Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #12 Drägan Duma: zij die hoort van Patty van Delft

Ik ben er deze week weer met een mooie leestip. Dit keer weer eens een boek van Hollandse bodem: Drägan Duma; zij die hoort van Patty van Delft. Na het lezen van dit boek en van Drakenzieler: spiegelgeest van Cocky van Dijk ben ik er helemaal van overtuigd dat er ontzettend goede Fantasy voor young adults wordt geschreven hier in Nederland. Het is zo jammer dat boeken uit ons eigen land niet net zo aangeprijsd worden als boeken zoals bijvoorbeeld de Hunger Games serie (waar ik ontzettend van genoten heb) of de Divergent serie (die ik highly overrated vind), want er worden hier in Nederland zeer zeker mooie pareltjes geschreven. Om jullie net zo enthousiast te maken voor de Fantasy voor young adults van eigen bodem zal ik jullie hieronder proberen te overtuigen waarom jullie de Drägan Duma trilogie moeten lezen!

Waar gaat het boek over?

Jill is een weesmeisje dat uit haar laatste pleeggezin is weggelopen en momenteel in een kraakpand woont met twee andere meisjes en een jongen. Ze werkt in een boekwinkel en spendeert elke cent die ze kan missen aan fantasy boeken. Wanneer ze op een avond lekker aan het lezen is en uit het raam kijkt, meent ze een draak te zien. Maar draken bestaan niet, toch?
De volgende dag, de dag van haar zestiende verjaardag, gebeuren er ineens allemaal vreemde dingen. Jill gooit op de een of andere manier haar plaaggeest Virola, haar huisgenoot die veel sterker is, omver, ze hoort rare voetstappen en gegrom, een vriendelijke jongen komt de boekwinkel binnen en koopt haar lievelingsboek, en ze blaast een overvaller die haar wil beroven op dezelfde manier omver als haar huisgenoot.
's Nachts staat haar echter de grootste verrassing te wachten. De draak verschijnt namelijk weer in het weiland bij haar huis. Jill besluit naar buiten te gaan en ontmoet daar de vriendelijke jongen van de boekwinkel, die Jordian blijkt te heten, en zijn draak Sherfaroth. De twee vertellen haar dat ze thuishoort in Drägan Duma, een parallele wereld waar mensen samenwerken en leven met draken en in gevecht zijn met wezens die Morbiden heten en op Scaleless rijden, en dat ze voorbestemd is om Drägannymare, een drakenridder, te worden. Na een korte trip door Drägan Duma en een enerverende ontmoeting met iemand die Jill meent te herkennen uit haar verleden wordt ze wakker in haar eigen bed.  
Jill weet niet of ze Jordian moet geloven en of ze het voorval niet simpelweg gedroomd heeft. Veel tijd voor twijfel is er niet, want de Morbiden zitten achter Jill aan, of ze nu gelooft in haar bijzondere lotsbestemming of niet!

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

De wereld in dit verhaal is erg goed neergezet. Aan de ene kant heb je onze gewone wereld, en aan de andere kant is daar de parallele wereld Drägan Duma. In Drägan Duma lijkt de tijd te hebben stilgestaan en de mensen leven in een soort Middeleeuws aandoende wereld. Planten en dieren in deze parallele wereld zijn allemaal even fantastisch en worden mooi beschreven, waardoor de wereld voor je ogen tot leven komt. Het leukst blijven echter de draken en de band die zij met hun berijders hebben. In veel fantasy boeken communiceren draken telepathisch met hun berijders en ook bij dit verhaal is dit zo. Toch weet Patty dit gegeven op een goede manier uit te werken, die niet 'gekopieerd' over komt. Alle draken in het boek hebben een eigen stem en karakter en worden zo volle bij- en hoofdpersonages. Ook de drakenburcht waar Jill en haar leeftijdsgenoten hun opleiding volgen is mooi uitgewerkt en herinnerde me aan alle dingen waar ik van hield in de Harry Potter boeken. Het schoolleven doet echt aan en de vakken worden goed uitgewerkt.
Jill is weer één van die personages die onder je huid kruipen. Haar verleden is moeilijk geweest, maar heeft haar niet gebroken. Ze is echter wel beschadigd en dit weet de schrijfster op geniale wijze over te brengen. Jill is zowel sterk als emotioneel, ze is moedig en is niet bang voor anderen op te komen of haar mening te geven. Toch blijft ze ook een zwakkere kant houden, ze is onzeker over haar positie in haar nieuwe wereld, wantrouwig en maakt niet zo makkelijk vrienden. Ze probeert het goede in haar medemens te zien, maar door haar verleden heeft ze geleerd voorzichtig te zijn. Daar komt nog eens bij dat alle mensen waar ze ooit om heeft gegeven op mysterieuze wijze allemaal om het leven zijn gekomen, waardoor ze zich liever niet meer openstelt voor het verdriet dat het verliezen van geliefden met zich meebrengt. Als lezer volg je Jill in haar emotionele achtbaan en alle ups en downs in haar nieuwe leven, waardoor je ontzettend met haar meeleeft. 
Jills love interest Skylar heeft net zo'n rond en gecompliceerd karakter. Hij is vriendelijk, moedig en sterk, maar het leven heeft hem ook een paar rake klappen gegeven. Zijn ouders, die beide Drägannymarai waren, zijn lang geleden gestorven en zijn oom, die hem opgevoed heeft, was een harde man die hem op straat heeft gegooid zodra bleek dat Skylar ook Drägannymare zou worden. Daarnaast heeft Skylar zijn hele leven moeten knokken voor zijn plaats in de maatschappij omdat hij niet afstamt van een edele bloedlijn. De liefde tussen de twee ontwikkelt zich langzaam en realistisch. De schrijfster weet de liefde tussen Skylar en Jill zo echt neer te zetten dat ik een aantal keer gefrustreerd of met tranen in mijn ogen heb gelezen op momenten waarop het gelukkige eind niet meer bereikbaar leek of één van de twee iets deed dat de ander kwetste. De twee komen ook pas laat echt bij elkaar, waardoor je het hele boek blijft hopen dat ze ooit toegeven aan hun gevoelens. 
De bijpersonages worden ook allemaal goed uitgewerkt en hebben allemaal een eigen karakter en een eigen rol in het geheel, waardoor geen van hen overbodig of inwisselbaar wordt. Hierdoor zorgt de dood van één van hen ook voor een zeer emotioneel moment in het verhaal (en nee, ik verraad niet wie of waarom).
Doordat er in het boek een aantal profeties over Jill en een persoon die de Soulsnatcher wordt genoemd voorkomen en er meermaals gevochten wordt tegen de Morbiden blijft het boek van begin tot eind zeer spannend. Vooral de profeties zorgen voor een aantal momenten waarop je als lezer zult mee willen puzzelen naar wat ze betekenen en hoe ze uiteindelijk zullen ontvouwen. Gelukkig wordt in dit eerste boek nog niet duidelijk waar de voorspellingen precies op slaan, waardoor je nieuwsgierig blijft naar de rest van de serie.
Kortom je wilt dit boek lezen omdat de wereld zeer goed neer is gezet, de hoofdpersonages en bijpersonages zeer goed uitgewerkt worden, omdat er draken in voorkomen, omdat het zowel emotioneel als super spannend is en omdat je natuurlijk uit wilt vinden waar die profeties over gaan, wie er doodgaat en welke obstakels Jill allemaal moet overwinnen om haar lotsbestemming te vervullen en Skylar te overtuigen van haar liefde voor hem!

Tip voor degene die nu meteen naar de winkel rent om het boek te kopen: koop gelijk deel twee: Drägan Duma: bondgenoten en verraders, want je zult door willen lezen (ik beloof het!). Op deel drie zul je nog even moeten wachten want die komt volgend jaar mei uit, maar: good things come to those who wait ;). d01e3e42d8f7ef1a5a68d5a9e4e81d6a.jpg    

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers #12 Drägan Duma: zij die hoort van Patty van Delft

Gesponsorde boeken