Blogpost: Denise Michelle Pol

Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers # 13 Darkness Becomes Her van Kelly Keaton

Hey allemaal! Het is alweer een maandje geleden dat ik een tip heb geplaatst vanwege NaNoWriMo. Want zeg nu zelf wat is er leuker dan een YA boek lezen en er vervolgens een blog over schrijven? Precies, zelf een YA boek schrijven ;). Maar nu de eerste draft erop zit en het verhaal bij de proeflezers ligt, heb ik weer tijd om mijn pareltjes met jullie te delen. Vandaag heb ik voor het eerste deel in een serie gekozen, die fantasy, Griekse mythologie en spanning combineert. Bovendien is het een boek van een van mijn lievelings schrijfsters! Het boek heet Darkness Becomes Her en vormt het begin van de Gods and Monsters serie, waarvan inmiddels al vier delen verschenen zijn.

Waar gaat het verhaal over?

Ari Selkirk is altijd al anders geweest. Met haar vreemd gekleurde ogen en haar zilverkleurige haren. Daarnaast is ze altijd alleen geweest. Haar moeder is gestorven toen ze nog een klein kind was, en ze is opgegroeid in pleeggezinnen. Haar verleden is echter altijd aan haar blijven knagen. Ari wil gewoon weten waar ze vandaan komt en wie ze is.
Tijdens haar zoektocht naar antwoorden, stuit ze op een brief van haar moeder waarin één enkel woord staat: Vlucht! Ari realiseert zich al snel dat ze in de gaten gehouden wordt en dat ze haar moeders advies op zou moeten volgen. Maar ze heeft geen idee wie er achter haar aanzit en waarom, of waar ze heen zou kunnen vluchten.
Uiteindelijk arriveert ze in haar geboorteplaats New Orleans, een stad die na de verwoesting van orkaan Katrina herbouwd en afgesloten is voor iedereen behalve haar inwoners. Op deze bijzondere plek ontdekt Ari dat zij niet de enige aparte persoon is. De straten van New Orleans worden namelijk bevolkt door allerlei bovennatuurlijke wezens, waaronder vampiers, heksen, magiërs, en weerwolven. Maar waarom lijken al deze wezens, hoe dodelijk ze ook zijn, bang te zijn voor haar? De waarheid is angstaanjagender dan Ari ooit had kunnen vermoeden...

Waarom zou je dit boek moeten lezen?

Ik hou van verhalen waarin mythologie, sprookjes of klassiekers als inspiratie gebruikt worden en omgetoverd worden om een prachtig nieuw verhaal te schrijven. In de Gods and Monsters serie komt de mythologie van de Griekse Oudheid op spectaculaire wijze tot leven en wordt geïncorporeerd in een verhaal over een meisje dat nooit familie heeft gehad en ontdekt dat familiegeheimen een echte vloek kunnen zijn.
Ari is een fantastische hoofdpersoon. Ze is zelfstandig, weet hoe ze om moet gaan met wapens en kan haar mannetje staan. Maar ondanks haar harde buitenkant heeft ze genoeg zachte kanten. Ze komt op voor anderen, is extreem loyaal en zal niet snel iemand opgeven die ze als een vriend beschouwt. Ze zal letterlijk over lijken en door vuur gaan voor iemand waar ze van houdt.
De ontluikende liefde tussen Ari en Sebastian, die zelf ook een krachtig bovennatuurlijk wezen is, is erg goed neergezet. De gevoelens tussen de twee ontwikkelen zich langzaam en natuurlijk en doen daarom zeer echt aan.
Ook de vriendschappen die Ari sluit in New2, zoals New Orleans na Katrina heet, doen zeer realistisch aan en zorgen voor zowel humoristische als verdrietige stukjes in het boek. 
De antagonist in deze serie is ook super goed neergezet. Geen slechterik zonder zwakkere of zachtere kanten, maar een godin die een diep verdriet te verwerken heeft en datgene wat ze het meest liefheeft op een extreme manier probeert terug te krijgen. Het is niet vaak dat ik bij een serie ook meevoel voor de antagonist, maar bij deze had ik dat wel heel sterk.
De spanning en actie in het boek zijn werkelijk fantastisch. Je zult je geen moment vervelen. Mythologische en bovennatuurlijke wezens spatten van de pagina's, net als de vechtscènes, ontsnappingen, achtervolgingen, maar ook de emotionele stukken zijn heel levendig.
Zoals altijd moet ik ook de worldbuilding nog even noemen. Ik vind het ontzettend knap hoe de schrijfster een bestaande stad en een echt gebeurde ramp heeft gebruikt en omgevormd heeft tot een hele andere wereld. Het boek speelt zich in onze eigen wereld af, maar in de verhaalwereld is New Orleans na de ramp gered door de negen bovennatuurlijke families (de Novem) en daarna afgesloten voor alle normale mensen omdat er een gewapende vrede heerst tussen Athena en de Novem.

Kortom je moet dit boek lezen omdat Ari geweldig is, Griekse mythologie en fantasy gecombineerd worden, de actie van de pagina's vliegt en de liefde tussen de hoofdpersonen heel realistisch is.
c9c4f775570e5d0d78d0af59325e0637.jpg     

Reacties op: Leestips voor YA en Fantasy liefhebbers # 13 Darkness Becomes Her van Kelly Keaton

Gesponsorde boeken