Blogpost: Gerry Hameetman

Leesgelag

Mensen verbazen zich vaak als ik ze vertel dat ik vier of vijf boeken tegelijk lees. En dan niet op mijn knieën op de vloer met die exemplaren her en der om me heen opengeslagen- dat was vroeger, voor ik überhaupt kon lezen. Ik lees meerdere boeken náást elkaar en doe dat al sinds ik letters leerde begrijpen en teksten zo andere werelden voor mij konden openen.

De behoefte hieraan heeft meerdere oorzaken. Belangrijkste is wel dat ik een lettervreter ben met behalve een eeuwige honger vooral ook een bijzonder uitgebreide smaak. Op non-fictie na kun je mij echt elk genre voorschotelen. Dat ik die uiteenlopende titels niet netjes ná elkaar lees heeft praktische en passionele redenen. Aangezien ik in een boekhandel werk, is het handig klanten van zoveel mogelijk boeken iets te kunnen vertellen, ook al heb ik ze nog niet volledig uit. Nog pragmatischer is de indeling van mijn tijd: van elk gelezen boek –of het nu goed viel of niet- schrijf ik een uitgebreide recensie op mijn boekenblog. En als ik eens een dag geen tijd (of zin) heb om te recenseren pak ik liever in plaats van dat ene boek dat bijna uit is, een ander waarvan het toch nog wel even duurt voordat ik het uit heb. Maar regelmatig komt het voor dat ik me niet kan inhouden… dan móet een boek uit en wel zo snel mogelijk. Thrillers en Young Adult romans zijn voor mij de grootste verleidingen. Stel je voor dat je een dienblad voor je hebt met groente, fruit en koekjes, dan is die onbedwingbaar sterke voorkeur voor de meeste mensen vast wel herkenbaar.

Ze vragen me vaak of ik niet in de war raak van vijf boeken tegelijk. Eigenlijk niet, nee. De truc is natuurlijk om verschillende genres naast elkaar te hebben lopen. Fantasy naast een ‘literair project’ van achthonderd pagina’s. In verschillende talen te lezen. Zo lees ik veel Engels (paperbacks zijn zo lekker goedkoop) en Duits (vertalingen zijn vaak zo beroerd). Meestal grijp ik van mijn leesplank hét verhaal waar mijn pet op dat moment naar staat. En zolang ik mijn klanten in de boekhandel niet vertel van dat ene boek over een honderjarige man* die in een mier verandert**en dan op de rug van zijn draak springt*** om voor zijn leven te strijden op televisie**** omdat hij Hitchcock zo adoreert*****, is er wat mij betreft geen vuiltje aan de lucht.
*       = De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween - Jonas Jonasson
**      = Kommer & Karma - David Safier
***    = Eragon - Christopher Paolini
****  = De Hongerspelen - Suzanne Collins
***** = Hotel Vertigo - Kees 't Hart

Reacties op: Leesgelag

Gesponsorde boeken