Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #1 Reboot van Amy Tintera

Ik ben een echte leesverslaafde en verslind wekelijks meerdere boeken. Ook vind ik het leuk om het internet af te struinen op zoek naar nieuwe titels en nieuwe schrijvers. Omdat ik merkte dat veel jongeren en jong-volwassenen vaak dezelfde titels lazen (de meer bekende series als de Hunger Games, Harry Potter en de Selectie bijvoorbeeld), leek het me leuk om mijn wat minder bekende, nieuw ontdekte boeken met jullie te delen. Ik zal iedere week een nieuwe tip plaatsen en hoop dat dan ook deze boeken wat meer bekendheid krijgen. Omdat ik zowel in het Engels als Nederlands lees zullen er ook Engelse titels voorbij komen. Zo ook deze eerste keer met Reboot van Amy Tintera. Ik zal jullie eerst kort vertellen waar het verhaal over gaat en daarna ga ik jullie overtuigen waarom je dit boek (en de opvolger Rebel) moet lezen!

Waar gaat het verhaal over?

Hoofdpersoon Wren Connolly is vijf jaar geleden gestorven en na 178 minuten weer tot leven gekomen. Als zogenaamde Reboot is ze sterker, sneller, geneest ze van alle verwondingen, maar is ze ook haar menselijkheid kwijtgeraakt. Hoe langer een Reboot namelijk nodig heeft om weer tot leven te komen, hoe minder menselijk ze zijn. Omdat Wren zo lang dood is geweest, is zij één van de dodelijkste Reboots in de Texaanse Republiek. Wren geniet ervan om nieuwe Reboots op te leiden. Haar nieuwste recruut is echter totaal hopeloos. Callum Reyes is maar 22 minuten dood geweest en is praktisch nog steeds menselijk. Zijn reflexen zijn traag, hij is te nieuwsgierig en hij lacht te veel, vind Wren. Toch ontstaat er langzaam een band tussen de twee. Wren krijgt echter de opdracht om Callum te elimineren omdat hij geen goede soldaat is door zijn menselijke trekjes. Normaal gesproken zou Wren niet aarzelen om orders op te volgen, maar deze keer kan ze haar opdracht niet uitvoeren.

Waarom zou je dit boek willen lezen?

Amy Tintera weet haar dystopische wereld erg goed neer te zetten. De mensheid wordt geplaagd door een virus dat vele levens eist. Niet alle gestorven slachtoffers blijven echter dood. Enkele van hen komen weer tot leven als Reboots. Degenen die boven de twintig zijn worden meteen doodgeschoten, maar de kinderen worden in leven gehouden en naar het Human Advancement and Repopulation Corporation (HARC) gebracht waar ze tot soldaten opgeleid worden die zonder tegensputteren of nadenken bevelen opvolgen. Met dit simpele, maar spannende gegeven bouwt de schrijfster een sterk verhaal op over een meisje dat denkt dat ze emotieloos is en alleen goed om bevelen uit te voeren en mensen te doden. Wren komt er echter al snel achter, dankzij Callum, dat ze haar menselijkheid helemaal niet is verloren, maar dat die er eerder uitgetraind is op het HARC. Behalve deze karakterontwikkeling die erg overtuigend en mooi wordt neergezet, maakt de relatie tussen Callum en Wren ook grote indruk. Eindelijk zien we eens geen young-adult waarin een simpele liefdesdriehoek en schoolproblemen de boventoon voeren. Hier zien we twee mensen die elkaar aanvullen en elkaar waardevolle lessen leren. Door het gehele boek weet Amy Tintera de spanning en vaart goed vast te houden. Ze zorgt ervoor dat de lezer net genoeg informatie krijgt om te weten dat er iets niet pluis is op het HARC, maar verraadt niet te vroeg wat dit precies is. De gebeurtenissen die in het verhaal plaatsvinden zijn realistisch en zijn nooit over the top of te vergezocht waardoor het boek dat element bevat dat ieder goed fantasy of science fiction werk nodig heeft: geloofwaardigheid.
Kortom je wilt dit boek lezen omdat het spannend is, geloofwaardig, en de karakters goed ontwikkeld zijn en elkaar echt aanvullen waardoor de romance realistisch aandoet en niet uit de lucht komt vallen.

Voor iedereen die na dit artikel de sprong waagt om het boek aan te schaffen en te gaan lezen: ontzettend veel leesplezier! En voor iedereen die nog twijfelt: koop het boek gewoon, je krijgt er geen spijt van ;).

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #1 Reboot van Amy Tintera

Gesponsorde boeken