel te laten, even dromen, even lachen, even niets. 

Nu is het persoonlijk en waarschijnlijk ook afhankelijk van leeftijd hoe je er tegenaan kijkt, maar ik weet dat er mensen zijn die niets moeten hebben van hilarische chicklits of romantische fictie (of hoe je het genre ook wilt noemen), de luchtige feelgood romans worden in hun ogen niet gezien als zinvol omdat daar blijkbaar niets uit te leren valt.
Maar is dat wel zo, dat er helemaal niets uit te leren valt? (Soms komt er een thema voorbij, waar je zelf lering uit trekt). En waarom moet de lezer altijd maar bezig zijn om iets te leren? Altijd maar dat ernstige, serieuze, het mag toch wel een keer wat vlotter, losser en leuker?

Ontspannen is ook zinvol, vooral in roerige tijden of op momenten waarin je je hoofd even leeg wilt maken. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ooit werd de lachtherapie bedacht. Dat was ook niet voor niets.
Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik voel me fijner als er ook nog iets te (glim- ) lachen valt want het leven is al moeilijk genoeg. Daar mag best iets leuks tegenover staan. Maar over wat leuk is verschillen de smaken. Kinderachtige flauwe humor, daar kan ik niets mee, maar wel met de manier waarop een boek is geschreven. 

Boeken die je verheugd doen glimlachen, romans die vlot geschreven zijn, met redelijk korte zinnen in een makkelijke schrijfstijl zonder al te veel moeilijke woorden of ingewikkelde buitengewone zinnen. Gewoon, zoals het is. Aards en rauw. Zodat het niet moeilijk is om een boek te pakken en te lezen, waardoor je snel wordt meegevoerd naar een andere wereld. Een wereld waarin je mag lachen.
In 2021 probeer ik mijn roman eens uit te lezen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Lachen is gezond, ode aan de chicklits

Bonte chaos - Désirée Simons Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken