Blogpost: Anja Brummer

Boekenjaar van Anja Brummer

26-12-2020 door Anja Brummer 4 reacties
Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?
Er zijn voor mij 2 momenten. Begin van het jaar zijn de bibliotheken uit Roosendaal en Bergen op Zoom samengevoegd. Ik hou niet van veranderingen dus minder abonnementen en langere leentermijn, waardoor wachttijden voor gereserveerde boeken ook langer werden was een behoorlijke klap. Na maanden wennen viel het toch allemaal mee en ik zag ook de goede kanten daarvan: veel meer beschikbare titels! 

In augustus door corona hebben we voor de vakantie aan het einde van de wereld gekozen. Een klein hotelletje op de berg in Oostenrijkse Alpen omgeven door prachtige natuur, stilte, heerlijke kruiden geuren en niks meer. Daar stond ie. Gehavend door weer en wind, maar toch schitterend. Mijn leesboom. Een zelfgemaakte quilt eronder, thermosbeker met goede koffie, prachtig boek en een hond erbij en het werd de beste vakantie ooit. Als het goed gaat, volgend jaar gaan we er weer naartoe.
cbefbeeb6fcef61418cc0ca34a5321fb.jpg
Heb je je Reading Challenge gehaald?
Jazeker! Ik heb net als een jaar ervoor 80 boeken gepland, maar er worden waarschijnlijk 138. Qua aantal pagina's is het net iets meer dan in 2019, het komt omdat ik dit jaar veel dunnere, vooral jeugdboeken las.

Wie is je favoriete boekverkoper?
Die heb ik niet. Ik koop allen tweedehands boeken of boeken die ik al uit de bieb heb gelezen en die ik MOET hebben, om ze te kunnen herlezen en koesteren. Ik vind wel leuk, om met boekverkopers over boeken te praten. Ik kreeg wel een complimentje dat ik best veel daarvan weet. Dat komt natuurlijk door mijn verslaving aan Hebban.  Ik vind nieuwe boekenverkopers paneel heel leuk en na een tijdje zal ik er zeker favorieten hebben. 

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?
Daar had ik even over getwijfeld.  Muizen en mensen van Steinbeck heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Een klein boekje met veel inhoud.  Toch als boek van het jaar heb ik gekozen voor De jongen, de mol, de vos en het paard. Prachtig in zijn eenvoud en voor de hand liggend maar toch niet zo vanzelfsprekend wijsheid. Het doet me denken aan Winnie de Poeh en De Kleine Prins.  Universeel en tijdloos.  Met schitterende illustraties is het echt een snoepje en een kers op mijn leesjaar. 

Met welk boek ga je 2021 in?
Ik heet geen Mirjam van Majgull Axelsson. Een tip van medelezer op Hebban. Het schijnt een tranentrekker te zijn en dat heb ik even nodig om wat slechte nieuws van laatste dagen te verwerken. Een bijzondere vriend van mij is overleden en mijn broer blijkt erg ziek te zijn. Allebei nieuws die zag ik niet aankomen en hebben mij even de grond ingedrukt. Van mijn vriend naast emails heb ik deel van zijn brieven bewaard.  Bijna 30, elk 3-6 fijngeschreven pagina's. Zo bijzonder om na 28 jaar te lezen, hoe hij over de wereld dacht als een 17-jarig jochie.

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?
Een reiziger van John Boyne.  Het is mijn favoriete schrijver die kan prachtig vertellen, gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg en weet me elke keer te verrassen.  Ik moet nog maar 2 boeken van hem te lezen. De winterpaleis heb ik al een tijdje, maar bewaar hem voor een bijzondere moment. De dief van de tijd hebben ze niet bij de bieb, dus die ga ik binnenkort kopen. Een beschrijving van Boyne's nieuwe boek klinkt erg belovend en zodra het kan, ga ik hem bestellen (natuurlijk bij favoriete locale boekhandel).

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?
Ik ga weer voor 80 boeken. Mijn goede voornemen voor komend jaar op leesgebied is om meer klassiekers te lezen. Ik ga niet te hoog inzetten, want er staan op mijn lijstje aantal dikke pillen van bijvoorbeeld Dostojevski, Tolstoj en Mulisch maar ook Obama ( ik ben nog 15-de in de rij ervoor in de bieb). Ik blijf kinder- en jeugdboeken lezen, ik ga me vooral op literatuur concentreren,  dat ten koste van thrillers.  Ik hoop iets meer Non-fictie boeken te lezen. Ik denk niet meer maar ook niet minder dan in 2019 en 2020 te lezen. Het wordt zeker een mooi jaar, waarin mijn WIL lijstje waarschijnlijk niet gaat krimpen. Reacties op: Boekenjaar van Anja Brummer

Een reiziger - John Boyne Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken