Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers # 10 Ella, the slayer van A.W. Exley

Als je mijn vorige blogpost hebt gelezen, weet je dat ik vandaag twee posts schrijf met herbewerkingen van assepoester in de hoofdrol. Nu denk je wellicht: 'Nog een herbewerking van assepoester?' Jawel, en eentje die minstens zo leuk is als Cinder van Marissa Meyer! Deze herbewerking heet 'Ella, the slayer'. Het boek is vrij dun en perfect voor mensen die beginnen met het lezen in Engels. Verwacht ook bij deze geen zoetsappig sprookje, want ook hier hebben we een verhaal met een duister randje.

Waar gaat het boek over?

De griepepidemie van 1918 eiste miljoenen levens in een paar weken tijd. Alleen was het geen griep. En de doden bleven niet dood...
De zeventienjarige Ella doet haar best om haar hoofd boven water te houden. Ze zorgt voor haar vader die in de oorlog verwond is, houdt het huis schoon en de keuken draaiende en ondertussen slacht ze de ondoden af die de dorpsbewoners lastigvallen. Deze ondoden worden 'ongedierte' genoemd omdat ze als ratten hun ziekte verspreiden via een beet.
Ella's leven wordt op zijn kop gezet op de dag dat ze bijna een knappe vreemdeling onthoofd. Deze Seth deMage is de hertog van Leithfield en is teruggekeerd naar zijn voorouderlijk huis met een missie van het Ministerie van Oorlog. Hij moet de plaag van ongedierte zien te bestrijden die op het platteland van Somerset huishoudt. Hierbij zal hij echter hulp nodig hebben. Hulp die hij nooit had verwacht te vinden in de vorm van een katana-dragende keukenmeid...
Seth en Ella bundelen hun krachten waardoor de grenzen tussen hun verschillende posities in het leven langzaam vervagen. Ella begint voorzichtig te dromen van een toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Maar door de grenzen die de maatschappij hen oplegt met voeten te treden zou Ella weleens alles kunnen verliezen waar ze om geeft.

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Zombies, een katana en een historische achtergrond? Wat is daar nu niet leuk aan! Net als in Cinder is de worldbuilding weer origineel. Dit keer geen futuristisch concept, maar juist een historisch verhaal. Met de griepepidemie en de Eerste Wereldoorlog op de achtergrond schetst Exley een prachtig, emotioneel verhaal met twee levensechte personages in de hoofdrol. De details waarmee ze haar werk vult, doen echt aan en transporteren je naar het verleden. Naast deze historische details heb je nog het fantastische element van de zombies, waardoor het verhaal behalve romantisch ook spannend en bij tijd en wijle eng wordt.
Hoofdpersoon Ella is een leuke, sympathieke meid die doet wat ze moet om te overleven. Ze is loyaal, moedig en koppig. Maar behalve deze sterke kant, heeft ze ook een zachte kant die ze nooit aan anderen laat zien totdat ze Seth ontmoet. Seth is ook een leuk personage. Hij is knap, eervol, grappig en beschermend.
De liefde tussen de twee is goed neergezet en voelt echt aan. De verliefdheid tussen de twee ontstaat snel, maar wordt wel mooi langzaam uitgewerkt, waardoor het gelukkig geen instant-love verhaal wordt. Door de problemen die de twee te boven moeten zien te komen (zombies, verschillende posities in het leven en een boze stiefmoeder) wordt de liefde tastbaarder en echter.
Ook in deze herbewerking zitten genoeg emotionele stukken en zul je als lezer een aantal keer met een brok in je keel verder lezen. Vooral bij de stukjes waar je meer leert over de reden waarom Ella het dorp beschermt en hoe haar stiefmoeder haar behandelt weet de schrijfster de juiste snaar te raken.
De emotionele en lieve gedeeltes worden afgewisseld met spannende vecht- en zombiescènes, waardoor het verhaal vlot wegleest. Ook bij dit boek zul je bladzijden om blijven slaan.
Kortom je wilt ook deze assepoester herbewerking lezen omdat het verhaal spannend en emotioneel is, een historische achtergrond met fantastische elementen heeft, twee leuke hoofdpersonages en een katana ;).
d1e9098e7b92a344380f6234763f4b46.jpg

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers # 10 Ella, the slayer van A.W. Exley

Gesponsorde boeken